szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

V helyett Nike-pipa alakja lehet a válságnak Magyarországon már jegybanki szakértők szerint is – állítja a Reuters. Pedig az MNB messze a legoptimistább a gazdaság szereplői közül.

Nem nagyon reménykednek már a Magyar Nemzeti Banknál abban, hogy V alakú lesz a recesszió – írta a Reuters. Két jegybanki forrásuk is azt mondta: miután kiderült, hogy a második negyedévben a várakozásoknál sokkal rosszabb, 13,6 százalékos lett a gazdaság visszaesése, az MNB elkezdte újragondolni a korábbi előrejelzését.

A V alak helyett sokkal valószínűbb, hogy Nike-pipa alakja lesz a válságnak, azaz gyors zuhanás után hosszú, lassú kilábalásban reménykedhetünk.

Május 10-én, amikor már látszott, hogy nagyon súlyos a válság (és azon ment a vita, hogy a kormány 3 százalékos vagy Brüsszel 8 százalékos éves visszaesésről szóló prognózisa lesz közelebb a valósághoz), Matolcsy György jegybankelnök arról beszélt: Magyarországon nem visszaesés, hanem növekedés lesz idén, a jegybank tartja a 2-3 százalékos növekedési prognózisát. Júniusban azt mondta, hogy túlvagyunk a nehezén, de ekkor hiperoptimistából optimistára váltott vissza a jegybank, már csak 0,3-2,0 százalék közötti növekedést prognosztizáltak.

A Reutersnek nyilatkozó jegybanki források úgy gondolták, hogy a befektetések, főleg a kormányzatiak kisegítik a gazdaságot a bajból, de a második negyedév ezt nem igazolta. A forrás szerint idén 5-7 százalékos recesszió lehet reális, de az új előrejelzésen még dolgoznak. (A kormány már 7-9 százalékos mínusszal kalkulál.) Az MNB sajtóosztálya nem kommentálta a Reuters értesüléseit.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sztojcsev Iván Gazdaság

Brit legénybúcsúzó turisták dönthetik el a 2022-es választást Magyarországon

Közzétette az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank is a 2020–2021-ről szóló előrejelzését, ez alapján sok jót nem várhatunk a következő hónapokban. De az igazán fontos az, hogy meddig tarthat el a krízis: V, U, W vagy L alakú lehet-e a válság, és melyik forgatókönyv mit jelentene számunkra és a kormány számára?

Közel félmilliárd forintos bírságot kapott az Ékszer TV

Közel félmilliárd forintos bírságot kapott az Ékszer TV

Mi lesz, ha a maradék kapcsolatunkat is elveszítjük a Duna-parttal?

Mi lesz, ha a maradék kapcsolatunkat is elveszítjük a Duna-parttal?

Tűz volt egy józsefvárosi iskolában

Tűz volt egy józsefvárosi iskolában