szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az önkormányzat harmincmillió forintot különített el a járvány miatt jövedelem nélkül maradt családoknak, háztartásonként egy igényt fogadnak be.

Már most közel harmincezren maradtak munka nélkül a járványhelyzet miatt, a kormány egyelőre nem tervez lépéseket, inkább kivár. Három hónapig a munkahelyükről elküldött dolgozók munkanélküli segélyre ugyan jogosultak, de ez töredéke a korábbi jövedelmüknek. Az önkormányzatok zömének költségvetése így is kifeszített, a szociális célokra fordítható pénz a helyhatóságoknál minimális, és többségében pántlikázott, magyarul, csak lakhatásra, vagy előre meghatározott célra utalható, ráadásul, ezeket az összegeket is havonta utalja számukra a Magyar Államkincstár, így átcsoportosításokra sincs lehetőség. Csak az iparűzési adóból eddig nagyot szakító településeknek van mozgásterük szociális téren, így például, a kis baranyai falu, Drávaszerdahely polgármestere már korábban gyorsan be is jelentette, hogy minden munka nélkül maradt polgárának biztosít havonta százezer forintot, ha erre lesz igény a településen. Kérdés, hogy a bevétel hogyan alakul a jövőben, különösen, hogy a kormány egyelőre nem tervezi, hogy a hipa-bevétel kiesése miatt plusztámogatást adnának az önkormányzatoknak.

A napokban Törökbálint polgármestere, Elek Sándor tette közzé, hogy családonként biztosítanak pénzt, ha jövedelem nélkül maradtak, erre 30 millió forintos alapot különített el a most ráruházott különlege jogkörrel élve. A  havi támogatás mértékét egyedileg fogja elbírálni a helyi szociális iroda, a veszélyhelyzeti támogatásra igényt kell benyújtani az önkormányzathoz, igazolni is kell a munka elvesztésének tényét, de ennek utólagos pótlására is lehetőséget ad az önkormányzat, a második hónaptól kezdve viszont az álláskeresést is igazolni kell. A döntést a helyi operatív törzs kedden hozta meg.

A támogatást tehát havonta igénybe lehet venni, amíg a 30 millió forintos keret erre lehetőséget biztosít. Törökbálint a főváros agglomerációjában az egyik legtehetősebb település Érddel, Budaörssel együtt. Elek Sándor, polgármester eddig nem értesült arról, hogy Törökbálinton leállt volna egy cég, a legnagyobb munkáltató, a Telenor, home office-ba küldte a dolgozói nagy részét. Egy-egy vállalkozás jelezte, hogy lehúzza a rolót.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!