szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Különleges ötlettel álltak elő az argentinok: energetikai szempontból önellátó, interaktív állatkertet építenének...

Különleges ötlettel álltak elő az argentinok: energetikai szempontból önellátó, interaktív állatkertet építenének, amelyhez ráadásul a régi buenos aires-i autóutak aszfaltjának törmelékeit is felhasználnák.

A Costanera Sur névre elkeresztelt épület energiaellátásáról vízenergiával gondoskodnának, de nem a hagyományos módon: egy központi csőrendszerrel szállítanák a vizet egy közeli folyóból a toronyig, majd a tető felé pumpálnák azt, ahonnan vízesésként zúdulna le az épület homlokzatán – az alagsorban található turbina, valamint a generátor pedig elektromos energiává alakítaná a víz energiáját. (Persze a víz magasba juttatása is energiát emészt fel, ám úgy tűnik, a tervezők szerint a mérleg végül pozitív.)

A függőleges állatkertben a majmok és a madarak – folyamatos monitoros megfigyelés és állatorvosi felügyelet mellett – szabadon kószálhatnának, a többi állat saját erkélyeken, illetve elkülönített kifutókon élhetne, míg a vízi állatok a tetőn lévő medencében kapnának helyet.

A Visiondivision tervezőinek ötlete izgalmas, de több kétségünk is van: a tetőn tartott delfinek és a szabadon kóborló majmok még hagyján, az bizonyos, hogy a vízesés okozta zajszennyezéssel nem számoltak, ráadásul az is kétséges, hogy a megtermelt vízenergia elegendő lehet-e egy komplett állatkertnek. Az energetikai szempontból passzív, interaktív állatkert azonban kiváló ötlet.

[[ Oldaltörés (Még több kép és terv a különleges állatkertről) ]]Forrás: inhabitat.com

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!