szerző:
ingatlanmenedzser.hu

Az egyik kiemelésre érdemes új rendelkezés szerint a 2002.


Az egyik kiemelésre érdemes új rendelkezés szerint a 2002. március 15-e előtt készült épületeknél a közterület legfeljebb 10 centiméterrel csökkenthető a homlokzat utólagos hőszigetelése, vagy burkolása esetén. Azok a társasházi lakások, vagy családi házak, amelyeknél e szabály alapján utólag áldoznak az épület szigetelésére, minden bizonnyal jobban eladhatóak lesznek – vélekedik Beák Attila ingatlanforgalmazó. A Beák és Társa ingatlaniroda egyik vezetője szerint bár ma még nem, néhány éven belül biztosan nagyobb figyelmet szentelnek az emberek az energiatakarékos épületeknek.
 
Több liftet kell építeni

A szabályzat azon rendelkezése, amely előírja, hogy a korábbi négy helyett már 3 szintes épületeknél kötelező liftet építeni, pusztán a már kialakult gyakorlatot követte. Az utóbbi években ugyanis egyre nehezebben lehetett eladni lift nélkül épült négyemeletes társasházi lakást, ezért az építtetők mindenféle szabályozás nélkül is liftet szereltettek már a három szintes épületekbe is. Azt viszont előremutató rendelkezésnek véli Beák Attila, hogy minden középmagas és magas épületben bútorszállító liftnek is kell lennie. Középmagas a szabályok szerint a ház 13,65 és 30 méter között, afelett már magasnak számít. Az új társasházakban rendkívül szűkre szabják a folyosókat, jószerivel egy franciaágy vagy egy nagyobb méretű szekrény mikénti szállítása is komoly fejtörést okoz. Nem beszélve arról, hogy a négy személyesre szabott személyszállító liftbe se fér el egy nagyobb méretű hűtőszekrény sem. Így a bútorszállító lift kötelező megépítése a költségeket növeli majd, de a mindennapi életet megkönnyíti az ott lakók számára.
 
 
Megszűnik a félszoba

Kifejezetten vevőbarát rendelkezéseknek tartja a szeptember 12-én hatályba lépő új szabályokat Varjasné Székely Éva, a Magyar Lakásépítők Országos Szövetségének elnöke, bár mint kifejtette, az új követelmények többsége csupán követi a már kialakult gyakorlatot. Mindenképpen szerencsés változtatásnak tartja, hogy a módosító rendelet megszüntette a félszoba fogalmát, így a 8 négyzetméter alatti helyiséget már nem lehet szobaként eladni. Igaz, hogy ha egy helyiség 9 négyzetméter, vagy azt meghaladó méretű, egységesen, megkülönböztetés nélkül szobaként szerepelhet.

Az amerikai konyha nem része a szobának

Ahogyan eddig is, a lakás nappalijának továbbra is el kell érnie a 17 négyzetmétert, de a jövőben ebbe nem lehet beszámítani a vele egy légtérben lévő konyhát és étkezőt. Ezt a korábban is meglévő szabályt néhány építtető kicselezte, miattuk rögzítették ezt a kitételt a rendeletbe a jogszabályalkotók – fogalmazott a szövetség elnöke, aki tisztában van azzal, hogy az építési követelmények módosításától remélt pozitív változások csak másfél, két év múlva lesznek érezhetők.
  
Kötelező a garázs és a biciklitároló

Lakóingatlanoknál a járműtárolást elsődlegesen épületben vagy terepszint alatti építményben kell megoldani.
Az új szabály előírása szerint amennyiben a lakóépületben hatnál több lakás van, a gépjárműveket garázsban kell elhelyezni. (Ez a szabály csak 2013-tól lép hatályba.)
A rendelet megadja a gépjárműtárolás és kerékpártárolás normatíváit is. Például lakásonként 1, vendéglátó egységekben 75 négyzetméterenként 2, kerékpártárolót kell kialakítani, míg a gépjárműtároló legkisebb mérete 2,70-szer 5 méter. A gépkocsik elhelyezésére szolgáló terület mérete egyébként mindenféle szabályozás nélkül is folyamatosan növekszik, hiszen nagyobb autókkal járunk, mint mondjuk 20 évvel ezelőtt. 
Klímaberendezést csak takarással
Jó kezdeményezésnek tartja a Magyar Lakásépítők Országos Szövetségének Elnöke, hogy a rendelet megszabja a légkondícionálók elhelyezésének mikéntjét: klímaberendezést meglévő épületre csak takarva lehet majd felszerelni. A gyakorlati kivitelezés azonban még kérdéses, hiszen a kültéri klímaberendezésnek szellőznie is kell, ráadásul egy fém takaródoboz nem sokkal esztétikusabb magánál a klímaberendezésnél.

Autópálya mellett nem lehet építkezni
Autópálya mellett eddig sem lehetett építkezni, az országos közutak melletti építmények elhelyezéséről azonban eddig nem szólt az OTÉK. Most bekerült a rendeletbe, hogy gyorsforgalmi út mellett – a tengelyétől mért 250 méteren belül – nem lehet építményt elhelyezni. A tiltott távolság országos főút esetén 50 méter.

Akadályok nélkül
Terjedelmesen foglalkozik a módosító rendelet az akadálymentesítéssel. Például az akadálymentesített területen a küszöb legfeljebb 20 milliméter magas lehet, és le kell kerekíteni. Ha ennél magasabb a küszöb, akkor azt lejtősre kell kialakítani. Az akadálymentes ajtó kötelező mérete legalább 90 centiméter.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
ingatlanmenedzser.hu Ingatlan

Dubaj: ilyen egy luxus buszmegálló

Dubaj, ez az apró arab államocska a luxusturizmusba fekteti kőolajból származó bevételei jelentős részét, így készülve...

Itt a tudományos válasz arra, tényleg rosszabb termékekkel etetnek-e minket a gyártók

Itt a tudományos válasz arra, tényleg rosszabb termékekkel etetnek-e minket a gyártók

Nem használhatják a tachográfot

Nem használhatják a tachográfot

Visszatért Budapestre a Viking Sigyn

Visszatért Budapestre a Viking Sigyn

A Facebook társalapítója szerint rémisztő dolog van készülőben

A Facebook társalapítója szerint rémisztő dolog van készülőben

A legszegényebbek már orvoshoz sem tudnak elmenni

A legszegényebbek már orvoshoz sem tudnak elmenni

Áfamentes tuningautó egy ilyen Abt Volkswagen Amarok

Áfamentes tuningautó egy ilyen Abt Volkswagen Amarok