szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Mihály György 200 négyzetméteres pilisszentlászlói családi házában idei télen, a januári fagyok idején kellett először...

Mihály György 200 négyzetméteres pilisszentlászlói családi házában idei télen, a januári fagyok idején kellett először bekapcsolni a fűtést, körülbelül másfél hónapra. Ez akkora esemény volt a család életében, hogy György pontosan emlékszik a dátumra is: „Január 6-án szólt a feleségem, hogy fázik, és valóban 19 Celsius fokra hűlt le a belső hőmérséklet, így bekapcsoltuk a hőszivattyús fűtési rendszert, ami egészen február 12-éig ment.” Abban a hónapban az árammal működő hőszivattyúk fogyasztása miatt 30 ezer forintra ugrott a villanyszámla, de mivel ennyi volt a teljes éves fűtésköltség, bizonyára sokan cserélnének a családdal. Az épület ugyanis annyira jó hatásfokkal tartja meg a lakók által megtermelt „hulladékhőt”, hogy az a téli napokon is megfelelő hőmérsékleten tartja a házat.


„A hővisszanyerős szellőztető berendezés a konyhából, a fürdőből és a mellékhelyiségekből kiszívott levegőből kinyeri a hőt, az ezzel felmelegített, kívülről érkező friss levegőt pedig a lakóhelyiségekbe fújja be. „Nagyobb baráti összejöveteleken előfordult már, hogy feljebb kellett venni a szellőztetést, mert a tucatnyi ember annyi hőt termelt, ami még télen is sok volt. Máskülönben persze számos apróságra kell odafigyelni; például fürdés után hagyjuk kihűlni a melegvizet, így ez a hő is bekerül a rendszerbe, hasznosul.”

Küszöb nélkül élni

A szellőztető berendezés sajátossága, hogy a házból hiányoznak a küszöbök, hiszen a szívott és a befújt helyiségek között a légmozgást biztosítani kell. A hőszivattyú kettő, 80 méter mélyre levezetett duplacsövön keresztül gyűjti be a talaj hőjét, amelyet azután 50-60 Celsius fokra melegít fel. Ez biztosítja a használati melegvizet, vagyis ezzel fürdenek és mosakodnak, illetve ha szükséges, ez áramlik a padlóba és a falakba beépített fűtéscsövekben is.

Mihály György


Egyébként az egész házat az energiatakarékos és környezetbarát megoldások jellemzik, György elmondása szerint a ház csak néhány apróság miatt csúszott le a Passzívház minősítésről. Egyik ilyen nüansz, hogy a szomszédos erdő miatt a ház nem kellően benapozott – ez a fűtésköltség letörése miatt lényeges. A másik „hiba”, hogy György végül a passzívház minősítésű műanyag nyílászárók helyett az ugyanannyiba kerülő, ám kevésbé jó paraméterekkel rendelkező tömörfa ajtókat és ablakokat választotta. „Itt a fák között a természetes anyag adta magát, de a ház ennek ellenére tökéletesen légtömör”, ad választ a későbbiekben sem megbánt elgyengülésére a ház elkészültében nem csak részt vevő, de az építkezésről filmet is készítő filmes-üzletember. A Fészekrakók című, DVD változatban is elérhető film a család 16 hónapig tartó megpróbáltatásait mutatja be, és végigjárja egy saját otthon felépítésének minden stációját.

Nem megy kárba a mosdóvíz sem

A Budapesttől 30 kilométer távolságra fekvő Pilisszentlászló egy zsákutcájában, az erdős domboldalra támaszkodó ház annyira nem feltűnő, hogy az érkező újságíró is elmegy mellette először. Belül azonban csupa izgalmas, szokatlan, innovatív, ám alig észrevehető megoldás fogadja az embert. A gépészeti megoldások közül talán nem is a hőszivattyú a legérdekesebb berendezés, hanem a biológiai szennyvíztisztító. Ez speciális baktériumokkal úgynevezett 90 százalékosan tisztított vízzé alakítja a keletkező fekáliát, illetve a konyhában és a mosás során keletkező szennyvizet. A tisztított vizet azután a kertben elszikkasztják. „A berendezést mindössze havonta egy zacskónyi utánpótlás baktérium készítménnyel kell feltölteni.” A mosdás és fürdés során keletkező vizet egy Pontos nevű vízújrahasznosító eszköz segítségével WC öblítésre és mosásra használják fel, így az öttagú család átlagos havi vízdíja mindössze 5 ezer forint. „Mindez a jelenlegi vízdíjak mellett nem jelent jelentős megtakarítást – különösen, hogy csak ez a különleges víztisztító 1 millió forintba került –, de a hamarosan a víz olyan kincs lesz, aminek Magyarországon is minden cseppjére vigyáznunk kell majd.”

