szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Más dolgokat is kifogásolt az Európai Parlament a kedd hajnalban elfogadott megállapodásban.

Az Európai Parlament „határozott sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy az Európai Tanács jelentősen gyengítette a Bizottság és a Parlament arra irányuló erőfeszítéseit, hogy a többéves pénzügyi keret és az Európai Uniós Helyreállítási Eszköz keretében fenntartsák a jogállamiságot, az alapvető jogokat és a demokráciát” - többek között ez áll abban az állásfoglalásban, amelyet csütörtök délután fogadtak el az EP rendkívüli plenáris ülésén. Egyben azt várják el a képviselők, hogy maradjon az Európai Bizottság által korábban javasolt rendszer, amely alapján a jogállamiság normáit megsértő tagországokkal szemben alkalmazott szankciókat fordított minősített többséggel kelljen elfogadni, vagyis a többség az elutasításhoz kelljen.

Az állásfoglalás azért fontos, mivel az EP-nek jogában áll megvétózni az uniós állam- és kormányfők által kedd hajnalban elfogadott kompromisszumot a hétéves költségvetésről és a helyreállítási alapról. Ez az állásfoglalás pedig elutasítja ezt a megállapodást, a jogállamisági kritériumok felhígítása mellett amiatt, mivel több ponton (például az egészségügyi, oktatási és kutatási programok esetében) csökkentették a forrásokat. Ugyanakkor azt is felróják, hogy nem sikerült megállapodni az uniós kötvénykibocsátással finanszírozott 750 milliárd euró visszafizetésének feltételeiről sem. (A határozat csak annyit mond, hogy erről megkezdik a tárgyalásokat.) A parlament szerint az egyetlen módja ennek az úgynevezett saját források új formáinak létrehozása – vagyis nem fogadják el, hogy a tagállamoknak közvetlen befizetéssel kelljen majd 2028-tól fizetniük. Azt is sajnálatosnak tartja az EP, hogy nem került be a megállapodásba egy áthidaló megoldás, amellyel akár már 2020-ban támogatást nyújthatnának a keretből.

„A Parlament nem fog kész tények előtt meghajolni, és kész megtagadni a többéves pénzügyi kerettel kapcsolatos egyetértését mindaddig, amíg a Parlament és a Tanács közötti újabb tárgyalások során kielégítő megállapodás nem születik; emlékeztet arra, hogy a Parlamentnek mint társjogalkotónak a többéves pénzügyi keretből finanszírozott 40 uniós program mindegyikét jóvá kell hagynia” - olvasható az állásfoglalásban, amelyet a Fidesz képviselői nem szavaztak meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!