szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Egy-egy lakóingatlan eladásakor döntően az érzelmei vezetik a tulajdonost.

Egy-egy lakóingatlan eladásakor döntően az érzelmei vezetik a tulajdonost. Ha arra kerül a sor, hogy bármi okból meg kell, vagy meg kíván válni lakásától házától, eladáskor biztosak lehetünk abban, hogy beszámítja azt az érzelmi többletet, amelyet csak ő, a használó, a tulajdonos érez. Például, hogy mióta él a lakásban, házban, milyen felújításokat végzett rajta, netán ő építette egykoron, harcolva az építési vállalkozókkal, megküzdve egy építkezés minden nehézségével. Ezért aztán az abban a körzetben kínált, hasonló tulajdonságokkal bíró ingatlanok kínálati áránál akár 10-15 százalékkal is többért szeretné értékesíteni otthonát.
Kováts Tibor, a Re/Max vezető szakértője szerint ezért a magánszemélyek által eladni kívánt ingatlanok esetében a vevők jobb alkupozícióban vannak. Az igazán jó vételek akkor valósulhatnak meg, ha a tulajdonos a már hosszabb ideje hiába árult lakás, ház árát kénytelen egyre lejjebb vinni. Nem beszélve arról, amikor már közeledik az új lakásba költözés ideje, és szorítja az idő, netán nem tudja a lakásra korábban felvett hitelt törleszteni és ezért kell megválnia otthonától, olcsóbb lakhatás után nézni. Ezért az ingatlanszakértő érzelmektől mentes, objektív ár kialakítását ajánlja minden eladónak ahhoz, hogy a lehető legrövidebb idő alatt hozzájuthasson tulajdona piaci értékéhez.
 
Alkumentes profik
Ha ingatlaniroda kínál eladásra egy lakást, akkor egyértelműen rosszabb a vevő alkupozíciója. Hiszen a profi ingatlanszakértő mindenképpen a piaci ár közelében ajánlja értékesítésre az ingatlant. Amennyiben a tulajdonos elfogadja a hozzáértő szakértelmével kialakított árat, biztos lehet abban, hogy lakása, háza gyorsan új vevőre talál.
A legjobb értékesítők az eladó egész életpályáját feltérképezik, ismerik az ügyfél szándékát. Erre gyakorta szükség is van, hiszen aki elad, az szinte biztos, hogy venni is szeretne egy másik ingatlant. A szakértő megtalálhatja a legmegfelelőbb megoldást: eladásra kínálja a régi tulajdont, keres az eladó-vevő igényeihez igazodó másikat, de akár felajánlhat egy biztosítással egybekötött hitellehetőséget is.
 
Felkapott kerületek
A GKI Gazdaságkutató Zrt. 2000 óta szervez negyedévenkénti felméréseket a vállalatok, az ingatlanfejlesztők és –forgalmazók, valamint a lakosság ingatlanpiaci terveinek, szándékainak és kilátásainak feltérképezése céljából. A legfrissebb, április felmérés szerint továbbra is erős a túlkínálat a lakáspiacon. Budapesten a felmérés időpontjában a budai zöldövezet területén a legkisebb a túlkínálat. Relatíve kedvezőbb a helyzet a pesti belvárosban és zöldövezetben.
Budapesten a legfelkapottabb II. V. XII. kerületekben az eladók általában ragaszkodnak az általuk elképzelt eladási árhoz. Az alkupozíciót tekintve a vevők jobb helyzetben vannak, ha a kevésbé frekventált VII. és VIII. kerületben keresnek új otthont – véli a Re/Max szakértője. Egyre inkább felértékelődik azoknak az ingatlanoknak az ára, amelyek zajterhelése kisebb, a fenntartás költségei olcsóbbak, ahol a hőtechnikai adatok kedvezőbbek, vagy éppen jó közlekedéssel bírnak. Az ilyen lakások árai egyértelműen magasabbak a kevésbé jó adottságokkal bírókénál.
 
Felértékelődő panel
Az energiaár- és távfűtés kompenzáció, a támogatott nyílászáró-csere és energiatakarékos homlokzat-felújítás miatt felértékelődnek a panellakások. Az energiatakarékos felújítások után, a kompenzáció igénybevételével egy-egy panellakás fenntartási költsége vetekedhet más építésű lakáséval.
A vidéki településeken kínált ingatlanok is hasonló feltételekkel adhatók el vagy vehetők meg, mint a fővárosban találhatók. Időről időre újabb és újabb felkapott helyekről érkeznek hírek. Míg az osztrákok és a hollandok vásárlási láza lecsengett, legújabban például a csehek vásárolnak nagyobb számban ingatlant Rajka közelében, a kedvezőbb adózási és más szabályok miatt.
A Balaton mellett és más üdülőhelyeken az eladandó ingatlanok értéke nem emelkedik, elsősorban a megnövekedett adóterhek miatt, de itt a bérbeadás sem rentábilis. Ezeken a területeken jobb áron juthatnak a vevők tulajdonhoz, már akiknek a vételár mellett a fenntartási költségekre is telik.
 
homa
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Deutsche Welle: A hivatalos Magyarország habzik a dühtől, de miért?

Deutsche Welle: A hivatalos Magyarország habzik a dühtől, de miért?

Meglepő, micsoda élet zajlik egy autópálya feletti vadátjárón – videó

Meglepő, micsoda élet zajlik egy autópálya feletti vadátjárón – videó

Koronavírusos a svéd királyi család két tagja

Koronavírusos a svéd királyi család két tagja