szerző:
ingatlanmenedzser.hu

Az év elején a pátyi megaberuházás borzolta a kedélyeket, amelyet aztán leállítottak (de legalábbis felfüggesztettek).

Az év elején a pátyi megaberuházás borzolta a kedélyeket, amelyet aztán leállítottak (de legalábbis felfüggesztettek). Az agglomeráció egyik legnagyobb vegyes funkciójú beruházásának számító projektet jegyző Grupo Milton fejlesztő váltig állította, hogy minden törvényesen zajlott-zajlik. Az érintett két falu (Páty, Telki) közül Pátyott a testület rábólintott a formálisan csak sokszáz alakást és szoltáltató egységeket, valamint egy golf-központot tartalmazó projektre, de a civil ellenállás, majd a politikai nyomás elvette a kedvét a spanyol cégnek.

Így néz ki a pátyi fejlesztés a tervasztalon

Az év legnagyobb bukója a magyar-német-izraeli magánszemélyeket a háta mögött tudó sukorói  King’s City projekt, hiszen őrizetbevételek, vizsgálatok, majd a gyorsabb engedélyeztetést segítő kiemelt státusz megvonása volt napirenden. Gazdasági szempontból továbbra is megalapozottnak tűnik, hogy a közép-magyarországi térségben több, vegyes funkciójú, de főleg idegenforgalmi célú komplexumok jöjjenek létre. Annak idején nyilván ezért írtak ki koncessziókat még a Gyurcsány-kormány idején.

Kapcsolódó cikkek:

- Gyurcsány és az ő messzire érő keze

- Video: Orbán is látta a sukorói terveket

- Bebukhat az Álomsziget?

- Demjánt kiutálhatják Szlovákiából

- Titkoban indul a bezenyei megaberuházás

A helyi ingatlanpiacra annyiban máris erőteljes hatást gyakorolt a sukorói ügy, hogy ráirányította a figyelmet a Velencei tó északi térségére. A falu és 10 kilométeres körzete egyébként már most felkeltette egyes befektetők érdeklődést: egy kisebb lakópark első üteme megépült a település külterületén, a szomszédos falvakban pedig lovastanyák, panziók létesültek, sőt bővültek az elmúlt egy-két évben. Forgalmuk azonban elmaradt a tervezett mértéktől, de a falvaknak a javát szolgálta, hogy ezekhez kapcsolódóan infrastrukturális fejlesztések indultak illetve készültek el.

Merész elképzelések vannak a Hajógyári sziget esetében is
©

A Velencei tó tágabb környékének piacát inkább az befolyásolja, hogy megállt a nyaralók és családi házak értékének erőteljes csökkenése, ám nem tudni, hogy a stagnálás meddig tart. Helyi ingatlanközvetítők szerint a forgalom tavasszal már megindulhat, s akár befektetési célú vásárlásokra is sor kerülhet, a nyomott árak ezt feltétlenül indokolhatják. A vevőjelöltek viszont nagyon alaposan válogathatnak és csakis az újszerű (2-3 éves) vagy az erősen felújításra szoruló, ezért bárhogy, könnyen átalakítható ingatlanok lesznek igazán kelendőek.

Nagy kaszinóprojektek

név                        helyszin                              beruházó

King’s City:         Sukoró                                 Joav Blum és társai

Álomsziget:        Hajógyári sziget                  Plaza Centers+MKB Bank

Eurovegas:        Bezenye                                Supersberger, Hard Rock Int.

Metropolis:         Rajka                                    TriGranit

Titanic:                Gyál                                       Titanic Waterpark

Visszavette a kiemelt státuszt a kormány az óbudai Álomsziget-től is, sőt, az elszámoltatási államtitkár feljelentést is tett a korábbi privatizációs szerződés ügyében. Az Álomsziget indítását a régészeti feltárás szintén hátráltatja, ugyanakkor a fejlesztő  , - még a kiemelt státusz megvonása előtt - úgy döntött, hogy két ütemre bontja a sokmilliárdos beruházást és először a kisebb elemeket tartalmazó szórakoztató részt alakítja ki közel 70 millió euróért. A hotelek, a konferenciaközpont és az üzletközpont építése csak két-három év múlva kezdődhetne.

