szerző:
ingatlanmenedzser.hu

Az ország összes kollégiumában a pontszámok rangsora és szociális körülmények alapján osztják ki a férőhelyeket.

Az ország összes kollégiumában a pontszámok rangsora és szociális körülmények alapján osztják ki a férőhelyeket. A kollégiumok többségében egyszerre csak egy helyre lehet jelentkezni, bár akit nem vettek fel, évközben is próbálkozhat. A hallgatóknak még egy hetük van beadni a kollégiumi jelentkezéseket.

Forrásaink szerint előre nem lehet kiszámítani azt, hogy melyik kollégiumba érdemes beadni a jelentkezéseket. A hallgatókat még az egyébként hatékony szájhagyomány sem igazítja el az esélyekről. Egy szegedi hallgató elmondta: a legnagyobb kollégiumot ajánlották neki, de kiváló eredményei és kedvezőtlen szociális helyzete ellenére sem vették fel. Jelenleg kilenc éve lakik egy olyan koleszban, amitől annak idején óva intették diáktársai.

Veszprém: az üres hónapokat is fizetik

A veszprémi Pannon Egyetem Kollégiumainak honlapja szerint az államilag finanszírozott hallgatónak 9-15 ezer forintot kell fizetnie a férőhelyért. Az újonnan épült Hotel Magisterben egy kétágyas szobáért 15 500 forintot, a kétszer kétágyas szobáért 13 500 forintot kell fizetni. A Központi Kollégiumban 12 ezer forint, minden más kollégiumban 9 320 forint a kollégiumi díj. A költségtérítéses hallgatóknak ezek az árak havi 10 ezer forinttal többe kerülnek.

A bérelhető lakások már augusztus végére elfogynak Veszprémben. Persze nagy szerencsével lehet jó adottságú, nem panellakást találni, aminek olcsó a fenntartási költsége – mondta Benna Zsolt veszprémi ingatlan tanácsadó, az Otthon Centrum franchise partnere. Gyakori, hogy a nyári szünetben haza utazó külföldi diákok inkább tovább fizetik az üres hónapokat, csak hogy ne veszítsék el helyüket. Az egyetemváros albérleti piacának egyébként 70-80 százalékát teszik ki a diákalbérlők.

A városban a bérleti díjak alig érezhetően csökkentek. Veszprémben általában 1-2 szobás téglalakásokat keresnek, mivel ezeknek olcsóbb a fenntartási költségük. Árak tekintetében a 25-45 ezer forintos kategóriát keresik. Újdonság, hogy az eladói piacon megjelentek olyan szülők, akik készpénzért vettek olcsó lakást gyermekeiknek. A félig befektetésnek vásárolt lakáson 4-5 év múlva szeretnének túladni – az ingatlanárak emelkedésében bízva.

Központi Kollégium, Veszprém

Bár masszív túlkínálat van Veszprémben, mivel a diákoknak a válságtól függetlenül kell iskolába járniuk, a kereslet nem csökkent. „Mivel azt tapasztaljuk, hogy egyre többen keresnek jobb, komfortosabb, albérleteket, sok esetben ennek hiánya miatt is csökkentik a régebbi, nem felújított albérletek árát” – mondta Benna Zsolt.

Szeged: lányok előnyben

A Szegedi Tudományegyetem 13 kollégiumában 3407 férőhelyet kínál hallgatóinak. Ez jóval kevesebb, mint a hallgatók száma. A kollégiumi árak 8-25 ezer forint között mozognak.

A szegedi albérleti piacon egyértelmű túlkínálat van. Az árak azonban nem változtak, ellentétben az eladni kívánt ingatlanokkal – mondta Csanádi Kata, az Otthon Centrum szegedi irodavezetője lapunknak. A bérbeadók jobban szeretik a lány bérlőket, akik a közvélekedés szerint rendesebbek és jobban vigyáznak a lakásra, mint a fiúk.

A szegedi albérletek bérleti díjai 30-150 ezer forintig, elég széles skálán mozognak. A legnépszerűbb keresések – értelemszerűen – a szegedi belvárosra és az egyetemek környékére koncentrálódnak. A sláger a két külön bejárattal rendelkező, 50-60 négyzetméteres lakás, amit általában egy-két fő keres. Szegeden a piac 30-40 százalékát a diákalbérletet keresők teszik ki.

Egy kollégiumi szoba Veszprémben (Hotel Magister)

Érdekesség, hogy a diákok szeretik a jó helyen lévő paneleket. Egy 55 négyzetméteres, 2 szobás, I. emeleti, bútorozott, erkélyes lakás 50 ezer forint + rezsiért, egy hónap kaucióval már kivehető. Egy kevésbé jó helyen lévő 2 szobás, bútorozatlan, téglaépítésű lakást ugyanakkor 38 ezerért is ki lehet venni.

