szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lassan haladnak a kármentési munkálatok a Budapesti Vegyiművek Illatos úti telepén, a II. ütem több tényező miatt sem tud elindulni. Még az is lehet, hogy a vegyi szennyezéssel együtt értékesítik a telepet.

A 2008 óta felszámolás alatt álló Budapesti Vegyiművek Illatos úti telepéről 2015-ben szállították el azt a 12 ezer hordónyi veszélyes vegyi anyagot, amit szabálytalanul tároltak. A telepen hozzákezdtek a talaj és a talajvíz megtisztításához is, de a folyamatok, ahogy egyéb kármentesítési munkák is, elakadtak, például az épületek elbontásából származó hulladék is még mindig a telepen áll. Baranyi Krisztina hétfőn jelezte, hogy a kormányhoz fordul segítségért a kármentesítése ügyében.

Ferencváros polgármesterének a Nemzeti Vagyon Kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter válaszolt. Mager Andrea azt írta, hogy "megkezdődött az Illatos úti Vegyiművek kármentesítése, az 1. ütemben a mérgező anyagokat tartalmazó hordókat a kormány költségére elszállították" – utalva a 2015-ös elszállításra. A miniszter hozzátette, hogy a teljes kármentesítés költségei akár a 10 milliárd forintot is meghaladhatják majd. Az, hogy ez megtörténik-e, kétséges, hisz a végrehajtást nehezíti, hogy a károkozásért felelős tulajdonosnak nincs vagyoni fedezete.

A miniszter arról is ír, hogy előkészítés előtt van a kármentés II. üteme, igaz, az ezt végző társaság és az adós gazdálkodó szervezet között még nem zárult le a szerződéskötés.

Mager szerint a problémára megoldási alternatíva lehet az ingatlan környezeti teherrel történő értékesítése

 – a korábbi tájékoztatása szerint a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya ennek nem látja elvi akadályát, jelenleg azonban nem ismert olyan potenciális vevő vagy érdeklődő, aki ezt tudná vállalni.

A környezeti teherrel történő értékesítés – vagyis hogy így, száz év szennyezésével adják el a 11 hektáros telket – számomra teljesen elfogadhatatlan, mert nem lesz olyan magánbefektető, aki 10 milliárdot kifizetne a szennyezés felszámolására. Trükközés, lepapírozás volt a jellemző hasonló esetekben, a mérgek jellemzően maradtak"

 – írta Baranyi Krisztina a Facebook-oldalán.

Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője az mondta, hogy a talajvizet ki kellene szivattyúzni és megtisztítani. Azt is elmondta, a talajt 5-10 méter mélyen ki kellene cserélni, hogy megszabaduljanak a benne található mérgektől.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Oktatói Hálózat: Az Orbán-kormány súlyos nyomást gyakorol Iványiék iskoláira

Oktatói Hálózat: Az Orbán-kormány súlyos nyomást gyakorol Iványiék iskoláira

A lövészezredes előtt sem teszi le a fegyvert az SZFE

A lövészezredes előtt sem teszi le a fegyvert az SZFE

Meglepetés: a régi tagokkal együtt tér vissza az AC/DC

Meglepetés: a régi tagokkal együtt tér vissza az AC/DC