Az Eurovegas épületei közül kettő: a hotel és a kaszinó
©

Mindeközben, szép csendben zajlik a nyugat-magyarországi Eurovegas előkészítése. Az Ingatlanmenedzser elsőként írta meg az ősz kezdetén, hogy az osztrák határhoz közeli Bezenyénél már hozzáláttak a komplexum energiaellátását biztosító berendezések kiépítéséhez. Mégis, akármennyire is sikerül esetleg felgyorsítani az előkészületeket, az eredeti időpontot, 2012-t már nem tudják tartani az osztrák és amerikai befektetők.

A körzet, ahol az Eurovegas és Demján is építkezne
©

A környéknek van egy másik, most még csak potenciális kaszinó-beruházása. Demján Sándornak és az általa vezetett TriGranitnak ugyanis kifelé áll a szekere Pozsonyból, ahol több fronton is nagy ellenállás mutatkozott a Metropolis nevű projekttel szemben. A magyar milliárdos novemberben azt mondta az Ingatlanmenedzsernek, hogy gond nélkül találnak máshol helyet, most három helyszint vizsgálnak a közép-európai térégben, igaz, akkor még nem nagyon gondolt magyar városra.

December közepén aztán a cég szlovákiai ügyvezetője már így nyilatkozott: Rajkánál könnyedén felépíthetik a bűnbarlangot, hoteleket, éttermeket és üzletközpontot magába foglaló központot. Könnyen lehet, hogy ezzel csak revolverezni akarja a pozsonyi önkormányzatot, és a szlovák államot, hiszen ne feledjük: a kaszinó óriási adóbevétel a településnek és az államnak is. 

Nyugat-Magyarország már idén sem az árak zuhanásáról volt híres. Az országos átlagnál nagyobb érdeklődés övezte a nyomott árú, minőségi lakások, forgalmas helyen lévő üzlethelyiségek piacát. Azzal, hogy a feldolgozóipar egy részét lendületbe hozta a németországi export felfutása a fizetőképes kereslet is stabilizálódott az év vége felé, jövőre pedig enyhe növekedésre lehet számítani. S bár a kaszinók főleg a külföldiek keresletére építenek, a beszállítóknál dolgozók anyagi helyzetének várható javulása őket is segítheti.

A gyáli Titanic fantáziarajza
©

Feltűnt a horizonton a Pest határába tervezett gyáli Titanic is. A magyar milliomosok által is támogatott, vizi tematikájú beruházást támogatja a kormánypárti önkormányzat, cserébe 500 millió forintot kap a helyi sportközpont megépítéséhez. Politikai támadás egyelőre nem érte, de méreténél és értékénél (500 millió euro) fogva erre is sor kerülhet. Lapunknak azt mondta a főtulajdonos, hogy eladja az üzletrész jelentős hányadát, mert az eddigi több száz millió forint elköltése után már nem tudja finanszírozni a projektet.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Révész: A hóhérra várva

Révész: A hóhérra várva

Elkészült az Orion űrhajó, 2020-ban indulhat a Holdhoz

Elkészült az Orion űrhajó, 2020-ban indulhat a Holdhoz

Három gyerek meghalt, amikor leégett egy oroszországi sátortábor

Három gyerek meghalt, amikor leégett egy oroszországi sátortábor

32 millió forintért vásárolt be Trócsányi László az új szuperkötvényből

32 millió forintért vásárolt be Trócsányi László az új szuperkötvényből

Pokoli meleg lesz Nyugaton

Pokoli meleg lesz Nyugaton

Önálló vélemény és döntés – ez nem tetszett az Emminek a budaörsi igazgatói pályázatban?

Önálló vélemény és döntés – ez nem tetszett az Emminek a budaörsi igazgatói pályázatban?