szerző:
Dz. Sz.
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ismét a nemzetközi hangulat a fő bűnös, de nem segít az sem, hogy rendkívül alacsonyak a kamatok Magyarországon. Az MNB-nek megvannak az eszközei, kérdés, élnek-e ezzel.

A mai gyengülés a devizapiacon – és így a történelmi mélypont az euróval szemben – nem csak forintspecifikus, a globális piacokon sem túl jó a hangulat – mondta a hvg.hu érdeklődésére Nyeste Orsolya, az Erste Bank szenior makrogazdasági elemzője. Ennek több oka is van: egyrészt bár Kínával sikerült megállapodnia az USA-nak, a kereskedelmi háborúk kora még nem járt le, másrészt a Kínából egyre több országot megfertőző koronavírus miatt is „kockázatkerülő üzemmódban” vannak a piacok.

Ez pedig nem szokott jól hatni a feltörekvő devizákra, így a forint mellett a lengyel zloty is gyengül – mondta Nyeste.

Ez egy normális folyamat a devizapiacon, hiszen amikor biztos lábakon áll a gazdaság, akkor sokan szeretnek a feltörekvő régiók devizáival kereskedni, mivel itt nagyobb hasznot lehet realizálni, mint például a viszonylag stabil árfolyamú dolláron vagy eurón, ám a bizonytalan időkben inkább menekítik innen a pénzüket, hiszen az esés is nagyobb lehet.

Persze vannak olyan magyar specifikus tényezők, amik a forint gyengülését segítik: laza a monetáris politika, alacsony az alapkamat, ami miatt más feltörekvő országok devizái vonzóbbak lehetnek a befektetőknek. „Azt viszont fontos látni, hogy az MNB-nek megvannak az eszközei arra, hogy visszaterelje a forintot a 330-335-ös sáv közé” – véli az Erste Bank szakértője, aki szerint a jegybank a devizaswap-tendereken keresztül jól tudja mikromenedzselni, hogyan alakuljon a likviditás a bankközi piacon.

A bankközi piac többletlikviditása pedig tovább csökkenhet a közeljövőben, hiszen a januári-februári devizakötvény-lejáratokat várhatóan forintforrásból fizeti vissza az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK), illetve a folytatódó forintállampapír-kibocsátások szintén csökkentik a likviditást, és kivonják a forintot a bankközi piacról, ami konszolidációhoz vezethet, azaz megállíthatja forint esését.

Nyeste szerint leginkább ezeken a folyamatokon múlik, hogy várható-e további esés a forint árfolyamában, ám jelen állás szerint úgy látják, hogy a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy a forint – igaz, meglehetősen széles sávban – megmarad a 335-ös euróárfolyam környékén.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tarolt A nomádok földje a BAFTA-díjkiosztón, Vanessa Kirby nem nyert

Tarolt A nomádok földje a BAFTA-díjkiosztón, Vanessa Kirby nem nyert

Olcsóbb lesz az üzemanyag szerdától

Olcsóbb lesz az üzemanyag szerdától

Torkán akadt a cseh külügynek egy pesti cseh filmfesztiválra szánt orbánozó videóüzenet

Torkán akadt a cseh külügynek egy pesti cseh filmfesztiválra szánt orbánozó videóüzenet