szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mit tehet egy özvegy, ha az özvegyi nyugdíj összege magasabb, mint az özvegy várható teljes öregségi nyugdíja? Az Adózóna válaszol.

“Ha a férj nyugdíjának a 30 százaléka nagyobb, mint az özvegy várható teljes nyugdíja, akkor megteheti-e az özvegy, hogy nem kéri megállapítani a saját nyugdíját, amikor elérte a nyugdíjkorhatárt (és/vagy tovább dolgozik, vagy nem dolgozik, és inkább fizeti a havi 7710 forintos egészségügyi szolgáltatási járulékot, hogy biztosított legyen), hogy ezáltal ne csökkenjen 60 százalékról 30 százalékra az özvegyi nyugdíj?” – idézi egy olvasó kérdését új cikkében az Adózóna.

A lap Széles Imre társadalombiztosítási szakértővel igyekezett választ adni, amely így szól:

Valóban [a társadalombiztosítási nyugellátásáról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 50. § (2) bekezdés a) pontja értelmében], ha a jogosult özvegy nem részesül sajátjogú nyugellátásban, akkor az elhunytat halálakor megillető nyugellátásának nem a 30, hanem 60 százaléka illeti meg.

Ez a mérték mindaddig nem módosul, amíg – igénye alapján – megállapításra kerül számára a sajátjogú öregségi nyugellátás – hívta fel a figyelmet Széles Imre. Hozzátette: ugyanakkor e megoldás hátránya, hogy az érintett nem tekinthető sajátjogú nyugdíjasnak, így (az egyéni vagy társas vállalkozói, illetve a kisadózó jogiszonyt kivéve) keresőtevékenység esetén kiterjed rá a biztosítás és járulékfizetésre kötelezett.

Egészségügyi szolgáltatási járulékot viszont nem kell fizetni, mivel a hozzátartozói nyugellátásban részesülőt megilleti az egészségügyi szolgáltatás

– olvasható a cikkben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több buszsofőr is segítséget kért, mert maszktagadó utasok fenyegetik őket

Több buszsofőr is segítséget kért, mert maszktagadó utasok fenyegetik őket

Eltűnt két kiskorú gyerek Budapesten

Eltűnt két kiskorú gyerek Budapesten

Kellemetlen hiba a Facebookon: látszódnak a letiltott ismerősök posztjai

Kellemetlen hiba a Facebookon: látszódnak a letiltott ismerősök posztjai