szerző:
ingatlanmenedzser.hu

A forint gyengülésével a törlesztő részletek emelkedése is együtt járt.

A forint gyengülésével a törlesztő részletek emelkedése is együtt járt. Sajnos az elmúlt 1-1,5 évben kiderült, hogy ez a 10-30 százalékos törlesztő részlet emelkedés sok háztartás számára végzetesnek bizonyult, a családi költségvetés nem bírta el az ilyen mértékű növekedést.

Ennek egyik oka volt, hogy a lakáshitelesek eleve a teljesítőképességük maximumáig vették fel a hitelt. Mivel nem hagytak "biztonsági pufferzónát", az árfolyamgyengülés súlyos áldozatokat követelt a hitelesektől. Ennél súlyosabb probléma, hogy a válság miatt sokan elveszítették az állásukat, így egyáltalán  nem tudták fizetni a törlesztőrészletet.

Bár az állam 2009. július 1-jétől életbe léptette a krízishelyzetben lévő személyek pénzintézeti megsegítéséről szóló rendeletet, a UCB-nél azt tapasztalták, hogy az ügyfelek túlnyomó része nem sokat tud lehetőségeiről. Ráadásul sokan „homokba dugják a fejüket”, és mire sikerül felvenni velük a kapcsolatot, már olyan mértékű az eladósodottságuk, hogy nagyon nehéz megnyugtató megoldásokat találni számukra. Holott az ingatlan árverezése előtt számos lehetőség van az adósság konszolidációra.

1. Futamidő hosszabbítás

A futamidő meghosszabbítása azoknak nyújthat megoldást, akik a hitel felvételekor nem a leghosszabb megengedett futamidőt választották. E mellett azoknak, akiknek az életkora a futamidő kitolásával sem haladja meg az UCB által meghatározott maximális életkor korlátot.

A futamidő hosszabbítással kisebb mértékben csökkenthetőek a havi terhek, de nem azzal arányosan. Ez azt jelenti, hogy a hosszabb futamidő miatt az ügyfél által visszafizetendő hiteldíj növekszik.

2. Kölcsönszerződés „budget fix”-re történő módosítása

Ezt a konstrukciót 2009 után vezette be az UCB Ingatlanhitel Zrt. A „budget fix” azt jelenti, hogy az ügyfeleknek a törlesztő részletei forintban lesznek meghatározva és a mértéke nem változik, minden hónapban ugyanannyit kell fizetnie. Az árfolyamváltozások miatt a fennálló tőketartozás felülvizsgálata az UCB által meghirdetett elszámolási árfolyam alapján 6 havonta történik.

A törlesztő árfolyamok és az elszámoló árfolyam miatt képződött különbözetről az UCB 6 havonta kimutatást készít. Abban az esetben, ha a különbözetek egyenlege pozitív, akkor az ügyfelek tőketartozásából levonásra kerül, amennyiben pedig negatív, úgy a tőketartozásához hozzászámolódik. Mivel a törlesztő részlet fix, a tőketartozás csökkenése vagy emelkedése futamidő módosulást eredményezhet, így az ügyfeleknek ezáltal növekedhet vagy csökkenhet kölcsönének futamideje. Ugyanez igaz kamatváltozás esetére is, azaz a kamatváltozás miatt nem a törlesztő részlete fog változni, hanem a kölcsön futamideje.

3. Türelmi idő nyújtása

A türelmi idő alatt nem kell tőkét törleszteni, az UCB felé, erre az időszakra csak a kamatot és a kezelési költséget kell havonta megfizetni. Ezzel csökkenteni lehet a havonta törlesztendő összeget. A könnyített idő hossza 6 és 12 hónap között lehet.

A türelmi időszak alatt meg nem fizetett tőkét a türelmi időszak lejárata után kell részletekben megfizetni, a kölcsön újraütemezésre kerül, így azt is tudni kell, hogy a türelmi idő utáni törlesztő részletek magasabbak lesznek a könnyítés előtti törlesztő részletekhez képest.

4. Életbiztosítással kombinált hitelek

Életbiztosítással kombinált hitelek esetében a fenti könnyítések úgy értelmezhetőek, ha a kombinált hitel átalakításra kerül „budget fix” törlesztési opciójú, nem életbiztosítással kombinált hitellé. Ebben az esetben Önnek kell döntenie arról, hogy az életbiztosítását a biztosító felé tovább fizeti-e, vagy azt is megszünteti.

A könnyítések szerződésmódosításával kapcsolatos – UCB-nek fizetendő – díjat az UCB meghitelezi az ügyfeleknek, a szerződésmódosításhoz kapcsolódó közjegyzői díjat az ügyfélnek kell megfizetni a közjegyző részére.

A fizetési könnyítéseket az UCB saját hatáskörében alkalmazza, az ügyfelek egyedi élet- és pénzügyi helyzetére szabottan tesz javaslatot, hogy melyik fizetési könnyítés alkalmazható, de ehhez szükséges az Ön együttműködése is a visszafizetésre vonatkozóan. Az egyes fizetéskönnyítési lehetőségek kombinálhatóak egymással.

Cikkünket az UCB Ingatlanhitel Zrt. támogatta.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
"Mit számít, szép vagy-e, ha nincs mit enni?"

"Mit számít, szép vagy-e, ha nincs mit enni?"

Szó szerint ütős koncerten játsszák Eötvös Péter műveit

Szó szerint ütős koncerten játsszák Eötvös Péter műveit

Az Old Traffordon ért véget a Liverpool győzelmi sorozata

Az Old Traffordon ért véget a Liverpool győzelmi sorozata

Melegrekordok dőltek meg vasárnap

Melegrekordok dőltek meg vasárnap

Lenyűgöző videó: ekkora hajó még soha nem ment át a Korinthoszi-csatornán

Lenyűgöző videó: ekkora hajó még soha nem ment át a Korinthoszi-csatornán

Eladósorba került egy igen ritka BMW M3 CSL

Eladósorba került egy igen ritka BMW M3 CSL