szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az év első hat hónapjában az államháztartás központi alrendszere 1837 milliárd forintos hiánnyal zárt – közölte a Pénzügyminisztérium (PM).

Az első félévben a központi költségvetés 1534,3 milliárd forintos deficitet, az elkülönített állami pénzalapok 11,2 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 313,9 milliárd forintos hiányt értek el – közölte szerdán a Pénzügyminisztérium (PM), hozzátéve, hogy az adatokat jelentősen befolyásolta a koronavírus-járvány.

Ezt a számok is alátámasztják:

  • Tavaly ilyenkor a központi alrendszer hiánya mindössze 390 milliárd forintot tett ki.
  • 2020 júniusában a központi alrendszer 785,5 milliárd forintos hiánnyal zárt. 
  • A 2019. évi azonos havi hiány 213,6 milliárd forint volt.

A jelentésben megjegyezték azt is, hogy idén június végéig 520 milliárd forintot meghaladó összeget tettek ki a koronavírus-járványhoz kapcsolódó egészségügyi eszközbeszerzések (védőmaszkok, védőeszközök, lélegeztetőgépek).

A lélegeztetőgépek beszerzéséről itt írtunk bővebben:

Akárhonnan nézzük, nagyon drágán vettük a kínai lélegeztetőgépeket

Pánikolhatott a kormány, ezért rendelt meg 16 ezer lélegeztetőgépet Kínából - mondta a hvg.hu-nak egy egészségügyi szakértő. Ez kétszer annyi, mint amennyit Orbán Viktor bemondott mint szükséges mennyiséget, most próbálják eladni a felesleget. Kérdés, sikerül-e, és ha igen, mennyiért.

A PM fontosnak tartotta megjegyezni a dokumentumban, hogy a költségvetésben létrehozott, az Európai Unióból érkező járvány elleni támogatások alapjába továbbra sem folyt be támogatás, a védekezéshez szükséges forrásokat a kormány teljes mértékben a hazai költségvetésből fedezi. Erről többször írtunk, például itt és itt, de megírtuk azt is, hogy túlzás lenne azt állítani, hogy az EU magára hagyta Magyarországot a koronavírus elleni harcban:

Magára hagyta volna Magyarországot az EU a koronavírus elleni harcban?

Jó lenne, ha az EU inkább nem csinálna semmit - így vezette fel Gulyás Gergely a kormányinfón az EU csütörtök délután kezdődő, videokonferencia keretében megtartott csúcstalálkozóját. A menetrend szerinti, március közepén megtartandó Európai Tanácsról van szó, ám ezúttal nemcsak a forma különleges, hanem a téma is: minden más helyett a koronavírus elleni fellépésről beszélnek a 27 tagállam állam- és kormányfői.

A hazai kiadások közül kiemelhetők a közúthálózat fenntartására és működtetésére (61,6 milliárd forint), a Falusi útalapból (57 milliárd forint), a kiemelt közúti projektekre (55 milliárd forint) kiadott források – írta a PM. A közlemény szerint a koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatásra 40,8 milliárd forint, a közúthálózat felújítására 37,4 milliárd forint, a Beruházás ösztönzési célelőirányzatból 34 milliárd forint, a Modern városok program terhére 29,1 milliárd forint kifizetés jutott, továbbá jelentős összeget fordítottak a nagycsaládosok személygépkocsi-szerzési támogatására (24,6 milliárd forint) is.

Varga Mihály pénzügyminiszternek nem ez volt az egyetlen mai elfoglaltsága:

Varga Mihály gitározva jelentette be, hogy interjút adott a HammerWorldnek

Önkritikusan megjegyezte, hogy a Deep Purple jobban csinálja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már viszik el a rendőrök az ellenzékieket Minszkben

Már viszik el a rendőrök az ellenzékieket Minszkben

Komoly- és könnyűzene találkozik a kevés megmaradt fesztivál egyikén

Komoly- és könnyűzene találkozik a kevés megmaradt fesztivál egyikén

Magyar kapcsolatai is vannak a leggazdagabb oroszországi üzletembernek

Magyar kapcsolatai is vannak a leggazdagabb oroszországi üzletembernek