szerző:
Daczi Dóra
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

2017-ben 40 százalékkal több kínai állampolgár érdeklődött magyar ingatlanok iránt, mint egy évvel korábban. A vevők teljesen más társadalmi státuszt képviselnek, mint a húsz-harminc éve Magyarországra érkezettek, vásárlóerejükkel pedig átformálhatják a II. kerület, illetve a II/A ingatlanpiacát.

„Pekingből jöttünk Budapestre 2016-ban, először albérletbe költöztünk, majd egy teljesen felújított, belsőépítész által tervezett lakást vettünk a Széna térhez közel, 60 millió forintért” – meséli Amy, aki az üzlet miatt gyakran hazarepülő férjével és kislányukkal érkezett a II. kerületbe. „Szerettük volna, ha a lányunk megismeri az európai kultúrát, és jobb oktatásban részesül, mint amit Kínában kaphatna. A biztonságot is jobbnak érezzük itt.” A kislány jelenleg a kerületi önkormányzati óvodába jár, és szinte hónapok alatt, akcentus nélkül tanult meg magyarul. A szülei viszont nem beszélik a nyelvet, az angolt is csak törve.

Az ingatlan.com elemzése szerint tavaly 40 százalékkal nőtt a magyarországi lakásokat célzó, Kínából érkező kereslet 2016-hoz képest. Elsősorban Budán, azon belül is a II. kerületben, illetve annak II/A városrészében, azaz a Nagykovácsi és Solymár felé eső kertvárosi területen keresnek nagyobb értékű, 54-80 millió forint körül értékben ingatlanokat, a pesti oldalon pedig – főleg befektetési célból – lakásokat vásárolnak 47-69 millió forintért.

A Duna House hidegkúti irodájának vezetője, Hegedűs László elmondta, már 2008-ban voltak kínai ügyfelei, „de erőteljesebben 2012 körül, majd

a jelenlegi intenzitással a letelepedési kötvények kibocsátása után jelentek meg a piacon.

Hegedűs becslése szerint a kínai vevők jelenléte elsősorban pszichésen gyakorol hatást a piacra, a II/A-ban lezárt ügyletek kb. 3 százalékában kínai állampolgár a vevő. „A kerületben lakók azonban ennél fokozottabbnak érzékelik a jelenlétüket, nyilván eltérő megjelenésük és életmódjuk miatt.”

Képünk illusztráció
©

A Duna House tapasztalatai szerint az érdeklődők 80 százaléka 80-150 millió forint közé árazott családi házakat keres, és ők is tapasztalták, hogy befektetési célból gyakran belvárosi lakást is vásárolnak hozzá 25-50 millió forint értékben. „Sokszor már úgy hívnak fel minket a megbízó ingatlantulajdonosok, hogy kínai vevőnek szánják a házat. Azt gondolják, hogy nekik könnyű eladni, de ez tévedés. Minden nációnál máshova esnek a hangsúlyok, a kínai érdeklődők például gyorsan döntenek, nem szeretik a hosszas alkufolyamatokat. Általában mondanak egy merész árat, majd arra jön egy ellenajánlat, és

ha jó nekik, veszik, ha nem, másnap már a következő ingatlanról tárgyalnak.

 Égbe szökő árak

Pekingben és Sanghajban egy központi helyen fekvő lakás négyzetméterének átlagára 3 millió forint, a legdrágább ingatlanok esetén pedig 5,5 millió forintos négyzetméterárra is akad vevő. Ehhez képest a II/A-ban egy teljesen felújított, iskolákhoz közeli családi ház négyzetmétere 500 ezer forint körüli összegbe kerül.

A II. kerületben családi házat 70, lakásokat 60 millió forint körüli értékben válogatnak az ingatlan.com adatbázisából, a II/A-ban pedig házakat 60, lakásokat jellemzően 50 millió forintért keresnek. A Kínából érkező netes keresések a belváros és a II. kerület mellett a III. és a XII. kerületeket is célozzák; a III. kerületben házakat 75, lakásokat 40 millióért néznek, a XII. kerületben viszont akár 100 milliót megadnának egy házért.

Ezt erősítik meg a hidegkúti CP Ingatlan ügyvezetője, Czitóné Parrag Klára tapasztalatai is: „Bár a  nyelvi nehézségek miatt nem könnyű az üzletkötés, döntést általában gyorsan hoznak, hiszen ilyenkor 1-2 hétre jönnek csak Magyarországra, ezalatt le is akarják bonyolítani az üzletet.” Az iroda portfóliójából elsősorban a családi, illetve ikerházakra esik a választásuk. „Felújítani nem szeretnek, főleg újszerű, beköltözhető állapotú ingatlanokat keresnek.”

