szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Anthony Levandowski Google-alkalmazottként jutott fontos információkhoz, amiket aztán az Uberhez is magával vitt. 18 hónapot kapott érte.

Elítélték a Google korábbi mérnökét, Anthony Levandowskit, aki a keresőcég önvezetőautó-projektjén dolgozott, és ez idő alatt vállalati titkokat lopott el. A BBC szerint Levandowski 2016 januárjában jött el a cégtől, de mielőtt erre sor került, a mérnök

14 000 olyan fájlt töltött le saját laptopjára, amiket nem lett volna szabad.

Aztán a szoftvermérnök a Google után az Uberhez ment dolgozni, a lopott cégtitkokkal együtt. Ráadásul nagyon hasonló területen helyezkedett el: ugyanúgy önvezető autókkal foglalkozott.

Miután a vállalaton belül híre ment Levandowski tettének (amely akkortájt még csak pletyka szintjén terjedt el), az Uber vezetői megbizonyosodtak a hír valódiságáról, és az eltávolítása mellett döntöttek.

Időközben nyomozás indult, a szakember ugyanis szövetségi bűntényt követett el azzal, hogy az ipari titkokat nem csak ellopta, uberesként fel is használta. A férfit az ellene felhozott vádak alapján augusztus 4-én ítélték el, 18 hónap letöltendő börtönt kapott. Az ügyész eredetileg 27 hónapot kért rá.

A büntetés mellé egy 179 millió dolláros bírságot is kell fizetnie, amit azért kapott, mert a felmondással megszegte a Google-lel kötött korábbi megállapodását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A konferenciaturizmusnak is kampó, és ezen az online rendezvények sem segítenek

A konferenciaturizmusnak is kampó, és ezen az online rendezvények sem segítenek

Tóta W.: Piroska és a nácik

Tóta W.: Piroska és a nácik

Magyarország vörös listás lett az európai járványtérképen

Magyarország vörös listás lett az európai járványtérképen