szerző:
ingatlanmenedzser.hu

Hivatalos életrajza szerint az ingatlanüzletben meggazdagodott, 54 milliárd forintosra becsült magánvagyonával az...

Hivatalos életrajza szerint az ingatlanüzletben meggazdagodott, 54 milliárd forintosra becsült magánvagyonával az ország 10. leggazdagabb emberének számító Kovács Bence János (40) több mint húsz éve, 18 éves korában hagyta el az országot, és Spanyolországban csinált karriert. Ehhez képest a Grupo Milton elnökét csalásért és okirathamisításért másfél év börtönbüntetésre ítélték 1995-ben Magyarországon. Az elmarasztaló ítélet a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróságon indult büntetőügyben 1995. december 14-én született - írta az Index kedden.

Az ítélet szerint Kovács Bence János "bűnös 5 rendbeli csalás bűntettében, mely részben folytatólagos, 1 rb. csalás bűntettében, 1 rb. közokirat-hamisítás bűntettében és 5 rb. magánokirat-hamisítás vétségében. Ezért a bíróság a vádlottat 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte. A bíróság a szabadságvesztés végrehajtását 2 évi próbaidőre felfüggesztette. Az ítélet a kihirdetése napján jogerőre emelkedett” – közölte a Fővárosi Bíróság Sajtóosztálya az Index megkeresésére.

Szanyi Tibor, Kovács Bence János, Vicente Cotino
©

Kovács Bence János jelenleg a Grupo Milton spanyol ingatlanfejlesztő cégcsoport elnöke és tulajdonosa. Mint arról beszámoltunk, legutóbbi gigaprojektjük a Páty és Telki határában tervezett golfváros. A beruházás ellen komoly civil tiltakozás bontakozott ki Pátyon. Bár a február 14-i helyi népszavazás végül eredménytelen volt, a résztvevők 66 százaléka a projekt bővítése ellen foglalt állást. A beruházás ellen többek között a Lehet Más a Politika (LMP) párt; Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek jogainak országgyűlési biztosa; és – törvényességi aggályokat hangoztatva – a Közép-Magyarországi Regionális Államigazgatási Hivatal állami főépítésze, Hajnóczi Péter is szót emelt.

A pátyi önkormányzat hétfői rendkívüli ülésén azonban zöld utat adott a 30 százalékkal megnövelt területű beruházásnak. Így 1500 lakással, 300 villával, egy bevásárlóközponttal, óvodával, bölcsődével, valamint logisztikai és kereskedelmi célú épületekkel egészül ki a beépítési terv. Az eredeti tervek még 18 lyukú golfpályát és szállodát tartalmaztak, a bővítés indoka éppen a bölcsőde és óvoda volt. Bognár András, pátyi polgármester az MTI-nek azt mondta: az új szabályozás a Grupo Miltonnal kötendő szerződés aláírása után, március 31-én lép életbe, az a település érdekeit szolgálja, egyébként pedig minden törvényesen zajlott.

A Balatonring látványterve
A Grupo Milton másik nagy projektje a sávolyi motorverseny pálya (Balatonring) megépítése és működtetése. A magyar állam a Magyar Fejlesztési Bankon keresztül 25 éves futamidőre 15 milliárd forint, államilag garantált hitelt nyújt a Miltonnak. Egy tavaly októberi kormányhatározat értelmében az állam tíz éven át további nagyjából 20 milliárd forint központi költségvetési forrást biztosít a MotoGP-futamok megrendezéséhez.

John Milton Inc.

A Bodoky Tamás által jegyzett cikkből kiderül: többen nagyon meglepődtek, amikor spanyol ingatlanmilliárdosként látták viszont a médiában Kovács Bence Jánost (40), az egykori újságíró gyakornokot. Sajátos alakja bejárta a hazai médiát: a Népszabadság, Világgazdaság után feltűnt az RTL Klubban is, ahol 2009-ben azt nyilatkozta: Spanyolországot azért szereti, mert az nem olyan feljelentgetős ország, mint Magyarország. Ez meglehet, hiszen ellene 1994-ben a magyar rendőrség vádemelési javaslattal lezárta a nyomozást, 1995-ben pedig jogerősen elítélték.

Az Index cikke szerint Kovács a 90-es évek elején a Magyar Vadászlapnak dolgozott újságíróként, ám hamar kirúgták, mert jó nevű vadászatszervező cégek nevében előleget vett fel meg nem valósult erdélyi medvevadászatokra és afrikai szafarikra, de aztán eltűnt. 1994-ben a Green Bullet Kft. és az ÉTA-MIX Kft. vadászatszervező cégek fel is jelentették Kovácsot.

A rendőrség végül nagy értékre elkövetett csalás, két rendbeli sikkasztás, öt rendbeli jelentős értékre elkövetett csalási kísérlet, és hat rendbeli magánokirat-hamisítás miatti vádemeléssel fejezte be a nyomozást. Ám ekkor Kovácsnak nyoma veszett. Korábbi főnöke - a vadászújság főszerkesztője - megjegyzi: Kovács számos magánszemélyt is becsapott, akik nem jelentették fel őt. "Sokan szégyellték, hogy átverte őket, mások meg elhitték, amit terjesztett magáról, hogy halálos beteg, agydaganata van és a kölcsönkért pénzt a műtétjére gyűjti" – mondta Csekő Sándor az Indexnek.