Reggel kezdték az építést, délután már álltak a falak

Bár a különleges megoldások most rejtve vannak, az építkezés során a helyiek csodájára jártak a tejfehér, napok alatt felépülő falaknak, ugyanis Mihály György egy Európa nyugati felén ismert – 1973-ban az NSZK-ban kezdtek így építkezni –, ám nálunk még némileg szokatlan megoldást választott a ház szerkezetének kialakításához. Üreges, egymáshoz a Lego játék építőelemeihez hasonlóan kapcsolódó, 1 méter hosszú és 25 centiméter széles polisztirol elemekből húzták fel a falakat, ennek belsejébe pedig 15 centiméter vastagon betont öntöttek. Az úgynevezett EPS-beton technológia előnye a jó hőszigetelés, a beton adta szilárdság és a gyorsaság – ha reggel elkezdik az építkezést, akkor délutánra a falak már akár állhatnak is. Ezen kívül a polisztirol elemek üregében a vízvezeték és a fűtés csövei, valamint az elektromos hálózat vezetékei előre elhelyezhetők, így nincs szükség utólagos vésésre. A fél méter vastagságú fal (kívülről haladva: 30 centi polisztirol, 15 centi beton, majd újabb 5 centi polisztirol) a külső-belső vakolattal együtt rendkívül jó hőszigetelést biztosít, ami a csaknem fűtésnélküli ház egyik kulcsfontosságú eleme.

[[ Oldaltörés (Egy energiatudatos család Gyömrőn) ]]

Egy energiatudatos család Gyömrőn

A Szemlődi-család gyorsan, olcsón akart kényelmes, de a fűtési költségeket alacsonyan tartó épületet. Olyan terméket választottak, amely világszínvonalú technológia alkalmazásával egyesíti a leghatékonyabb hőszigetelő rendszerek és falazó elemek tulajdonságait: ProKoncept-ből építették meg 120 m2-es családi házukat Gyömrőn. Döntésüket az is befolyásolta, hogy a ProKoncept Zrt. munkatársai ingyen megtervezték a család otthonát és végig részt vettek a kivitelezés folyamatában is.

A ProKoncept építési rendszer egy polisztirol alapú, bennmaradó zsaluzat, amely kívül belül szigetelő felülettel van ellátva. A két réteg közé kerül a teherhordó szerkezetet alkotó és a hőtárolást biztosító beton. A rendszer újdonsága abban rejlik, hogy a belső szigetelőrétegnek köszönhetően nincs szükség arra az energiára, amit a falak temperálására kellene fordítani. A falazó elem nagy hatásfokú szigetelő képessége a benne foglalt légbuborékoknak köszönhető. Ezek hatását 20 százalékkal fokozza egy speciális grafit adalék, amely hőtükörként viselkedik.

Építkezés "legóból"

Szemlődi Dénes elmondta, hogy az építkezést még a gyerekek is élvezték, hiszen az elemeket úgy kell összeilleszteni, mint valami óriási lego játékot.  „Egyszerű volt az anyagszállítás is: daru és béka nélkül ketten fél óra alatt lepakoltuk a kamionról a ProKoncept elemeket. A gépészet számára szükséges falhornyokat egy hőkéssel por és fáradság nélkül pár órán belül megcsináltuk. Az áthidalóknál sima vasalást alkalmaztunk, hiszen a koszorúk  eleve hőszigeteltek.„

2004 óta lakunk a házban - veszi át a szót Szemlődiné Tarna Katalin. Megértettük, mit is jelent a hő-komfort érzet. Nálunk nem húz a fal télen. Nyáron pedig nem engedi be a meleget. 120 m2-es a lakás, de 13 ezer forintnál magasabb fűtési számlánk még nem volt itt. A ProKonceptnek köszönhetően még az eredeti elképzeléseinket is felülmúló, könnyen karbantartható, alacsony energiafelhasználású, meleg családi otthonban élhetünk.”

Cikkünket támogatta:

prokoncept

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Akciós áron kínálják az ékszereket Vajna Tímea bedőlt gyémántérdekeltségéből

Akciós áron kínálják az ékszereket Vajna Tímea bedőlt gyémántérdekeltségéből

Merkel: Még semmit nem tettek, hogy a szegény országok is kapjanak a koronavírus elleni oltásból

Merkel: Még semmit nem tettek, hogy a szegény országok is kapjanak a koronavírus elleni oltásból

Ezek az androidos telefonok kaphatják meg 2021-ben a legerősebb processzort

Ezek az androidos telefonok kaphatják meg 2021-ben a legerősebb processzort