szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Európai uniós összehasonlításban csak Máltán veszítettek a férfiak több munkaórát 2020 első negyedévében, mint Magyarországon. A magyar nők viszont alig dolgoztak kevesebbet.

Az Európai Unióban 2019 utolsó negyedévéről 2020 első negyedévére drasztikusan esett az összes ledolgozott munkaórát jelző index értéke, a csökkenés 5,1 indexpont – írja az Eurostat.

Az összes ledolgozott munkaóra alatt az összes munkavállaló főállásban ledolgozott óraszámát kell érteni, az index alapja pedig a 2006-os óraszám. Vagyis alakulását nem csak az befolyásolja, hogy a munkavállalók hány órát dolgoznak, hanem a foglalkoztatottak számának változása is (például ha csökken a foglalkoztatottak száma, akkor csökken az összóraszám – feltéve, hogy a megmaradt foglalkoztatottak nem dolgoznak többet).

Az elmúlt időszakban Finnország kivételével az összes uniós tagállamban csökkent a tényleges összóraszámot jelző index. Nem meglepő módon a legnagyobb csökkenést Olaszországban figyelték meg, amit az első negyedévben a legsúlyosabban érintett a koronavírus-járvány és az amiatt bevezetett korlátozó intézkedések. De a szlovákok, a görögök és az osztrákok tényleges óraszáma is jelentősen csökkent.

A vizsgált 27 tagállam közül 17-ben a nők óraszám-visszaesése nagyobb volt, mint a férfiaké.

Magyarország alaposan kilóg a sorból, a nők óraszámcsökkenése itt nem volt jelentős, az egyik legalacsonyabb, a férfiaké ugyanakkor az egyik legmagasabb az EU-ban mind az index értékét, mind százalékos változását nézve. A kiugróan rossz eredményt részben, de nem teljes egészében magyarázza, hogy a magyar férfiak összóraszám-indexe szokatlanul magasra nőtt 2019 utolsó negyedévében, és ahhoz képest következett be ez a drasztikus csökkenés a következő negyedévben.

Közel három éves rekordra ugrott a munkanélküliség

134 ezerrel kevesebben dolgoztak idén májusban, mint egy évvel korábban, azonban április óta 31 ezren visszaálltak a munkába.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagyon fontos funkció került a Waze-be

Nagyon fontos funkció került a Waze-be

40 milliós bírságot szabott ki a jegybank egy részvényekkel trükköző igazgatóra

40 milliós bírságot szabott ki a jegybank egy részvényekkel trükköző igazgatóra

Karácsony Gergely kitűzte a szivárványos zászlót a Városházára

Karácsony Gergely kitűzte a szivárványos zászlót a Városházára