szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A 20-25 éves vagy ennél is régebbi lakóházaknál általános...A 20-25 éves vagy ennél is régebbi lakóházaknál általános gond, hogy a falak penészesednek, mállik a vakolat, sőt, repedezések is csúfítják az épületet. 

A felpuhult vakolat foltozásával, a nedves falak átfestésével a zavaró „tünetek” kis időre ugyan láthatatlanná válnak, ám az ad hoc, tűzoltás jellegű beavatkozások nem adnak maradandó megoldást a problémára - a nedvesedés okát kell felkutatni és korrigálni.

Az épület műszaki állapotát célszerű olyan szakemberre bízni, aki a műszeres, illetve diagnosztikai vizsgálat során pontosan fel tudja mérni, hogy milyen a külső falak hőszigetelő képessége, nedvességtartalma, illetve a helyiségek páratartalma. A műszaki vizsgálat után lehet mérlegelni, hogy milyen beavatkozásokra van szükség, s ezek közül melyik a legsürgősebb teendő.

A pincével érdemes kezdeni!

Az elégtelen vízszigetelés, illetve csapadékelvezetés jelei – s a legszembeötlőbb károk – elsőként a pincerészben mutatkoznak. Ha rossz a pincefal szigetelése, a csapadékvíz, folyadék vagy pára formájában megjelenik a pince belső falfelületén. Gyakori probléma, hogy a szakszerűtlen az esővízcsatorna elvezetése, és a csapadék a fal tövében beszivárogva áztatja a pincefalakat, ezért az esőcsatorna állapotát az elsők között érdemes megvizsgálni. Huzamosabb ideje vízterhelésnek kitett pincerészek állapotán „drasztikusabb” módszerrel lehet változtatni: célszerű a pince falait a külső oldalról feltárni, kiszárítani, majd újra leszigetelni.

Hova folyik a csapadékvíz?

Az épület oldalfalán nyomot hagyó csapadékvíz-lefolyások az ereszcsatorna-rendszer hiányosságaira hívják fel a figyelmet. Minden épületnél nagy gondot kell fordítani a tetőfelületről legördülő csapadék megfelelő elvezetésére. A homlokzatot védő ereszcsatornában óriási mennyiségű esővíz és hóolvadék távozik, az elégtelen csapadékelvezetés nagy károkat okozhat. Amikor az aláhulló csapadék az épület talapzatát öntözi, a ház alapozását folyamatos terhelés éri, ennek következtében az épület megsüllyedhet. Az épület oldalfalán lévő repedések süllyedésre utalhatnak, ilyen esetben javasolt statikus szakvéleményét kérni. A víz- és szennyvízvezetékek is gyakran okoznak nedvesedést, ezért érdemes feltárni és megvizsgálni a vezetékeket is. A nyári felhőszakadások következtében több helyütt gondot okozott a szennyvízcsatornából visszatorlódott szennyvíz. A gyártók erre is kínálnak megoldást: az úgynevezett visszatorlódás-gátoló szerkezetet utólag is érdemes beépíttetni.

Csendes gyilkosok: talajvíz, belvíz

A külső vakolat állapotáról könnyen megállapítható, ha az épület vizesedik. A felgyűrődő, málló vakolatot a szigetelés és a vízelvezető rendszerek javítása után a tégláig célszerű leverni, majd újravakoltatni. A vakolatot nemcsak az esőcsatornából lefolyó a csapadékvíz kezdi ki, a közművezetékek sérülése, tömítetlensége is gyanúra ad okot, ez esetben is indokolt a statikusok és az építészek segítsége.
A talajban lévő szerkezetek szigetelése egyrészt a belső terek megfelelő szárazságát, másrészt a szerkezetek védelmét biztosítja. E feladatokat a külső oldalon elkészített szigetelések látják el a legnagyobb hatékonysággal, új építkezéseknél minden esetben erre kell törekedni. Általánosságban elmondható: minél mélyebbre nyúlik egy épületrész, annál nagyobb a nedvesedés veszélye. Magas talajvizes, belvizes területeken korábban nem is létesítettek pincét, e gyakorlat ma is ajánlatos. Nemcsak talaj- és belvizes, hanem úgynevezett sík terepen veszélyezteti az épületeket a víz feltorlódása, amit szakszerű szigeteléssel meg lehet előzni. A szigetelőanyag-gyártók különféle – garanciális – technológiai megoldásokat kínálnak; a munkával minősített anyagokkal dolgozó megfelelő szaktudású szakembereket célszerű megbízni.

Szigetelőanyagok

A szigetelőanyag kiválasztása előtt több célszerű több gyártót megkeresni (jó forrás az Internet), és referenciamunkáikat is érdemes megismerni. Az Épületszigetelők, Tetőfedők és Bádogosok Magyarországi Szövetségének „Talajnedvesség és talajvíz elleni szigetelések tervezési és kivitelezési irányelve” tartalmazza a kivitelezéssel szemben támasztott követelményeket, így kiszűrhetők azon eljárások is, amelyek ma mára elavultak, és nem alkalmazhatóak.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!