szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A lakáspiaci részindex 2 pontot esett januártól, -46 ponton állt áprilisban.


A lakáspiaci részindex 2 pontot esett januártól, -46 ponton állt áprilisban. A felmérésből kiderül, hogy a megkérdezett szereplők szerint az ingatlanpiac elérte a mélypontját, de idén még mindenképpen ott marad, az érezhető élénkülésre 2011-ben kerül sor - tette hozzá a vezérigazgató. A felmérésben 1.194 cég, közöttük 114 ingatlanos társaság adott számot a várakozásairól.
 
A lakáspiacon az a legfontosabb változás, hogy idén a telek árak is csökkentek - mondta Akar László. A GKI az idei évre 27-29 ezer lakás felépítését várja, azt prognosztizálja, hogy az átadott lakások száma negyedévről-negyedévre csökkenni fog. Az előrejelzés szerint kevésbé esik vissza viszont az építési engedélyek száma, mivel aki 2011-ben lakást akar piacra vinni, annak már az idén kell megkérnie arra az engedélyt.
 
A felmérés szerint a következő 12 hónapban a budapesti, nem paneles, társasházi lakások árai nem változnak, a panellakások árai is csak minimálisan csökkennek. A családi házak Pesten és Budán is drágábbak lesznek. Kelet-Magyarországon viszont drasztikus áresés várható a következő egy évben a lakáspiac valamennyi szegmensében. Nyugat-Magyarországon is áresés valószínűsíthető, de kisebb, mint az ország keleti felén. Az új lakások árai gyakorlatilag változatlanok maradnak.

Borsi László, a Lakásvásár Média Csoport elnöke szerint a lakásvásárláshoz, építéshez eddig nyújtott támogatások júliustól történő megvonása érezhetően élénkíti most a lakáspiacot. A csoport másfél hét múlva nyitja meg a Miskolci Lakásvásárt, ahol szerinte minden eddigit felülmúló lesz a kiállítók száma.  Szavai szerint az év második felében élénkülhet a használt lakások piaca. A szakemberek arra számítanak, hogy a lakosság egy része a meglévő, nagyobb lakása értékesítésével kíván majd pénzhez jutni.
 
Az elnök szorgalmazta a szociális alapú állami lakbértámogatást, amely beindíthatja a szociális lakásépítést. Számítása szerint évi 8-10 milliárd forintból 10-12 ezer család lakhatását lehetne így megoldani. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
ingatlanmenedzser.hu Ingatlan

Dubaj: ilyen egy luxus buszmegálló

Dubaj, ez az apró arab államocska a luxusturizmusba fekteti kőolajból származó bevételei jelentős részét, így készülve...