szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Úgy tűnik, a világkereskedelem túljutott a járvány okozta visszaesésen. Legalábbis annak első körén.

A világkereskedelmi forgalom felfutására utal az októberben rekordszintre emelkedő kikötői konténerforgalmi index. Az RWI (Rheinisch-Westfälisches Institut für Wirtschaftsforschung) és az ISL (Institut für Seeverkehrswirtschaft und Logistik) kutatóintézetek által közösen kalkulált konténerforgalmi index új rekordszintre, 122,6 pontra emelkedett az előző havi 119,6 pontról.

Az index összetevői között októberben a kínai kikötők forgalma mellett a Kínán kívüli kikötők forgalma is jelentősen emelkedett. A németországi és észak-európai gazdasági aktivitással szorosan korreláló Nordrange-Index is jelentős mértékben emelkedett októberben, és már csak mindössze 1,1 pont választja el a koronavírus-válság előtt elért rekordértékétől.

"Kifejezetten dinamikusan alakult októberben a világkereskedelmi forgalom. Úgy tűnik, a koronavírus-válság miatt bekövetkezett visszaesésen mostanra már sikerült túljutni. Azt pedig majd még meglátjuk, hogy a járvány visszaszorítására ismét életbe léptetett gazdasági megszorítások milyen hatással lesznek a nemzetközi konténerforgalomra" – mondta Torsten Schmidt, az RWI konjunktúrakutatója.

A konténerforgalmi index a nemzetközi külkereskedelmi forgalom megközelítő számszerűsítésére szolgál a havi rendszerességgel kiadott "ISL Monthly Container Port Monitor" kiadványban. Az index a világ tengeri konténerforgalmának 60 százalékát adó 91 kikötő adatain alapul.

Mivel a kikötők rendszerint a havi zárás után már két héttel közzéteszik forgalmi adataikat, a konténerforgalmi index a világkereskedelmi forgalom alakulásának megbízható korai indikátora.

A koronavírus-járvány első, tavaszi hulláma jelentős fennakadásokat okozott a világkereskedelemben, ezért egyesek már a globalizáció halálát jósolták, arra számítva, hogy a vállalkozások rövidíteni igyekszenek majd ellátási láncaikat.

Ötödével is csökkenhet a nemzetközi kereskedelem a koronavírus-járvány miatt

Napok alatt került a világ vezető politikai, gazdasági és tech-hírei közé a TikTok. Mára ott tartunk, hogy az amerikai-kínai gazdasági háború egyik fő frontja a cég, az adatbiztonságért aggódók az egész világon figyelik a történéseket, lett egy téma, amelyben Donald Trump és Joe Biden nagyjából egyetért, és dollárban számolva is több százmilliós a tét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
72 ingatlant ad el Budapest, milliárdos bevételt vár

72 ingatlant ad el Budapest, milliárdos bevételt vár

Először kapott Michelin-csillagot egy vegán étterem Franciaországban

Először kapott Michelin-csillagot egy vegán étterem Franciaországban

Elhanyagolható a nyelvvizsgacsalások száma Magyarországon

Elhanyagolható a nyelvvizsgacsalások száma Magyarországon