szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A háztartási adókedvezménnyel kapcsolatos összefoglalónkra több...

A háztartási adókedvezménnyel kapcsolatos összefoglalónkra több hozzászólás érkezett, az olvasói kérdésekre Nyitrai Józsefné, az Enter Könyvelőiroda adótanácsadója válaszolt.

Nyílászáró-cserét tervezek, pályáznék az állam által kiírt energia-megtakarítással kapcsolatos támogatásra. Ilyen esetben is érvényesíthetem az adójóváírást?

Az energia-megtakarítási pályázathoz az eredeti, a termékről, ill. szolgáltatásnyújtásról (ahogy a pályázatban ki van írva) a 20%-os áfát tartalmazó bruttó összegű számlát le kell adni. Így az adójóváírás igénybevételéhez szükséges feltétel nem teljesül, ha nincs meg az eredeti számla, és így kétszeres kedvezményt, támogatást nem lehet igénybe venni.

Ha a felújítandó ingatlan fele-fele részben van a párom és az én nevemen, mindketten igényelhetjük-e az adókedvezményt, ha mindkettőnk nevére szólnak számlák?
Érvényesíthető-e például úgy az anyagköltség, ha megveszem az anyagokat, a szerelő viszont az általa elvégzett munka díját számlázza ki?

Az adókedvezményt magára a komplett szolgáltatásra lehet majd igénybe venni, sajnos külön-külön nem (termék, ill. szolgáltatás). Azt megtehetik, hogy a szerelő a teljes vételárat, szerelési díjat megosztva, két számlán feltüntetve állítja ki, így mindkettőjükre eső rész után vissza tudják igényelni a kedvezményt, természetesen az eredeti számla megléte esetén, valamint az előírt többi feltétel együttes fennállása esetén. Így mindkettőjükre külön-külön kell a feltételeket figyelni és betartani (jövedelemhatár, max. összes kedvezmény 100 ezer forint stb.)

Ablakcserét tervezek, a fiamé a fél lakás. Ő megkaphatja az adókedvezményt?

Igen, ha a számla az ő nevére szól, és megfelel a többi előírt feltételnek is. Érdemes az öröklés utáni, a Földhivataltól kapott tulajdoni lap másolatot a saját bevallási példánya mellé tenni, hogy esetleges ellenőrzés esetén, tudja igazolni a tulajdoni jogállását az Adóhatóság felé.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!