szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?

Az Európai Bizottság bemutatta akciótervét, amelyben a migránsok integrációjára és befogadására tesznek javaslatot, a következő hétéves uniós költségvetés kereteit is felhasználva. Összesen négy területen hatvan programot javasol Brüsszel a tagállamoknak.

Európában jelenleg 34 millió olyan uniós lakost tartanak nyilván, aki az unión kívül született, ez az EU lakosságának 8 százaléka. Az unióban született 15–34 éves korosztály 10 százalékának legalább az egyik szülője külföldön született.

Az új brüsszeli program szervesen illeszkedik a nemrégiben bemutatott menekültügyi és migrációs paktumhoz, amelynek az a hangsúlyos eleme, hogy csak azon migránsok maradhatnak az EU területén, akik menedékjogra jogosultak.

Mindenkit támogatunk, aki része akar lenni a társadalmunknak

– mondta Margaritisz Szkínász, az Európai Bizottság egyik alelnöke a brüsszeli sajtótájékoztatón. Szkínász, aki egyébként az európai életmód előmozdításáért felel a testületben, hozzátette, hogy “a befogadás segít a xenofóbia, kiközösítés radikalizálódás elleni küzdelemben is”. Példaként az egyik brüsszeli kerületben, Kraainemben működő futballklubot, ahol egy uniós támogatással működő program keretében a közeli menekülttáborból rendszeresen hozzák a fiatalokat edzésekre, meccsekre, s ezek a gyerekek a csapat és a közösség teljes jogú tagjaivá váltak.

Ylva Johansson belügyi biztos ismertette, hogy az akcióterv hatvan különböző kezdeményezést fogalmaz meg négy nagy területen:

  • Inkluzív oktatás és képzés kisgyermekkortól a felsőoktatásig, amelynek középpontjában a képesítések elismerésének és a folyamatos nyelvtanulásnak a megkönnyítése áll, uniós alapokból származó támogatással.
  • A foglalkoztatási lehetőségek és a készségek elismerésének javítása a migráns közösségek – és különösen a nők – hozzájárulásának teljes mértékű értékelése, valamint annak érdekében, hogy támogatást kapjanak képességeik teljes körű kiaknázásához.
  • Az egészségügyi szolgáltatásokhoz – többek között a mentális egészségügyi ellátáshoz – való hozzáférés előmozdítása migráns háttérrel rendelkező személyek számára.
  • Különböző uniós alapokon keresztül finanszírozott megfelelő és megfizethető lakhatáshoz való hozzáférés.

A biztos hangsúlyozta, hogy ezen a téren mindenkinek vannak jogai és vannak kötelezettségei.

Az integrációt és a befogadást nem nehéz megérteni, ha elrontjuk, mindenki veszít, de ha jól menedzseljük, akkor mindenki nyer

– mondta Johansson. Margaritisz Szkínász annyit tett hozzá, hogy nem Brüsszelből fogják megmondani, hogy mit tegyenek a tagállamok, már csak azért sem, mert a szociálpolitika tagállami hatáskör.

Javaslunk, koordinálunk és fizetünk

– foglalta össze, jelezve, hogy az EU kulcsszerepet játszik a tagállamok támogatásában a finanszírozás, az iránymutatás kidolgozása és a vonatkozó partnerségek előmozdítása révén.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
52 darab 3000+ éves szarkofágot és egy halotti templomot találtak Egyiptomban

52 darab 3000+ éves szarkofágot és egy halotti templomot találtak Egyiptomban

Növekedni tudott tavaly a kínai gazdaság

Növekedni tudott tavaly a kínai gazdaság

Dél-afrikai tudósok szerint is fertőzőbb az új vírusvariáns az eredeti változatnál

Dél-afrikai tudósok szerint is fertőzőbb az új vírusvariáns az eredeti változatnál