szerző:
ingatlanmenedzser.hu

A Tobin Szőlészet tulajdonosai nemcsak magánház és panzió, hanem egyúttal...

A Tobin Szőlészet tulajdonosai nemcsak magánház és panzió, hanem egyúttal egy építészeti ikon megalkotására is megbízást adtak, amikor a ház tervezésére felkérték az ausztrál építészcsapatot (Andrew Gutteridge, John Croser, Steffen Tuck, Justin Boland). A cél az volt, hogy az épület a birtok jelképévé váljék, s erre minden esélye megvan. A tervezőgárda érdemein túl, a természeti és infrastrukturális adottságok is igen kedvezőek.

Maga a szőlőbirtok a festői szépségű Gránit-völgyben helyezkedik el, az egyik autóút mellett; a tulajdonosok az átutazókra is gondoltak, így a magánlakrésztől elszeparált épületrészt alkalmasint panzióként hasznosítják.

Az épület meghatározó arculati eleme a markáns vonalvezetésű sisakszerű tetőszerkezet. A dombos, lankás szőlővidék vonalvezetését idéző ház erőssége a tájolás, pontosabban maga a táj. A lakók az üvegfalaknak köszönhetően a tájképben gyönyörködhetnek: a nappali helyiségekből, a hálókból pazar panoráma nyílik a távoli hegyekre, a patakra, a szőlőbirtokra.

A lakószobák előtt 1,2 méternyire kinyúló védőtető fut végig, amely árnyékolóként óvja az épületet a direkt nyári napsugárzástól, a túlmelegedéstől. A mennyezet alatt húzódó ablaksor lehetővé teszi a folyamatos légcserét, a magasan elhelyezett bukó-nyíló ablakokkal oldják meg az épület keresztszellőzését. A téli hőveszteséget a duplafalas szerkezeti kialakítással próbálták mérsékelni.

A nappali szobák és a hálórészek nemcsak üvegfalak miatt világosak, kellemes lágy déli fényt kapnak a tető bevilágítón keresztül is; s így a házban nemcsak a nappali, hanem az esti, éjszakai fények is jól érvényesülnek. A „veranda” előtti medence kánikulában kültéri párologtatóként, hűsítőként szolgál, s a ház előtt végigfutó szőlősorok is természetes napcsapdaként működnek.

A kiszolgáló helyiségek a ház rejtett zugaiba, mélyre süllyesztett „fekete dobozokba” kerültek. A pincerész a földhőt hasznosítva segít egyensúlyban tartani az épület hőháztartását. 

Az épület fix költségvetésből épült meg, 450 ezer ausztrál dollárt (átszámolva mintegy 60 millió forintot) költöttek rá, s hogy az árat tartani tudják, rugalmasan kezelték a terveket, s történtek apróbb módosítások a kivitelezés során. 
















Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
ingatlanmenedzser.hu Ingatlan

Dubaj: ilyen egy luxus buszmegálló

Dubaj, ez az apró arab államocska a luxusturizmusba fekteti kőolajból származó bevételei jelentős részét, így készülve...

A Deutsche Bank mégiscsak kiadhatja Trump kölcsönügyleteinek dokumentumait?

A Deutsche Bank mégiscsak kiadhatja Trump kölcsönügyleteinek dokumentumait?

Kimondta a bíróság, nem épülhet kerítés a Hős utcai gettó köré

Kimondta a bíróság, nem épülhet kerítés a Hős utcai gettó köré

Jó hírt közölt a meteorológiai szolgálat

Jó hírt közölt a meteorológiai szolgálat

Svéd szülők vegán étrenden tartották a másfél éves gyereküket, aki majdnem belehalt

Svéd szülők vegán étrenden tartották a másfél éves gyereküket, aki majdnem belehalt

Felháborodott Tarantino filmjén Polanski felesége

Felháborodott Tarantino filmjén Polanski felesége

Frissítette a Google a videotelefonálós alkalmazását, könnyebb lesz a barátokkal csevegni

Frissítette a Google a videotelefonálós alkalmazását, könnyebb lesz a barátokkal csevegni