szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Baranyában is főként a kormányhoz lojális politikusok és nagyvállalkozók voltak a 2016-ban lezárt földárverések nyertesei.

Baranya megye sem lóg ki a sorból: az egyébként a maga 9369 hektár eladott állami földdel a középmezőnyhöz tartozó térségben is főleg a nagygazdaságot vezetők, vagy a politikából ismertek szerezték meg a 2015 végén meghirdetett állami földterületek 57 százalékát. A kihirdetett 197 nyertes közül a földrészletekből a legnagyobb szeletet, 4900 hektárt összesen 49 licitálón keresztül 27 érdekeltség szerzett meg – írja legfrissebb elemzésében Ángyán József.

„Ráadásul az úgynevezett „helybeliek” között találunk olyan cégtulajdonosokat is, akik – a földforgalmi törvény abszurd szabályozása folytán, lakhelyüktől és foglalkozásuktól függetlenül – cégük székhelye jogán válhattak úgy „szerzőképes helyi földművessé”, hogy helyben akár sohasem jártak és/vagy a mezőgazdaságot hírből is alig ismerik” – fogalmaz az agrártárca volt államtitkára, aki 2012 elején éppen amiatt távozott, mert úgy ítélte, a Fidesz-kormány a kisbirtokok helyett az agrároligarchákat támogatta.

A szakpolitikus megyénként elemzi a földárveréseket, a mostaniból az is kiderül, hogy a kormányzati propagandával ellentétesen, nem piaci áron keltek el a földrészletek, hanem licit nélkül, kikiáltási áron adta el azokat az állam. (Jelenleg is hirdetnek egy 120 hektáros területet Baranyában, ahol 55 hektár halastavat, 30 hektár szántót, és ugyanennyi legelőt árulnak 496 millió forintért.)

A nyertesek listája alapján sem lóg ki a sorból Baranya megye, mivel itt is jelentős számban jutottak földhöz politikusok: egy komlói, több pártot is megjárt, Fidesz-közeli nagygazda, a Baranya megyei közgyűlés Fidesz–KDNP által delegált volt tagja, Prettl János közvetlen családtagjai – lánya, MAGOSZ-vezető testvére, unokahúga – és üzlettársa, de kakukktojásként ebben a sorban szerepel Vass Sándor, Szigetvár ellenzéki polgármesterének családja is. Ahogy más megyékben, Baranyában is szép számmal vannak a földnyertesek között „idegenek”, akik között találunk tanítót, szoftverfejlesztőt és vendéglátóst egyaránt.

Ángyán József 2016-ban kezdte el a földárverések elemzését, a 19 megyéből a baranyai elemzés a tizenkettedik a sorban, a következő elemzés a tolnai licitekről készül, az ország teljes területének elemzése 2021-re készülhet el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
27 ezer új koronavírusost találtak Olaszországban, naponta dönt rekordot a fertőzöttek száma

27 ezer új koronavírusost találtak Olaszországban, naponta dönt rekordot a fertőzöttek száma

Szokatlanul lágy a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökös belseje

Szokatlanul lágy a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökös belseje

Lapkiadók: Az FTC törvényellenesen tiltott ki újságírókat a BL-meccsekről

Lapkiadók: Az FTC törvényellenesen tiltott ki újságírókat a BL-meccsekről