szerző:
HVG Könyvek
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A muslincák elég bosszantóak, de nem kevesebb mint hat Nobel-díj tulajdonosai.

A muslincák latin neve Drosophila, ami „harmatkedvelőt” jelent. Ez sokkal költőibben hangzik, mint a muslinca, és arra utal, hogy ezek a rovarok eredetileg meleg és párás trópusi klímán éltek. Ma a muslincák sok faja az egész Földön megtalálható (Antarktika kivételével). Egyik közös tulajdonságuk, hogy kedvelik a rothadó, erjedő szerves anyagokat, például a komposztot, a túlérett gyümölcsöt vagy a sörösdoboz alján lévő üledéket. Ilyen helyeken petéznek, majd rekordsebességgel kifejlődnek.

Hát persze hogy bosszantóak – jobban szeretnénk, ha a rovarok békén hagynák az ennivalónkat, és inkább a szabadban élnének. Ezek a röpködő kis valamik azonban sokkal fontosabbak, mint hinnénk. Az ecetmuslinca (Drosophila melanogaster) a laboratóriumok koronázatlan királya: több mint 100 éve kulcsfontosságú részt - vevője a kutatásoknak és a laboratóriumi kísérleteknek.

©

Az ecetmuslincának sok kiváló tulajdonsága van, amelyek miatt különösen alkalmas a kutatásra. Olcsó, könnyen tartható laboratóriumban, szuperszonikus ütemben él, és rengeteg utóda lehet. Ráadásul jól ismerjük a faj génállományát: 2000-ben a teljes genomját feltérképezték. Kiderült, hogy az emberi gének sokkal jobban hasonlítanak a muslinca génjeihez, mint szeretnénk. Például egy vizsgálat azt találta, hogy egy sor betegséggel kapcsolatos génszekvencia 77%-a a muslincákban is megtalálható. Pont e hasonlóság miatt olyan fontos a muslincakutatás; számos, akár az emberben is megtalálható jelenséget megismerhetünk általa.

A muslincák sokat tanítottak nekünk a kromoszómákról és a tulajdonságok öröklődéséről. Ez hozta el 1933-ban a Nobel-díjat Thomas Hunt Morgan számára is. 13 évvel később (1946-ban) egy sugárzásnak alaposan kitett muslinca és Hermann Müller szintén Nobel-díjat kapott annak bizonyításáért, hogy a radioaktív sugárzás genetikai sérüléseket okoz. Az orvosi és élettani Nobel-díj 1995-ben ismét szárnyas barátainknak és egy háromtagú csapatnak jutott, amelynek átfogó kutatásai kimutatták, hogyan szabályozzák a gének a magzati fejlődés korai szakaszát. Aztán 2004-ben a díj a muslinca szaglásának, 2011-ben pedig az immunrendszerének kutatásáért járt. Az eddigi utolsó Nobel-díjat 2017-ben a muslinca azokért a kutatásokért kapta, amelyek az élőlények napszakos, cirkadián ritmusát irányító belső órára összpontosítottak.

A muslincának még a legbosszantóbb tulajdonsága – az erjedő, alkoholtartalmú anyagokhoz való vonzalma – is hasznosnak bizonyult. „Alkoholizmusuk” kutatása komoly és fontos dolog, és számos emberi párhuzamot mutat, ami bizonyára felélénkítené a beszélgetéseket az Oktoberfest alatt. Például az a jellegzetesség, hogy a sok alkoholtól a hím muslincák rámenősek és szexőrültek lesznek, ugyanakkor csökken az esélyük a sikeres párzásra. Vagy az, hogy ha a hím muslincák alulmaradnak a nőstényekért folytatott versenyben, alkoholba fojtják a bánatukat: többet isznak, mint vetélytársaik, akiknek sikerült párosodniuk.

És ha ez nem lenne elég, a muslincák egyre bővítik ismereteinket a rákról, a Parkinson-kórról és más betegségekről is, valamint olyan jelenségekről, mint az álmatlanság és az időzónák váltása miatti zavar (a jetlag). Szóval tanúsítsunk kicsit több tiszteletet, amikor legközelebb a konyhában átkozzuk a parányi rovarokat. Amikor felállítunk egy alkalmas muslincacsapdát, legalább suttogjunk el egy halk köszönömöt a biológiai és orvostudományi kutatások egyik fontos állatának.

A fenti cikk Anne Sverdrup-Thygeson Terra Insecta című könyvének szerkesztett részlete.

Mit tud egy átlagember a rovarokról? A rovarkutató szórakoztató könyvében magával ragadó lelkesedéssel sorolja az elképesztő tényeket és történeteket a rovarok világából. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG Könyvek HVG Könyvek

Miért ne ennénk rovarokat?

A rovarok nagyon táplálóak, ráadásul rovart enni nemcsak egészséges, hanem a környezetre nézve is előnyös. Lehet ezt még fokozni? Igen, lehet! De mindenekelőtt a rovarokat fel kell dolgozni, hogy csábító ennivaló váljék belőlük.

Hiányos utastájékoztatásért, lejárt menetrendért, lekésett éjszakai csatlakozásért is fizethetett a MÁV

Hiányos utastájékoztatásért, lejárt menetrendért, lekésett éjszakai csatlakozásért is fizethetett a MÁV

Környezetbarát lesz a felújított Lánchíd közvilágítása

Környezetbarát lesz a felújított Lánchíd közvilágítása

Rogán Antal és köre külön kategória lehetne a Szerencsejáték Zrt. cégének támogatási listáján

Rogán Antal és köre külön kategória lehetne a Szerencsejáték Zrt. cégének támogatási listáján