szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A jegybank forintcímletekben ki sem fejezhető összeget spórolt a magyar adófizetőknek.

A négy, közelmúltban megrendelt grandiózus szobor után ezúttal 17 Bak Imre festményt szerez be a jegybanki tulajdonban lévő MNB-Ingatlan Kft. A festményeket hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárásban szerezték be – nem meglepő vagy szabálytalan módon csak egy céggel tárgyaltak, hiszen a megvásárolni kívánt műalkotások egy cég birtokában voltak.

Az MNB-Ingatlan Kft. július végén tette közzé a felhívást, amiben augusztus 6-ra kérte az első ajánlatot, és egy nappal későbbre lőtték be az első tárgyalás időpontját. A festményeket birtokló Trance Balance Művészeti Kft. ajánlata be is futott időben, a 17 festményre ebben 165 354 331 forintos ajánlatot adtak. Ez egy forinttal több annál, amennyit az egész beszerzésre a jegybanki cég szánt, másrészt épp ezt az egy forintot engedték el a tárgyalásos szakaszban – írja a G7 a közbeszerzési dokumentumok alapján.

Az MNB gazdálkodása önálló, de ha veszteséges, azt a központi költségvetésből (vagyis az adófizetők pénzéből) kell kipótolni. A jegybanknak nem az a dolga, hogy nyereséges legyen, hanem hogy ellássa a funkcióit, mindenesetre az elmúlt években a forint árfolyamának gyengülése miatt is vastagon nyereséges volt, idén 50 milliárd forintot be is fizetett az államkasszába.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jó kis meglepetés érkezhet a Samsung Galaxy S21 belsejében

Jó kis meglepetés érkezhet a Samsung Galaxy S21 belsejében

Lelőttek egy rendőrt Londonban

Lelőttek egy rendőrt Londonban

Az Európai Bizottság alelnöke szerint Orbán beteg demokráciát épít

Az Európai Bizottság alelnöke szerint Orbán beteg demokráciát épít