szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A jövő héten tartja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) keddi kamat-meghatározó ülését és publikálja a szeptemberi Inflációs jelentést is.

Kedden tartja szeptemberi ülését a monetáris tanács, és nyilvánosságra hozzák a szeptemberi Inflációs jelentés fő számait. Az előző, augusztusi ülésén a testület nem változtatott a jegybanki alapkamat 0,6 százalékos szintjén, és a kamatfolyosót is változatlanul hagyta. A júliusi ülésen 15 bázisponttal 0,60 százalékra csökkent az alapkamat, júniusban pedig 0,75 százalékra. Ezt megelőzően 2016 május 25. óta állt 0,90 százalékon.

A mostani döntés azért is lesz fontos, mert a héten a forint átlépte az euróval szemben a 360-as szintet, amit Virovácz Péter, az ING vezető közgazdásza úgy magyarázott a hvg.hu-nak, hogy a reálkamat a régiós országokhoz képest még inkább negatívvá vált az elmúlt hónapokban az erősödő infláció miatt, így a befektetőknek kevésbé éri meg forintba fektetni, a fizetőeszköz sérülékeny. A múltbéli tapasztalatok alapján a Matolcsy György vezette Monetáris Tanácstól nem idegen, hogy a gazdaságélénkítés szempontjait az inflációs cél tartása elé helyezze, a piacok ezért arra számíthatnak, nem lesz szigorítás, ezt árazzák be előre – véli Virovácz Péter. Ugyanakkor az ING szerint a jegybank most igenis figyelemmel lesz az inflációra; szigorúbb hangnemet várnak a jegybanktól, ami visszaerősítheti a forintot akár a 355-ös szint közelébe.

A CIB Bank elemzői az irányadó kamatban nem számítanak változásra. Az Inflációs Jelentésben viszont a GDP előrejelzést kénytelen jelentősebb mértékben rontani a jegybank - vélekedtek az elemzők. Az inflációs prognózist kisebb mértékben emelheti a testület. A piac kiemelten figyelheti, hogy az MNB kommunikációja hogyan reagál a vártnál magasabb inflációs adatokra - vélték ők is. A múlt havi közleményben az MNB elismerte, hogy a gazdasági visszaesés a második negyedévben nagyobb volt a vártnál, és megjelent a dokumentumban az első utalás is arra vonatkozóan, hogy szeptemberben a tanács a GDP-előrejelzéseit korrigálni kényszerül. Az inflációval kapcsolatban jelezték, hogy rövid távon magas szinten maradhat a pénzromlási ütem (de a monetáris politikai számára releváns időhorizonton cél körül stabilizálódik), hozzátéve, hogy kiemelten figyelik a következő időszak fejleményeit.

Az elmúlt időszakban megjelent makrogazdasági adatok nem hozták könnyebb helyzetbe a jegybankot. Bár a harmadik negyedév robusztus visszapattanást hozhat a gazdaságban, a kilábalás üteme ezt követően lassulhat, ráadásul az újra emelkedő járványgörbék a lefele mutató kockázatokat erősítik. Az idei recesszió és a kilátásokat övező negatív kockázatok azonban magas inflációval párosulnak, miközben a forint helyzete is meglehetősen törékeny - közölték a CIB elemzői.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Merkel: Drámai a helyzet

Merkel: Drámai a helyzet

Operatív törzs: növekszik a 16 éven aluli fertőzöttek száma

Operatív törzs: növekszik a 16 éven aluli fertőzöttek száma

Étteremmé alakított repülők, sehová sem tartó járatok: így küszködik a légiipar

Étteremmé alakított repülők, sehová sem tartó járatok: így küszködik a légiipar