szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az áfabevételi kötelezettséget ilyenkor is teljesíteni kell.

Egy, a Kata szerint adózó egyéni vállalkozó szünetelteti a vállalkozását, de elfelejtette a szünetelés előtt kiállítani a számláját, a teljesítésigazolás napja megegyezik a szünetelés kezdetének napjával, és a számlát ezt következően állította ki. Adódik a kérdés: a megbízó befogadhatja ezt a számlát, attól függetlenül, hogy látja a szünetelés tényét? A számla befogadójának, illetve a vállalkozónak lesz ebből esetleg problémája?

Egyéni vállalkozó a szünetelés időszaka alatt üzleti-vállalkozási tevékenységet nem folytathat, ezen időszakhoz kapcsolódóan jogokat és kötelezettségeket nem szerezhet. Ugyanakkor a szünetelés időszaka alatt áfabeli kötelezettségét teljesítenie kell, így például a szünetelés kezdő napjáig teljesített munkáit köteles kiszámlázni a szünetelés időszaka alatt is, vagyis számlakiállítás a szünetelés alatt is lehetséges.

Ha az áfabeli teljesítés dátuma is már a szünetelés időszakára esik, az nem befolyásolja a számla befogadójának levonási jogát. Például folyamatos teljesítésű, időszaki elszámolású ügyleteknél előfordulhat, hogy a fizetési határidő az áfateljesítés napja, amikor már szünetel a vállalkozó. Ez a levonási jogot nem befolyásolja, a befogadó élhet a levonással.

Ha nem folyamatos teljesítésről van szó, és a teljesítés napján szüneteltette a tevékenységét a vállalkozó, valójában ez sem akadálya az áfalevonásának.

További részletek az Adózónán.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!