szerző:
ingatlanmenedzser.hu

A piacra kerülő új irodakínálat drasztikusan, 81 százalékkal, csökkent az előző negyedévhez képest.

A piacra kerülő új irodakínálat drasztikusan, 81 százalékkal, csökkent az előző negyedévhez képest. A két átadás közül az egyik, a Buda-központi alpiacon található Duna Bellview egy felújított épület, a másik a Budaörsön épülő Alfa Budaörs Centerben kialakított 2 132 négyzetméteres irodaterület volt - olvasható a Budapest Research Forum (BRF) legfrissebb, negyedéves irodapiaci jelentésében. A BRF tagjai: CB Richard Ellis, Cushman & Wakefield, DTZ, GVA Robertson, Jones Lang LaSalle és King Sturge.

2010-ben összesen 306 650 négyzetméter irodaterület került bérbeadásra. Az utolsó negyedévben a kereslet mértéke kiemelkedően magas volt 120 825 négyzetméter, melyből az új bérbeadások nagysága meghaladta a 2010 korábbi negyedéveiben regisztrált új bérbeadások volumenét. 2010 végén a teljes budapesti irodaállomány 3 079 914 négyzetméter volt. Ez magában foglalja mind az „A” mind a „B” kategóriájú modern bérirodákat (2 561 008 négyzetméter), valamint a saját tulajdonban lévő irodaházakat (518 906 négyzetméter).

2010-ben összesen 172 564 négyzetméter irodaterülettel nőtt az új kínálat, mely 2006 óta legalacsonyabb éves szint. A budapesti irodapiac kihasználatlansága 110 bázisponttal csökkent az előző negyedévhez képest, és 2010 december végén 20,53 százalékon állt, ami 2010 során a legalacsonyabb szint. A kihasználatlansági mutató az észak-budai alpiacon a legalacsonyabb (13,66 százalék), míg az agglomerációban eléri a 33,18 százalékot. A teljes bériroda állomány kihasználatlansága 24,69 százalékon áll.

A teljes irodapiaci kereslet 120 825 négyzetméter volt 2010. negyedik negyedévében. Az új szerződéskötések aránya 52,8 százalék volt, míg a szerződéshosszabbítások a teljes bérbeadás 34,6 százalékát tették ki. A legjelentősebb tranzakció az Ericsson hosszabbítása volt a Science Parkban 12 829 négyzetméteres, valamint a Sanoma hosszabbítása 8 500 négyzetméteren a Szépvölgyi Irodaparkban, és a DIAGEO 8 300 négyzetméteres szerződése a West End Business Centerben. A legnagyobb új tranzakció a Váci úti irodafolyosón történt: 5 502 négyzetméterre írt alá egy bank a BSR Centerben. További jelentős új bérbeadások: a TATA Consultancy 4 400 négyzetméteres irodabérlése az Office Garden II-ben, valamint szintén egy bank 3 555 négyzetméteres irodabérlete az Eiffel Tér irodaházban. 2010 negyedik negyedévében az egyetlen előbérleti szerződés az HBO 4 516 négyzetméteres tranzakciója az Officium irodaházban.
 

2010. negyedik negyedévében 161 bérleti szerződést regisztráltunk, amelyek átlagos bérelt területe 750 négyzetméter volt, ami 54 százalékkal haladta meg a harmadik negyedéves átlagot. Összesen 32 darab szerződést kötöttek 1 000 négyzetméternél nagyobb területre, melyből 9 szerződéshosszabbítás és 1 előbérleti szerződés volt. A BRF ebben a negyedévben felülvizsgálta az irodapiaci állományt és egy épületet műszaki állapota miatt kizárt, kettőt pedig áthelyezett a saját tulajdonú épületek állományába.
 

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
ingatlanmenedzser.hu Ingatlan

Nincs meglepetés irodafronton

Az irodapiac mérete 2010 januárjában három ingatlan-tanácsadó (Colliers International, az EHL Hungary, valamint az...

ingatlanmenedzser.hu Ingatlan

Mitől lesz olcsóbb az irodaház?

A tulajdonosnak elemi érdeke, hogy ingatlanát hosszú távon olcsón üzemeltesse és közben növelje a bérleti díjat.

Ezek lettek idén az aranyszalagos minőségi magyar élelmiszerek

Ezek lettek idén az aranyszalagos minőségi magyar élelmiszerek

Dolgozott húsvétkor? Ilyenkor jár érte pluszpénz

Dolgozott húsvétkor? Ilyenkor jár érte pluszpénz

A jet-skik ellen tiltakoznak a Balatonnál

A jet-skik ellen tiltakoznak a Balatonnál

Itt a nagycsaládos Skoda Kodiaq: 7 üléses állami támogatásra kihegyezve

Itt a nagycsaládos Skoda Kodiaq: 7 üléses állami támogatásra kihegyezve

Sodrófával ütlegelte testszerte

Sodrófával ütlegelte testszerte

Szijjártó Péter az EU-nak: Több tiszteletet a törököknek!

Szijjártó Péter az EU-nak: Több tiszteletet a törököknek!