szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Törpe gömb ezüstfenyő (Picea pungens glauca globosa) Közkedvelt fenyő féle, hiszen kis mérete miatt a kisebb kertekben...

Törpe gömb ezüstfenyő (Picea pungens glauca globosa)

Közkedvelt fenyő féle, hiszen kis mérete miatt a kisebb kertekben is ültethető. Alakja eleinte lapított gömbforma, de idősebb korában szabályos, tömör gömbformát alkot. Kiskertben tavasszal vagy ősszel szaporíthatjuk dugványról, de ültethetünk gyökeres példányokat is. A kifejlett gyökeres példányok évente körülbelül 10 centimétert nőnek, míg a dugványról szaporított fajták évente 5 centiméterrel lesznek magasabbak. Lombja színe élénk, ezüstös szürke, a tűlevelek rövidek, a lombozat tömör, dús. Szárasság tűrő növény, így kevesebb vízzel is beéri. Télálló, így a nagyobb fagyokat is jól viseli, ráadásul talajban sem válogatós, így csaknem mindenütt megél.

 

[[ Oldaltörés (Kúszó ezüstfenyő (Picea glauca procumbens)) ]]


 
Kúszó ezüstfenyő (Picea glauca procumbens)

Különleges kúszófenyő, ami mutatós, ám nagyon lassan növekszik. Támaszték nélkül hagyva szépen befutja a talajt és a köveket, ha pedig támasztékot adunk mellé, akkor különleges leomló formát alakíthatunk ki belőle. A lomb színe ezüstöt kék, sziklakertbe is ültethető. Szintén jól viseli a szárasságot és a város szennyezett levegőt, talajban nem válogatós, ráadásul télálló, így a fagyokat is bírja. Kisebb kertekben is ültethető.

 

[[ Oldaltörés (Miniatűr gömb ezüstfenyő (Picea pungens pali)) ]]Miniatűr gömb ezüstfenyő (Picea pungens pali)

Ez egy a legkisebb kertbe, sziklakertbe vagy erkélyen dézsába is ültethető törpe ezüstfenyő, amely egy év alatt mindössze 2-3 centimétert nő. A lassú fejlődés miatt több év után sem lesz nagyobb, mint egy focilabda.
Tűi rövidek, tömörek és nagyon szúrósak, ám a látvány kárpótol minket, hiszen a növénynek szabályos gömb formája van, és szép, ezüstös szürkék színben pompázik. Szárasság idején öntözzük rendszeres a gyökerét, ültetéskor kerüljük a meszes talajt, ám télen a szabadban hagyhatjuk, mert nem fagyérzékeny.

Tanúság: nem kell feltétlenül 5-10 méter magas ezüstfenyőt ültetni a kertünkben,  hiszen a kisebb törpe ezüstfenyők is szépek lehetnek. Ezek által a kisebb kertek tulajdonosai és az erkélyen kertészkedők sem maradnak fenyők nélkül!

Kovács Erika
viragcenter.hu

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
ingatlanmenedzser.hu Ingatlan

Hogyan teleltessük a muskátlinkat?

Az álló muskátlit 60-70 százalékban sikeresen lehet átteleltetni, míg a futó muskátliknál csak 30-40 százalékos ez az...

Letesztelték koronavírusra a teljes mezőhegyesi ménesbirtokot

Letesztelték koronavírusra a teljes mezőhegyesi ménesbirtokot

Népszava: elkezdődött az átvezénylés a Korányiba

Népszava: elkezdődött az átvezénylés a Korányiba

Karácsony: Az ország arra vár, hogy az ellenzék rendezze a sorait

Karácsony: Az ország arra vár, hogy az ellenzék rendezze a sorait