szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Egészségügyből származó forrásaink szerint a héten aláírták azt a megállapodást, amely a fővárosi tulajdonban lévő...

Egészségügyből származó forrásaink szerint a héten aláírták azt a megállapodást, amely a fővárosi tulajdonban lévő Nyírő Gyula Kórházat jelöli ki a bezárt Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) utódjául.

A  Főpolgármesteri Hivatal, az Egészségügyi Minisztérium, valamint a Nyírő szakmai vezetése által aláírt megállapodás szerint száz darab új ágyat kap a Nyírő. Ebből hatvan az addiktológiai, negyven pedig a pszichiátriai ellátásé lesz. Jelenleg a Nyírő három pszichiátriai osztálya több mint 450 ággyal rendelkezik, amellyel már most is a legtöbb pszichiátriai beteget látják el az országban.

Kapcsolódó cikkünk:

Videó: újranyitották az OPNI-t

©

A Nyírő Gyula kórház átalakítás során elbocsátásokra is számítani lehet, hiszen a kórház belgyógyászati osztályai megszűnnek. A tervek szerint ugyanis ezek helyére kerülnek majd az új pszichiátriai osztályok. Az elbocsátások becsléseink szerint mintegy 18-20 orvos-belgyógyászt, rezidenst, és orvos-jelöltet érinthetnek.

A központi pszichiátriai intézet kialakítása egy évet vesz igénybe. Bár számos részlet még nem ismert, forrásaink szerint biztosnak látszik, hogy egyes kiszolgáló egységek - így például a biztonságért felelős funkció - nem a kórház területén lesznek kialakítva. Ezeket feltehetően a Dévai utcai tüdőgondozó és onkológia, valamint a Jász utcai ideggondozó területén alakítják ki, amelyek szintén a kórházhoz tartoznak.

Úgy tudjuk: a kórház (illetve a főváros) fel kívánja bontani a korábban megkötött bérleti szerződéseit, amelyek a kórház területén lévő ingatlanokra, épületrészekre vonatkoznak. Ez a döntés egy bútorszalont és egy magánklinikát (nőgyógyászatot) érinthet.

©

Az új kormány már a választások után bejelentette, hogy újjászervezik a 2007-ben bezárt OPNI-t. Szócska Miklós egészségügyi miniszter azt mondta: az egykori lipótmezei intézmény Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet (OPAI) néven fog megújulni.

Mint arról korábban beszámoltunk, az OPAI egy korszerű, szervezési, módszertani, oktatási és tudományos feladatokat is ellátó, speciális ellátóközpont lesz. Az OPAI várhatóan fele akkora lesz, mint az OPNI volt, így csak részlegesen fogja pótolni a négy éve bezárt intézményt.

A mostani döntés nyomán az új, központi pszichiátria legkorábban 2012 novemberében kezdheti meg működését. Az új pszichiátriai intézet terfvezett költsége 5,5 milliárd forint lesz, melyet az előterjesztés szerint "a fővárosi ingatlanportfólióból" fedeznének.

Bár cikkünk megírásának időpontjában - egy kommunikációs félreértés miatt - nem kértük ki az Egészségügyi Minisztérium véleményét, utólag ezt megtettük. Kérdéseinkre azonban nem kaptunk érdemi választ. A tárca közölte: ingatlanportfólióra vonatkozó kérdéseink "részét képezik a megvalósíthatósági tanulmánynak, éppen ezért a fejlesztés várható költségéről és más intézmény(ek) működésére gyakorolt hatásairól annak elkészülte után tudunk részletes tájékoztatást adni."

Cikkünk megjelenése után a Nyírő Gyula Kórház vezetője, belgyógyász főorvosa, az alábbi helyreigazítási kérelmmel fordult szerkesztőségünkhöz, aminek ezúton eleget is teszünk.

"A Fővárosi Önkormányzat Nyírő Gyula Kórházának szakmai vezetése az Intézmény jövőjével kapcsolatosan semmilyen megállapodást nem írt alá. Dr. Vadnai Marianna, Phd, főigazgató."

Utoljára módosítva: 2011.08.25

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
ingatlanmenedzser.hu Ingatlan

Lesz OPNI, de nem Lipótmezőn

Előrehaladott tárgyalások folynak az egészségügyi államtitkárság, valamint a pszichiáter szakma között arról, hogy a...

ingatlanmenedzser.hu Ingatlan

Videó: újranyitották az OPNI-t

A szervezők szerint az esemény célja az volt, hogy szabad teret adjon a kortárs művészeknek, "a bolondságnak".