szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem követte a nyugdíjakra és az oktatásra szánt összeg azt, ahogyan a gazdaság teljesítménye javult. Most, hogy válságos idő jön, sem lehet jobb a helyzet.

A GDP-hez mérten kisebb lett az állam ráfordítása az idősek ellátására az elmúlt négy évben, és következő években még kisebb lesz az ilyen típusú kiadások aránya – ezt olvasta ki az Mfor a konvergenciaprogramból, amelyet a magyar kormány küldött el az Európai Bizottságnak.

Míg 2016-ban az állami nyugdíjkiadások a GDP 9,7 százalékát tették ki, addig idén a 9 százalékát fogják. 2030-ra ugyanez az arány 8,4 százalékra csökken. Logikus magyarázat, hogy ha a GDP nő, akkor ugyanannyi nyugdíjkiadás arányaiban kevesebb lesz, de sokan épp azt kérik számon a kormányon, hogy ha a gazdaság nő, akkor a nyugdíjak ezt még jobban követhetnék. Ráadásul idén valószínűleg már nem is lesz szó GDP-növekedésről.

Az oktatásra szánt pénz a négy évvel korábbi 3,6 százalékról idén 3,4 százalékra csökken, 2030-ban már csak 3,3 százalék lesz. Az egészségügyben a korábbi 4,9 százalékról 5,1 százalékra nő az arány.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tóta W.: A Budapest Bank fosztogatói

Tóta W.: A Budapest Bank fosztogatói

Parragh László az újabb szigorításokról: Nem volt más választás

Parragh László az újabb szigorításokról: Nem volt más választás

Nem épülhet meg Kazincbarcika első gyorsétterme, mert egy játszótér helyén lett volna

Nem épülhet meg Kazincbarcika első gyorsétterme, mert egy játszótér helyén lett volna