A világutazó filmes

A Grupo Milton elnöke 2003-ban mint "világutazó" tűnik fel Magyarországon - egy Ceaucescu életéről szóló játékfilmhez igényelt támogatást a Magyar Mozgókép Közalapítványtól, amit meg is kapott. A film elkészült, de az alkotást jegyző produceri iroda szerint Kovács Bence „jogtalanul írt alá a cég nevében szerződéseket és nyilatkozatokat”, „sorozatosan nem teljesítette sem fizetési, sem a film megvalósítása érdekében tett ígéreteit”, ezért visszavonták rendezői megbízását. A stáblistán nem is szerepeltették a nevét.

Ben Coloman forgatókönyvíró-rendező, Bitch Witch Project, 2002
©

Az Index rábukkant egy pornófilmre is (Bitch Witch Project, 2002), amelynek készítői - a fényképes stáblista alapján - megegyeznek a fenti játékfilm alkotóival (zeneszerző, operatőr, rendező). Bár a pornófilm rendezője kisértetiesen hasonlít Kovács Bence Jánosra, a Grupo Milton közleménye szerint az üzletember soha nem készített pornófilmet, a hasonlóság kizárólag a véletlen műve.

Balatonring

Mint azt megírtuk, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) 15,3 milliárd forint államilag garantált óriáshitelt nyújt a sávolyi Balatonring megépítéséhez a Grupo Miltonnak. A tavaly októberi kormányhatározat értelmében az állam tíz éven át további nagyjából 20 milliárd forint központi költségvetési forrást biztosít a MotoGP-futamok megrendezéséhez.

Az MFB a döntését a KPMG tanácsadó cég megvalósíthatósági tanulmányára alapozta. Mivel e tanulmány részletei az MFB szerint üzleti titkot képeznek, egyelőre nem tudjuk meg, hogy a KPMG milyen üzleti kockázatokat látott a Grupo Milton átvilágítása során. A fentiek ismeretében ugyanakkor a kérdés már így vetődik fel: vajon miért jó az államnak, ha egy jogerősen elítélt csalóval szerződik?

"A beruházás megkérdőjelezhető gazdasági ésszerűségén túl további aggodalomra ad okot, hogy a projekt menedzsmentjével megbízott Grupo Milton csoport esetében a közpénzből nyújtott hitel visszafizetése, megtérülése mennyiben reális, mivel a cég tulajdonosa csalás és közokirat-hamisítás bűntettéért jogerősen elítélt személy, aki azóta a büntetett előélet hátrányai alól már mentesült" - írja három szervezet nyílt levele Bajnai Gordonnak. A K-Monitor Közhasznú  Egyesület, a Társaság a Szabadságjogokért és a Transparency International Magyarország azt szeretné, hogy a kormány hozza nyllvánosságra a KPGM megvalósíthatósági tanulmányát, ezzel oszlatva el a jogi és morális aggályokat (frissítve: 2010. 02. 24 - a szerk).

Suchman Tamás szocialista képviselő, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke, február 19-én még úgy nyilatkozott: a spanyol beruházó akár 10 napon belül aláírhatja az államilag garantált óriáshitelt az MFB-vel. Suchmann hangsúlyozta: jelentős attrakció lesz a 150-200 ezer vendéget vonzó nemzetközi verseny a térség és az ország számára is. "Már most sok a jelentkező egyéb - a gokarttól a kamionig - a pályával kapcsolatos programra" - mondta a szocialista politikus, Kovács Bence egyik "mentora".

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
ingatlanmenedzser.hu Ingatlan

Mi lesz a termőfölddel?

A külföldiek 2011-ben lejáró földvásárlási tilalmának újabb három évvel történő meghosszabbítását kéri Mesterházy...

ingatlanmenedzser.hu Ingatlan

Újabb ingatlanpanama Kispesten

Az MSZP-s vezetésű Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzatának jóváhagyásával hozták tető alá azokat a gyanús...

Tudja, mik élnek a vízben 18, 180 vagy akár 6000 méteren? Most megnézheti

Tudja, mik élnek a vízben 18, 180 vagy akár 6000 méteren? Most megnézheti

Androidos csúcstelefon 50-80 ezerrel olcsóbban: teszten a OnePlus 7T

Androidos csúcstelefon 50-80 ezerrel olcsóbban: teszten a OnePlus 7T

Kanye West ezüstre festve adta elő második bibliai témájú operáját

Kanye West ezüstre festve adta elő második bibliai témájú operáját

Két hatalmas X-szárnyú vadászgépet reptetett a Boeing – videó

Két hatalmas X-szárnyú vadászgépet reptetett a Boeing – videó

Vidnyánszky társasága szerint még jobb is lehet a helyzet az új színháztörvénnyel

Vidnyánszky társasága szerint még jobb is lehet a helyzet az új színháztörvénnyel

Olyan új szoftvert adhat ki az AMD, amellyel jobban futnak a videojátékok

Olyan új szoftvert adhat ki az AMD, amellyel jobban futnak a videojátékok