szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Katarina Barley, az Európai Parlament szocialista alelnöke szerint a Fidesz minden lehetséges módon megpróbálja lejáratni a kritikusait, a sajtó nagy része pedig a párt kezében van.

Hosszú interjút adott a 444.hu-nak Katarina Barley, az Európai Parlament (EP) szocialista alelnöke, aki az elmúlt napokban több, vele készült beszélgetés során is élesen támadta a magyar kormányt, azon belül is Orbán Viktor miniszterelnököt. Barley a szerdai beszélgetésben újból tisztázta: szerinte az Orbán-kormányt kell pénzügyileg kiéheztetni.

Az EU-s támogatásokat Orbán korrupt rendszerétől akarjuk megvonni, és nem a magyar vagy a lengyel néptől. (…) Azt akarjuk, hogy a pénz a polgárokat gyarapítsa, és ne Orbánt vagy a vejét”

– fogalmazott a politikus.

Barley-val korábban a Deutschlandfunk is készített interjút, a lap azonban rosszul fordította a szavait, az anyagot pedig tévesen „Ki kell éheztetni Magyarországot és Lengyelországot” címmel adták ki. A rádió azóta elnézést kért, és pontosított. 

„A kritikám az ország vezetőjének szólt, konkrétan Orbán Viktornak, és különösen annak, hogy teljesen elfogadhatatlan, amit az EU-s támogatásokkal művel” – fűzte hozzá Katarina Barley, aki az egyik leghangosabb képviselője annak az EP-határozatnak, amely jogállamisági mechanizmust helyezne az EU következő költségvetésébe.

(…) Szükséges, hogy az európai támogatásokat a jogállamisági feltételekhez kössük. Orbán a szülőfalujában futballstadiont épített, és EU-s pénzből még egy vasutat is hozzá. De ez európai pénz, azoké az országoké, amelyek összeadják, és ők azt akarják, hogy ezt a pénzt a magyar nép kapja meg. Ne pedig Orbán és a barátai legyenek egyre gazdagabbak belőle. Ezt a pénzt egyszerre lopják el az európai adófizetőktől és a magyar néptől is.”

A politikus hatalmas problémának látja a magyarországi sajtószabadság csorbulását is. „Elég csak erre a KESMA nevű óriási konglomerátumra gondolni, amit teljes ellenőrzése alatt tart Orbán és a Fidesz” – fogalmazott az EP-alelnök.

A politikus arra is figyelmeztetett, hogy „érdemes mindig gyanakodva hallgatni, amit Orbán az Európai Unióról mond, mert általában hazudik”.

Arra a felvetésre, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter szerint nem lehet objektíven megmérni a jogállamiságot, nincsenek világos kritériumai, s az e körüli vita csak a politikai nyomásgyakorlásról szól, Barley azt mondta:

Muszáj hogy legyen egy közös álláspontunk arról, hogy mi az a jogállamiság, és mik a kritériumai. Ennek az elvnek ellenfelei azt mondják, hogy minden ország különbözik, más és más a történelmük és a kultúrájuk a tagállamoknak, úgyhogy hadd legyen különböző elképzelésük arról is, hogy mi az a jogállamiság. Ez nagyon veszélyes hozzáállás, és egy pillanatig sem szabad, hogy bárkit is elbizonytalanítson.”

Hozzátette azt is: „A fideszesek esetében azt látjuk, hogy végső soron minden cselekedetüknek egyetlen végső célja van: a hatalmuk bebiztosítása. Ezért akarnak mindent az ellenőrzésük alatt tartani. Összekeverik a demokráciát a többség diktatúrájával. De a demokrácia nem ez.”

Barley szerint, bár „Orbán most zsarol, és azt mondja, hogy ha hatékony jogállami feltételek lesznek, akkor ő megvétóz minden mást”, meg kell nézni, hogy valóban vétóz-e majd. „Ne feledjük, hogy Magyarország kapja az egy főre eső legnagyobb támogatást az EU-tól, és (…) sem a tagállamok vezetői, sem pedig az európai választópolgárok nem akarják, hogy ez a pénz Orbán vagy a veje vagy a legjobb barátjának a zsebébe menjen. Ezt nem fogjuk megengedni. Nem csak az európai adófizetők, hanem elsősorban a magyar nép miatt sem engedhetjük meg. Mert ez a pénz a magyar népnek jár.”

Katarina Barley: Orbán enyveskezű, most lehet megállítani vagy soha

Az Európai Parlament német alelnöke szerint a magyar kormányfő sajnos már messzire jutott a jogállam lebontásában, és ezt néppárti barátai tétlenül nézik. Amit az Európai Tanács bedobott a jogállam védelmére, az teljesen hatástalan Orbán ellen - mondta Katarina Barley a Spiegelnek adott interjúban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Arató László (EUrologus) Gazdaság

“Fájdalmas felismerés, hogy a jogállamiság nem összeköt, hanem különválaszt minket” - vita az EP-ben

Jogállamiságról és uniós pénzekről volt szó hétfőn az Európai Parlamentben, így aztán gyakran lehetett hallani Magyarországról és Orbán Viktorról. Az EP egy új mechanizmust javasol az alapértékek tiszteletben tartására. Határozottan támogatják a képviselők a EU-s források és a jogállamiság összekapcsolását.

Életfogytig tartó börtönre ítélte a bíróság az Iszlám Állam korábbi tagját, Hasszán F.-t

Életfogytig tartó börtönre ítélte a bíróság az Iszlám Állam korábbi tagját, Hasszán F.-t

Az Egyesült Királyságban és Budapesten is bordélyházat üzemeltetett egy nő

Az Egyesült Királyságban és Budapesten is bordélyházat üzemeltetett egy nő

A Bors lényegében megtrollkodta a Szájer-ügyet

A Bors lényegében megtrollkodta a Szájer-ügyet