szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

5,15 százalékot zuhant a Brent, a WTI pedig 5,87-et. A magyar autósok ennek most még biztosan nem örülhetnek, a gázolaj magyarországi ára pénteken emelkedik.

Több mint 5 százalékkal csökkent a kőolaj ára csütörtök délután. Röviddel 17.30 óra után az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 2,18 dollárral (5,15 százalékkal) 40,12 dollárra esett. A nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára pedig 2,36 dollárral (5,87 százalékkal) 37,86 dollárra zuhant.

A háttérben a befektetők attól való félelme áll az MTI szerint, hogy a koronavírus-járvány újabb hulláma mitatt sok ország a tavaszihoz hasonló korlátozásokat vezet be. Ez a kereslet drasztikus visszaesését eredményezheti.

Árcsökkentő tényező az is, hogy Líbia – közel tíz hónap szünet után – újraindította olajtermelését és -exportját. Csütörtöki bejelentés szerint Líbia  napi 100 ezer hordóról egy hét alatt napi 270 ezer hordóra növelte olajtermelését. Líbia tíz hónapja még napi 1,3 millió hordó kőolajat bányászott.

Gyengítette a kőolaj árát az a nem hivatalos adat is, amely szerint szeptemberben napi 160 ezer hordóval nőtt az OPEC olajtermelése augusztushoz képest.

A változást a magyar autósok egyelőre bizonyosan nem érzik majd: a holtankoljak.hu szerint a benzin ára nem változik a közeljövőben, a gázolaj ára pedig 2 forinttal emelkedik pénteken. Előbbi átlagos ára 373 forint literenként, utóbbié 365 lesz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Brüsszel szerint az új menekültügyi szabályozás is uniós jogba ütközik

Brüsszel szerint az új menekültügyi szabályozás is uniós jogba ütközik

Scarlett Johansson a járvány közepén férjhez ment, és ezt egy szokatlan helyről tudtuk meg

Scarlett Johansson a járvány közepén férjhez ment, és ezt egy szokatlan helyről tudtuk meg

Financial Times: Ha az állam elfoglalása a lecke, Trump csak tanulhat Orbántól

Financial Times: Ha az állam elfoglalása a lecke, Trump csak tanulhat Orbántól