szerző:
ingatlanmenedzser.hu

Az OTP Banknál az MTI-nek elmondták, hogy a devizaalapú lakás- és jelzálog...Az OTP Banknál az MTI-nek elmondták, hogy a devizaalapú lakás- és jelzálog típusú hitelek esetén, 2009. április 15. és 2009. május 15. között teljesített elő- és végtörlesztéseknél az ügyfeleknek az előtörlesztés esetén felmerülő átütemezési, valamint a végtörlesztés esetén felmerülő szerződésmódosítási díjat nem kell megfizetniük. A 2009. április 30-ig benyújtott kérelmeknél a lakossági deviza alapú hitelek prolongációja és forint alapú hitelre történő kiváltása esetén több díjat is elenged a bank, például futamidő hosszabbításnál a banki szerződésmódosítási és az ügyintézési díjakat.
 
Lakás- és jelzálog típusú hiteleknél, devizaalapú kölcsön forinthitelre váltása esetén eltekint az OTP a végtörlesztés miatti szerződésmódosítási díjtól, a fedezetváltozási díjtól, illetve az új forint alapú hitelre vonatkozóan a hitelbiztosítéki értékmegállapítási díjtól, nem kell megfizetni továbbá a hitelkeret beállítási jutalékot, a TakarNet ellenőrzése miatti ügyintézési díjat és a fedezetkezelési díjat.

Az Erste Bank április 6-tól vezetett be újabb törlesztési könnyítéseket, amelyek a 2008. novemberében hatályba léptetett intézkedéseknél szélesebb körben tudnak segítséget nyújtani az érintett ügyfeleknek. Sztanó Imre, az Erste Bank lakossági üzletágának vezetője elmondta: a törlesztési könnyítések bevezetésének célja, hogy a gazdasági válság miatt önhibájukon kívül nehéz helyzetbe került ügyfelek helyzetén még azelőtt sikerüljön érdemben javítani, hogy jelentős törlesztési késedelembe esnének. A kedvezményes előtörlesztés, a fizetési könnyítés, a türelmi- vagy futamidő hosszabbítása, a fix összegű törlesztőrészlet vállalás, a halasztás mind azt a célt szolgálja, hogy az adósok havi fizetési terhein, átmenetileg könnyíteni tudjanak.

Az Ersténél a már korábban is igényelhető könnyítéseken túl, a bankkal való egyeztetés és egyedi döntés után a bajba jutott ügyfeleknek lehetőségük lesz a hitel futamidejének további hosszabbítására, illetve kedvezményes díjú előtörlesztésre is. A jelentős árfolyammozgás vagy egyértelműen nagy jövedelemcsökkenés esetén a legnehezebb helyzetbe kerülő ügyfeleknek egyedi banki mérlegelés után lehetőségük van kedvezőbb árfolyamon való fix összegű törlesztő-részlet fizetésre, illetve - kedvező banki döntés esetén - választhatják csak a kamat törlesztését is.

Sztanó Imre kiemelte: a könnyítésekre való rászorultságot egyedileg, az ügyfél pénzügyi helyzetének pontos feltérképezését követően ítéli meg a pénzintézet. Az ügyfeleknél jelentkező többletkockázatok csökkentése érdekében a pénzintézet egy hónappal ezelőtt Erste Törlesztési Védelem néven lakossági jelzáloghitelek mellé igényelhető, kedvezményes, biztosítás jellegű terméket is bevezetett. 

A Raiffeisen Bank maga megy az ügyfelekhez. Megoldási javaslatokkal telefonon keresi meg azon lakossági ügyfeleit, akik átmeneti fizetési nehézséggel küzdenek a forint gyengülése miatt. Példaként ismertetik, hogy a törlesztőrészlet jelentős növekedése (minimum 10 százalék, illetve minimum 5 ezer forint) esetén további feltételek támasztása nélkül a személyi kölcsönnel, illetve jelzáloghitellel rendelkező ügyfelek részére egyaránt lehetőséget biztosít a bank a futamidő meghosszabbítására. Személyi kölcsön esetén a hosszabbítás legfeljebb 3 év lehet, míg jelzáloghitelek esetén a futamidő legfeljebb 10 évvel növelhető, maximum 40 évig.

Hosszabb, jellemzően 30-35 éves futamidejű jelzáloghitelek esetében a futamidő módosítás hatására a törlesztőrészlet kisebb mértékben változik, az ilyen hitellel rendelkező ügyfeleknek lehetőséget biztosít a bank a törlesztőrészlet ideiglenes (hat hónapos kamatperióduson belüli) csökkentésére, amely legfeljebb 4 kamatperióduson keresztül vehető igénybe. A meg nem fizetett összeg tőkésítésre kerül, ezt az ügyfél a futamidő hátralévő részében fizeti meg a havi törlesztésben.
 
A Raiffeisen ezekkel a megoldásokkal a Pénzügyminisztériummal tavaly ősszel kötött megállapodás keretein túlmutató, rugalmasabb megoldási lehetőségeket biztosít ügyfelei számára - hangsúlyozzák -, azoknak, akiknek az igénylés, illetve a módosítás beállításának időpontjában nincs késedelmes tartozásuk a bank felé. A szerződés módosításáért a bank nem számít fel díjat, futamidő módosítás esetében azonban a közjegyzői okirat módosításának költsége az ügyfelet terheli. A nehéz helyzetbe került kis- és középvállalati ügyfeleknek lehetőségük van az ügyletek díjmentes forintra, vagy euróra váltására.
 
A Kereskedelmi és Hitelbanknál is forintra lehet konvertálni a devizahiteleket, valamint törlesztési nehézségek esetén egyedi döntés alapján lehetséges módosítani a hitel lejáratán, vagy egyéb módon lehet könnyíteni a törlesztésen - mondták el a banknál. A deviza alapú hitelek forintra történő konvertálására és a futamidő meghosszabbítására nem számol fel díjat a K and H Bank.Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ismét sérülést okozott a választások előtt átadott óriáscsúszda

Ismét sérülést okozott a választások előtt átadott óriáscsúszda

Kamufotóval reklámozta Schobert Norbert a „csodadiétáját” – gyorsan lebukott

Kamufotóval reklámozta Schobert Norbert a „csodadiétáját” – gyorsan lebukott

Magyarországon az Audi kupé villanyterepjárója

Magyarországon az Audi kupé villanyterepjárója

A fiatalok szavazatai vetettek véget a kétpártrendszernek Írországban

A fiatalok szavazatai vetettek véget a kétpártrendszernek Írországban

Bevitték a börtönbe Orbán vendéglátóját, miután hír lett abból, hogy nem akar bevonulni

Bevitték a börtönbe Orbán vendéglátóját, miután hír lett abból, hogy nem akar bevonulni

Doku360: "Mindenkit megutálnak, ha befut, ennyire egyszerű"

Doku360: "Mindenkit megutálnak, ha befut, ennyire egyszerű"