szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Bemutatunk három valóban egyszerűen tartható növényt, amelyek a kisebb...

Bemutatunk három valóban egyszerűen tartható növényt, amelyek a kisebb „félre gondozásokat” is túlélhetik.

Anyósnyelv

A kezdő vagy nagyon elfoglalt kertészeknek ajánljuk ezt a különleges növényt. Eredetileg Afrikából származik, épp ezért jól bírja a meleg és száraz lakásokat. Annak idején még azt tanították nekem, hogy ez a növény azt is túléli, ha begurítjuk az ágy alá és egy hónapra ott felejtjük víz nélkül. Persze nem kell ilyen kegyetlenül bánni vele, de hogy nagyon strapabíró, az biztos. A hosszú kard alakú levelek a földalatti szárból hajtanak ki, vastagok és bőr neműek, néha csíkosak, néha zöldek, de van már ezüstös levelű faj is. A nagyobb növények igen jól mutatnak szoliter növényként, a kisebbek pedig csoportosan a legszebbek. A modern lakások egyik legszebb növénye, bár a feng shui – lándzsás levelei – miatt tiltja a tartását. Levéldugványozással nagyon könnyen lehet szaporítani.


[[ Oldaltörés: Csokros inda ]]
Csokros inda


Sok néven ismerjük ezt a dísznövényt, hívják zöldikének, csokros indának eredeti latin neve pedig Chlorophytum comosum. Gyönyörű, fehér csíkos és lefelé hajló leveleivel, apró fehér virágaival és kis sarj hajtásaival belopta magát a növénybarátok szívébe ez kedves növény. Már-már annyira elterjedt, hogy sokan nem is tisztelik kellőképpen.

Nem csak dekoratív formája, hanem alkalmazkodó képessége is vonzóbbá teszi. A jól ápolt növény egymás után hozza a kis sarj növényeket, amelyeket leválasztva nagyon könnyen meglehet gyökereztetni, de ha rajta hagyjuk a növényen, még szebb és különlegesebb hatást érhetünk el. Sötétebb és világosabb szobába egyaránt tehetjük, és kis sarj növényekről gyorsan és egyszerűen tudjuk szaporítani.

[[ Oldaltörés: Szobai futóka ]]Szobai futóka


Ennél szebb is lehet azonban a Szobai futóka. Ehhez ültessük be egy nagyméretű cserépbe, ugyanis elég hamar elhasználja a tápanyagot. Középre helyezzünk egy nagyobb mohakarót, és erre futassuk fel a növényt. A lényeg, hogy folyamatosan metsszük vissza a növény hajtásait, így erősesen bokrosodik majd.

Kovács Erika
viragcenter.huEz a növény szinte minden otthonban megtalálható, de nem mindenkinél túl szép. Mivel lián növényről van szó, szára akár két-három méteresre is megnőhet. A legtöbb otthonban felakasztják egy fali virágtartóba és körbe tekerve nevelik a konyhában vagy a szobában. Majd egy idő után azt veszik észre, hogy a növény kezd felkopaszodni, és már csak a végén hoz néhány levelet. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!