szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Az egyik kiemelésre érdemes új rendelkezés szerint a 2002.


Az egyik kiemelésre érdemes új rendelkezés szerint a 2002. március 15-e előtt készült épületeknél a közterület legfeljebb 10 centiméterrel csökkenthető a homlokzat utólagos hőszigetelése, vagy burkolása esetén. Azok a társasházi lakások, vagy családi házak, amelyeknél e szabály alapján utólag áldoznak az épület szigetelésére, minden bizonnyal jobban eladhatóak lesznek – vélekedik Beák Attila ingatlanforgalmazó. A Beák és Társa ingatlaniroda egyik vezetője szerint bár ma még nem, néhány éven belül biztosan nagyobb figyelmet szentelnek az emberek az energiatakarékos épületeknek.
 
Több liftet kell építeni

A szabályzat azon rendelkezése, amely előírja, hogy a korábbi négy helyett már 3 szintes épületeknél kötelező liftet építeni, pusztán a már kialakult gyakorlatot követte. Az utóbbi években ugyanis egyre nehezebben lehetett eladni lift nélkül épült négyemeletes társasházi lakást, ezért az építtetők mindenféle szabályozás nélkül is liftet szereltettek már a három szintes épületekbe is. Azt viszont előremutató rendelkezésnek véli Beák Attila, hogy minden középmagas és magas épületben bútorszállító liftnek is kell lennie. Középmagas a szabályok szerint a ház 13,65 és 30 méter között, afelett már magasnak számít. Az új társasházakban rendkívül szűkre szabják a folyosókat, jószerivel egy franciaágy vagy egy nagyobb méretű szekrény mikénti szállítása is komoly fejtörést okoz. Nem beszélve arról, hogy a négy személyesre szabott személyszállító liftbe se fér el egy nagyobb méretű hűtőszekrény sem. Így a bútorszállító lift kötelező megépítése a költségeket növeli majd, de a mindennapi életet megkönnyíti az ott lakók számára.
 
 
Megszűnik a félszoba

Kifejezetten vevőbarát rendelkezéseknek tartja a szeptember 12-én hatályba lépő új szabályokat Varjasné Székely Éva, a Magyar Lakásépítők Országos Szövetségének elnöke, bár mint kifejtette, az új követelmények többsége csupán követi a már kialakult gyakorlatot. Mindenképpen szerencsés változtatásnak tartja, hogy a módosító rendelet megszüntette a félszoba fogalmát, így a 8 négyzetméter alatti helyiséget már nem lehet szobaként eladni. Igaz, hogy ha egy helyiség 9 négyzetméter, vagy azt meghaladó méretű, egységesen, megkülönböztetés nélkül szobaként szerepelhet.

Az amerikai konyha nem része a szobának

Ahogyan eddig is, a lakás nappalijának továbbra is el kell érnie a 17 négyzetmétert, de a jövőben ebbe nem lehet beszámítani a vele egy légtérben lévő konyhát és étkezőt. Ezt a korábban is meglévő szabályt néhány építtető kicselezte, miattuk rögzítették ezt a kitételt a rendeletbe a jogszabályalkotók – fogalmazott a szövetség elnöke, aki tisztában van azzal, hogy az építési követelmények módosításától remélt pozitív változások csak másfél, két év múlva lesznek érezhetők.
  
Kötelező a garázs és a biciklitároló

Lakóingatlanoknál a járműtárolást elsődlegesen épületben vagy terepszint alatti építményben kell megoldani.
Az új szabály előírása szerint amennyiben a lakóépületben hatnál több lakás van, a gépjárműveket garázsban kell elhelyezni. (Ez a szabály csak 2013-tól lép hatályba.)
A rendelet megadja a gépjárműtárolás és kerékpártárolás normatíváit is. Például lakásonként 1, vendéglátó egységekben 75 négyzetméterenként 2, kerékpártárolót kell kialakítani, míg a gépjárműtároló legkisebb mérete 2,70-szer 5 méter. A gépkocsik elhelyezésére szolgáló terület mérete egyébként mindenféle szabályozás nélkül is folyamatosan növekszik, hiszen nagyobb autókkal járunk, mint mondjuk 20 évvel ezelőtt. 
Klímaberendezést csak takarással
Jó kezdeményezésnek tartja a Magyar Lakásépítők Országos Szövetségének Elnöke, hogy a rendelet megszabja a légkondícionálók elhelyezésének mikéntjét: klímaberendezést meglévő épületre csak takarva lehet majd felszerelni. A gyakorlati kivitelezés azonban még kérdéses, hiszen a kültéri klímaberendezésnek szellőznie is kell, ráadásul egy fém takaródoboz nem sokkal esztétikusabb magánál a klímaberendezésnél.

Autópálya mellett nem lehet építkezni
Autópálya mellett eddig sem lehetett építkezni, az országos közutak melletti építmények elhelyezéséről azonban eddig nem szólt az OTÉK. Most bekerült a rendeletbe, hogy gyorsforgalmi út mellett – a tengelyétől mért 250 méteren belül – nem lehet építményt elhelyezni. A tiltott távolság országos főút esetén 50 méter.

Akadályok nélkül
Terjedelmesen foglalkozik a módosító rendelet az akadálymentesítéssel. Például az akadálymentesített területen a küszöb legfeljebb 20 milliméter magas lehet, és le kell kerekíteni. Ha ennél magasabb a küszöb, akkor azt lejtősre kell kialakítani. Az akadálymentes ajtó kötelező mérete legalább 90 centiméter.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
ingatlanmenedzser.hu Ingatlan

Dubaj: ilyen egy luxus buszmegálló

Dubaj, ez az apró arab államocska a luxusturizmusba fekteti kőolajból származó bevételei jelentős részét, így készülve...