szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Matolcsy György a gazdasági miniszteri poszt várományosa a Heti Válasznak elmondta: a gazdaságpolitikai programokkal...

Matolcsy György a gazdasági miniszteri poszt várományosa a Heti Válasznak elmondta: a gazdaságpolitikai programokkal - új pályázatok, beinduló lakásépítések, energiahatékonyságot szolgáló felújítások, belföldi mezőgazdasági programok - összesen 850 ezer embert szeretnének munkához juttatni.

Az új kormány gazdaságfejlesztési programja a high-tech ipar terén 25 kitörési pontot tartalmaz, amelynek legfontosabb eleme az egészségipar, a gyógyszer- és orvosi műszeripar, a gyógy- és egészségturizmus, a négy nagy egyetemen zajló orvosképzés és a magyar gasztronómia.

Matolcsy György elmondta: az első pozitív jelekre a gazdaság terén legalább 6-12 hónapot kell várni, 2013-ra azonban már mindenki érezheti az eredményeket. Kifejtette, közel 900 ezer devizahitellel rendelkező család veszélyeztetett helyzetét kell megszüntetni, a kilakoltatásokat fel kell függeszteni. Úgy vélte, nem lehet egy országot talpra állítani úgy, hogy közben emberek százezrei veszíthetik el fejük fölül a tetőt. A jegybank és a kormány felelőssége, hogy ilyen mérvű gazdasági kockázat lépett fel másfél millió embernél. Az új polgári kabinet megteszi mindazt, ami javíthat a helyzeten - mondta.

Matolcsy György szerint a legfontosabb céljuk egy erős, hazai tulajdonú középvállalati kör felépítése, aminek érdekében átalakítják az állami beruházással foglalkozó intézményrendszert. Átvizsgálják a Magyar Fejlesztési Bank pénzügyi és támogatásközvetítő vállalkozásait, tőkével is megerősítik a vidéken is jelentős helyismeretekkel rendelkező takarékszövetkezeteket, az energiahatékonysági programokat finanszírozó zöld bank pedig az MFB leányvállalat bankjaként alakulhat meg.

A leendő gazdasági és pénzügyi tárca minisztere közölte: a gazdaságpolitikai fordulatnak két szakasza lesz. Az első azonnal megindul a kormányváltással, az új kormányszerkezet kialakításával. Meghatározó döntéseket csak gyors, de alapos leltár után szabad hozni, amiből látni fogják, hogy az év közepén milyen azonnali változtatásokra lesz szükség, és lehetőség az adórendszerben, a bürokrácia leépítésében, a növekedés beindítására és a gazdasági versenyképesség megerősítésére. A második szakasz 2011. január 1-jén veszi kezdetét, teljes körű adóreformmal, és egy új, a korábbihoz képest tágasabb, és forrásokban is gazdagabb Széchenyi-tervvel. Matolcsy György megerősítette: az idén lesz adócsökkentés.

A Fidesz lakáspolitikai terveiről a választások előtt alig lehetett megtudni valamit. A Nyugat-Európában is divatos "zöldbank" ötletét először Orbán Viktor pártelnök vetette fel, még február elején, majd belekerült a Fidesz programjába is. Áprilisban beszélt róla Matolcsy György, a gazdasági csúcstárca várományosa is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
37 méteres Nazca-macskára bukkantak Peruban

37 méteres Nazca-macskára bukkantak Peruban

Magyarországon terjeszkedik a kínai Chevron Auto, a kormány milliárdokkal támogatja őket

Magyarországon terjeszkedik a kínai Chevron Auto, a kormány milliárdokkal támogatja őket

Orbánnak is elénekelték az olasz 56-os dalt, a szerző most kitüntetést kap

Orbánnak is elénekelték az olasz 56-os dalt, a szerző most kitüntetést kap