Debrecen: havi 8-25 ezer kollégiumra

Debrecenben az államilag támogatott hallgatók esetén havi 8-20 ezer forintba kerül egy szoba. A költségtérítéses hallgatóknak a diákotthonokban az államilag támogatott hallgatók díja mellett ki kell fizetniük a kollégiumi normatíva összegét is. Ez 2010-ben havi 11 650 forint.

A Debreceni Egyetem egyébként jelenleg 4751 kollégiumi férőhellyel rendelkezik, amelyből 928 Magyarország első, PPP beruházás keretében felépült, legkorszerűbb diákotthonában, a Campus Hotelban található. A legdrágább kollégium 20 ezer forintba kerül (DE AGTC Arany Sándor Diákapartman), a legolcsóbb 8 ezerbe (DE TEK GYFK Régi Kollégium).

További 1600 férőhelyet az elmúlt három évben újítottak fel, illetve 600 férőhely tíz éven belül épült, jó állapotban lévő épületekben található. 2009-ben a kollégiumba jelentkező hallgatók 75 százalékát sikerült elhelyezni, ami országosan is kiváló arány.

Egy szoba a Központi Kollégiumban (Veszprém)

Nagyerdő a sláger

A debreceni bérlakások ára elsősorban attól függ, hogy milyen messze találhatók az egyetemtől. Emellett növeli az árat a lakás újszerűsége, valamint az, hogy milyen fűtéssel és bútorokkal rendelkezik. A tavalyi árakhoz képest stagnál a piac, helyenként előfordulhat 5 százalékos visszaesés is – tájékoztatta lapunkat Molnár Tamás debreceni ingatlantanácsadó, az Otthon Centrum franchise partnere.

A Nagyerdő környékén 2 szobás, távfűtéses, 55 nm-es lakás díja 30-40 ezer forint havonta, és általában több diák vesz ki egy ingatlant. A hasonló paraméterekkel rendelkező gázfűtéses lakás ára valamivel drágább: 40-45 ezer forint/hó körül alakul. Az egyetem közvetlen környéke már drágább, itt az ár elérheti az 50 ezret is. De egy gázfűtéses, 60-70 nm-es, 3 szobás lakás 60-70 ezer forintba is kerülhet. Jellemzően több diák költözik össze, így megoszlanak a költségek.

A felvi.hu tavaly indított albérletkereső szolgáltatásán is több tucat hirdetést találni. Kínálnak itt kiadó lakást, szobát, de ezek mellett lakótársakat is szép számmal keresnek a leendő gólyák.

Budapest, te drága!

A fővárosban óriási túlkínálat van albérletekből. Ennek ellenére jellemzően 30-40 százalékkal drágábban lehet bérelni lakásokat, mint vidéken. Amíg egy pécsi garzont 20-30 ezer forintért plusz rezsiért kínálnak, Szegeden 30-50 ezerért. Ugyanilyen egyszobás albérleteket a XI. és a VII. kerületben 40-70 ezer forintért lehet találni.

Tavaly országszerte sok kollégiumot újítottak fel, illetve újak épültek. Így Veszprémben és Budapesten is. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Diákközpontjának honlapja szerint a nem felújított kollégiumban az államilag támogatott hallgatók havi 8500 forintért kapnak kollégiumot, a PPP programban megújult szállókban 11 500 forintot fizetnek havonta.

Akit költségtérítéses képzésre vettek fel, annak a lakhatása is drágább. A BME régi kollégiumaiban 19 650 forintot, a PPP-s diákhotelekben pedig 23 150 forintot kell fizetniük havonta.

A budapesti kínálat zöme az 50-60 ezer forint körüli sávban található. A fővárosban sokan választják azt a megoldást, hogy öten-hatan költöznek össze egy belvárosi, nagy alapterületű, legalább 4 szobás + nappalis bérházba. Ez főként az egyetem mellett dolgozó baráti társaságokra, illetve gazdagabb szülők gyermekeire vonatkozik.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Beszakadt az út egy kamion alatt Kőbányán

Beszakadt az út egy kamion alatt Kőbányán

Ez már két focicsapat: a 22. babát várják Anglia legnépesebb családjában

Ez már két focicsapat: a 22. babát várják Anglia legnépesebb családjában

Drágább lesz az HBO GO

Drágább lesz az HBO GO

53 kilométer villannyal, ezt tudja az új hibrid Audi A6

53 kilométer villannyal, ezt tudja az új hibrid Audi A6

Marad a napos idő, de két megyére is figyelmeztetést adtak ki

Marad a napos idő, de két megyére is figyelmeztetést adtak ki

Képtelen volt kormányt alakítani Netanjahu

Képtelen volt kormányt alakítani Netanjahu