szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ha húsmentes hamburgert eszünk, kicsit hozzájárulunk ahhoz, hogy környezettudatosabban éljünk. De hogy egészségesebben étkezünk-e, és élvezzük-e, az már egy másik kérdés. Teszt.

Egyre több üzletben elérhetők már a hamburgerpogácsák vegán alternatívái. „Ha valaki vegán, az miért akar hamburgert enni?” – tette fel a kérdést egyik vegetariánus kollégánk, akit elhívtunk, teszteljen velünk négy ilyen készítményt. Egy másik munkatársunk tüntetőleg egy babgulyással ült le a szomszédos asztalhoz, de a többiek vállalkoztak a lehetetlenre: megkíséreltük felidézni a hamburger ízét a vegán alternatívákban. Tesztünkből kiderült, milyen sikerrel.

©

Szerkesztőségünk teraszán, babgulyásillatban, négy terméket próbáltunk ki, amelyek az Impossible Meatnél és az időnként nálunk is kapható Beyond Meatnél kevésbé ismertek, de legalább megtalálhatjuk őket a szupermarketek polcain. Tesztelőink az értékelés mellett 0-5 között pontozhatták a termékeket, mi most a legkevésbé kedvelttől a kedvencünkig mutatjuk be a pogácsákat.

4.

Vegán burger (Vegán Manufaktúra)

Magyarország első vegán burgerpogácsájával megközelítették a lehetetlent, vagyis hogy növényi alapokon hozzák a klasszikus burger állagát és ízét – ezt olvashatjuk a Vegán Manufaktúra weboldalán tesztünk első termékénél. Ez búzafehérje alapú, előfőzött készítmény, amely nemcsak állati eredetű anyagokat, de szóját sem tartalmaz, és adalékanyagoktól is mentes, a hozzávalók között fűszereket és kukoricakeményítőt találunk a búza és a zab mellett.

©

Tesztelőink ezt még értékelték, ám a sötétbordó, sütés előtt szilikonlapra emlékeztető, rugalmas pogácsa kinézete már nem annyira győzte meg őket. Amikor az ízét és az állagát próbáltuk értékelni, azért egészen mélyről jövő emlékek törtek elő: kinek egy 25 évvel ezelőtti táborban felszolgált román húskonzervet, kinek a nyers májat idézte. Félreértések elkerülése végett: ezek általában nem kellemes emlékek voltak.

3.

Pápai ízek vegán burger

A sercegés már-már ijesztő szintet öltött a pápai vegánburger sütésekor, pedig nem is a címke ajánlása szerint, forró zsiradékban sütöttük, hanem megolajozott sütőlapon. A gyorsfagyasztott készítménynél a mentességet még a papszegi manufaktúránál is komolyabban veszik: bár húsipari cégnél készült, sem állati eredetű alapanyag nincs benne, és a gluténra és szójára érzékenyek is fogyaszthatják, fő összetevője a gabonák és a szója helyett texturált borsófehérje. Ezen túl viszont sűrítőanyagok, szilárdítóanyagok, aromák és fűszerek sora olvasható a címkén.

©

A sütés közben folydogáló lé sokak kedvét elvette, miként a furcsa fűszeres mellékíz is, amit volt, aki borsosként, volt, aki savanyúként, volt, aki keserűként azonosított a hamburgerben, sőt, egyikünkben a szójaízt idézte fel. Nem a szószét. Egyik tesztelőnk egyszerűen úgy látta: ezt sem a mustár, sem a BBQ-szósz nem mentette meg.

A nyersen még kocsonyás pogácsa kész állagával is voltak gondjaink. A szaftos, vaskos hamburgerek helyett a gyorséttermek papírvékonyságú pogácsáira hajazó készítmény inkább az Anthony Bourdain által a tudomány nagy rejtélyének tartott mélyhűtött-rántott csibefalat konzisztenciáját idézte fel. Vagy, ahogy egyik kollégánk megjegyezte: olyan, mint egy 12 órán át rágott, fáradt rágógumi.

2.

Next Level burger

Klímasemleges termék – ezzel hirdeti magát a Lidlben kapható vegán készítmény, amely szója- és búza- és zöldborsófehérjét is tartalmaz. Meg még sok minden mást a savanyított csiperkegombától (jó pont) a finomított kókuszzsírig (nem annyira) és irtózatos mennyiségű aromáig (egy idő után még a legnagyobb sonkabarát is megunja a terméknek még az üres dobozából is erőteljesen áradó füstaromát).

©

A karbonsemlegesség nem azt jelenti, hogy a termékeket közelről szállítják: bár a címkén nem szerepel gyártási hely, a vonalkód alapján Németországban állítják elő. A Lidl a termék bevezetésekor azt nyilatkozta, hogy az előállításnál minimalizálták a környezetet terhelő hatásokat, és egy hústermékhez képest mindössze 9%-os a CO2-kibocsátás.

Tesztelőinket ennél persze jobban érdekelte, mit kapnak a buciban. Abban nagyjából egyetértettek, hogy kinézetre ez hasonlít leginkább egy hamburgerpogácsára – jóval vastagabb a többi tesztelt készítménynél. Értékelték azt is, hogy sütés közben kellemesen sercegett – a kiáramló céklasűrítménnyel színezett víz. A füstaroma is ismerős illatokat hozott elő: volt, akinek a füstölt kolbász ugrott be sütés közben. Az íznél ezúttal több vélemény ütközött: a semmilyen-pártiakkal szemben többen valamilyen fagyasztott vagy konzerv készételt idéztek fel kóstoláskor a vagdalthústól a mirelit pulykatalléron át a békebeli bélszínrolóig.

1.

Vivera vegán zöldségburger

Almát a körtével összehasonlítani nehéz és talán nem is fair – ez a kakukktojásról jutott eszünkbe, amely ugyan az előbbi termékek pályáján játszik, ám már első látásra is más kategóriát képvisel. A Hollandiában gyártott pogácsában van ugyan szója, és sűrítőként burgonyakeményítő is, ízében és kinézetében azonban a zöldségek dominálnak, ezek teszik ki a tömeg majdnem a háromötödét.

©

Tehát a rövid szentencia: ez bizony egy zöldségfasírt, mind kinézetre, mind ízre. A paraszakadékot értékelték tesztelőink is, vagyis azt, hogy – akárcsak az embereket nem tökéletesen imitáló humanoid robotoknál – ez sem külsejében, sem ízében nem akart mindenáron a húsra emlékeztetni. Az ízében pedig érezhető volt minden zöldség, ami megnyugtatóbb annál, mint amikor fogalmad sincs, mégis milyen ízt érzel – mondta egyikünk. Abban persze már nem volt egyetértés, hogy ez az elkülönülés szándékos-e, vagy inkább egy rosszul sikerült húspótlóval van dolgunk. Azt mindenesetre értékeltük, hogy a hasonlóan darabos zöldségekkel készült fasírtokkal ellentétben ez nem akart az első pillanattól szétesni – bámulatos, mire nem képes már a tudomány.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Néhány órás napsütéssel és széllel indul a hét

Néhány órás napsütéssel és széllel indul a hét

A korábbinál négyszer nagyobb arányban találtak koronavírusos beteget a budapesti tesztelésen

A korábbinál négyszer nagyobb arányban találtak koronavírusos beteget a budapesti tesztelésen

Ez történt: Lenyűgöző fotókat kaptunk a Marsról

Ez történt: Lenyűgöző fotókat kaptunk a Marsról