szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

(MTI) - Az MKB Bank határozatlan időre felfüggeszti az euró- és svájci frank...

(MTI) - Az MKB Bank határozatlan időre felfüggeszti az euró- és svájci frank alapú hitelek igénylésének befogadását - közölte az MKB hétfőn. A Budapest Bank változatlanul folytatja a deviza alapú hitelezést mind a lakosság, mind a kis- és közepes vállalatok számára, a Raiffeisen a vállalatoknál egyedi elbírálást alkalmaz.
Az MKB közleménye szerint mivel a jelenlegi piaci környezet az ügyfelek számára fenyegető árfolyamkockázatot hordoz, a bank igazgatósága úgy döntött: október 13-tól kezdődően határozatlan időre felfüggeszti az euró és svájci frank alapú hitelek igénylésére vonatkozó új kérelmek befogadását annak érdekében, hogy az ügyfeleket ne tegye ki az árfolyamok kiszámíthatatlanságából fakadó következményeknek.
 
A döntés nem érinti a már befogadott hitelkérelmeket. Az MKB forinthiteleket továbbra is nyújt.

A forint árfolyamának utóbbi hetekben - és különösen a múlt hét végén - tapasztalt, számottevő gyengülése, valamint a korábbiakhoz képest jelentős árfolyamingadozás minden eddiginél bizonytalanabbá teszi a jövőbeni árfolyamra vonatkozó várakozásokat - figyelmeztet az MKB közleménye.

A Budapest Bank változatlanul folytatja deviza alapú hitelezését mind a lakosság, mind a kis- és közepes vállalatok számára - tudta meg az MTI. A BB sajtóosztályán közölték: sem a piaci fejlemények, sem az ügyfelek visszajelzései nem késztetik a Budapest Bankot arra, hogy az eddig folytatott devizahitelezési politikáját felülbírálja. Hasonlóan nyilatkozott a Raiffeisen Bank illetékese is. Horváth Krisztina vezérigazgató-helyettes az MTI-nek elmondta: a lakossági területen teljes mértékben folytatják a devizahitelezést, a vállalati területen egyedi elbírálást alkalmaznak.

A bankok devizahiteleinek esetleges felfüggesztése az MTI által hétfőn megkérdezett elemzők szerint csökkenti a fogyasztást és akár a forint árfolyamát is gyengítheti. Az MKB Bank hétfőn jelentette be, hogy október 13-tól határozatlan időre felfüggeszti az euró és svájci frank alapú hitelek igénylésének befogadását az árfolyamkockázatok miatt. 

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője szerint ha több bank is így dönt, az visszafogja a kiskereskedelmi forgalmat, hatása lesz az ingatlanpiacra és a járműkereskedelemre. Barcza György, a KandH Bank elemzője úgy vélte: amennyiben több bank is ezt a lépést választja, akkor elképzelhető, hogy a fogyasztás a jövő évi enyhe emelkedés helyett negatív tartományban marad. A devizahitelek felfüggesztése akár több százalékponttal is csökkentheti a rendelkezésre álló forrást. A fogyasztás csökkenése pedig lassítja a GDP növekedését - tette hozzá.

Másrészt viszont a rendelkezésre álló források csökkenése a fogyasztást is visszafogja, következésképp az import is mérséklődik. Ez javítja a külkereskedelmi mérleget, csökkenti a folyó fizetési hiányt.

Török Zoltán szerint a forint árfolyamára nem lesz döntő hatása a devizahitelek felfüggesztésének. Barcza György ugyanakkor úgy vélte, ha több bank is felfüggesztené a devizahitelezést, az akár markánsabb forint gyengülést okozhatna, hiszen a devizahitelek forintkeresletet támasztanak. (A bankok ugyanis forintban folyósítják a hiteleket, ezért a külföldön megszerzett devizáért folyamatosan forintot kell vásárolniuk.)


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!