szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A válságot a járvány kapcsán hozott intézkedések indították el Kónya István közgazdász szerint, de évek óta lehetett látni, hogy lassulás közeleg.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Az elmúlt évek gazdasági fejlődése elfedett mindenféle sérülékenységet, ezek most láthatóvá válnak - nyilatkozta Kónya István, a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Központ tanácsadója, a Pécsi Tudományegyetem tanára. Középtávon erős strukturális átrendeződés fog lezajlani, iparágak mennek csőbe vagy alakulnak át. Éhinségtől Magyarországon nem kell tartani, de a turizmus a padlóra kerül. Abból viszont még jól is kijöhetünk a szakértő szerint, hogyha az európai cégek hazahozzák ázsiai termelésüket.

Likviditást kell biztosítani a cégeknek - vélekedett Kónya. Nem lesz más megoldás, mint általános védőhálót húzni a vállalkozások alá, akár hitelkerettel, akár adómoratóriummal. A tömeges munkanélküliség veszélyén pedig az államilag támogatott, csökkentett munkaidős foglalkoztatás tudna segíteni - vélte Kónya, aki szerint a tűzoltás nemzetállami keretek között történik, az Európai Unió nem sokat tehet.

A recesszió szerinte már most garantált, bár a számokat csak hónapok múlva fogjuk látni. A válságot a vírus megfékezésére bevezetett lépések váltották ki, ugyanakkor mint a közgazdász fogalmazott, évek óta beszélünk már egy közelgő lassulásról.

A teljes interjú a HVG csütörtökön megjelenő lapszámában olvasható.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!