Nekik a teljes ház kell, úgy, ahogyan látták: bútorok, kerti eszközök, kés, villa, tányérok,

meséli Hegedűs. „Nyilván van az a pénz, amiért vihetik, de néha ebből komoly gond keletkezik. Volt olyan eset, amikor minden rendben lett volna, de a tulajdonos ragaszkodott egy családi bútorhoz, amit a vevő nem akart megérteni. Végül pótlással megoldódott a kérdés.”

Képünk illusztráció
©

A CP Ingatlan a helyi piac fellendülését és az árak emelkedését részben a kínai vásárlóerő megjelenésének tudja be. „Ha valaki itt vesz ingatlant, szívesen ajánlja a környéket barátoknak, ismerősöknek" mondja Czitóné Klára, aki szerint

van olyan utca, ahol 3-4 házat is kínaiak vásároltak meg.

Oláh Krisztina, a szintén a II/A-ban található MyHOme ingatlanrioda vezetője arról számolt be, hogy nála heti rendszerességgel jelentkeznek érdeklődő kínai családok, és szerinte ők hajtották fel a városrész árait.  Tapasztalati szerint elsősorban a 120-200 négyzetméteres házakat keresik, de akadnak olyan vevők is, ahol „a büdzsé nem számít, ott akár az 500 négyzetméteres ingatlanok is szóba jöhetnek”.

A MyHome vezetője a döntéshozatallal kapcsolatban két véglettel találkozott: „Vagy azonnal fizetnének, és 1-2 héten belül be is költöznének, amit sok eladó nem vállal be, vagy többször is iderepülnek, és az sem ritka, hogy egymásnak ajánlgatják a házakat. A kínai ingatlanközvetítőket is egymás között forgatják, így direktben szinte sosem jutnak el hozzánk, tehát több iroda együttműködésével jönnek létre üzletek.”

Képünk illusztráció
©

Oláh Krisztina véleménye szerint az üzletkötésben sokat segítenek a magyarul már jól beszélő kínai közvetítők. Hegedűs László még ennél is kiépítettebb közvetítői struktúráról számol be: „Az angoltudásukra nem alapozhatunk, ezért nálunk van kínai nyelvtudású kolléga. De egy komplett hálózat szakosodott már rájuk, van iparági tolmács, ügyvéd és ingatlanos felhajtó is.” Mindhárom iroda vezetője megerősítette, hogy a kínai érdeklődők jellemzően családdal, azaz általában egy gyermekkel, és nem ritkán a nagyszülőkkel érkeznek.

 Nem hisznek a kínai gazdaságban

A berlini Rubina Real Estate adatai szerint a kínai állampolgárok 2016-ban 33 milliárd dollárt helyeztek ki külföldre, 50 százalékkal többet, mint egy évvel korábban – írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A törvények értelmében a kínai állampolgárok évente maximum 50 ezer dollárt válthatnak külföldi valutára, ezért a családtagok gyakran összedobják azt a pénzt, amiből külföldi ingatlant vásárolnak.

Pekingben és Sanghajban a túlnépesedésre való tekintettel csak egy lakás vagy ház vásárolható családonként, így aki ingatlanba szeretne fektetni, külföldre megy. Egyes szakértők azt is valószínűsítik, hogy a megerősödött középosztály már kevésbé hisz a kínai gazdasági boomban, és szívesebben látja megtakarításait külföldön.

És hogy miért éppen a II/A-ra esik a választásuk? A II. kerület belvároshoz közel fekvő városrészeihez képest az árak nyomottabbak, az oktatási intézmények palettája pedig változatos: amerikai, francia és kicsit messzebb spanyol iskola is működik. Oláh Krisztina egyébként sok olyan családdal találkozott, aki kifejezetten ragaszkodtak a magyar oktatáshoz, hogy gyermekük jól elsajátítsa a nyelvet. Hegedűs László szerint

a kínai családok jellemzően komoly anyagi áldozatra hajlandóak a gyerekek taníttatásával kapcsolatosan, Magyarországra pedig azért esik a választásuk, mert uniós ország, de még az ő ízlésüknek megfelelő kaotikummal.

 „Szeretnénk kiköltözni a II/A-ba egy családi házba. Olyan ingatlant keresünk, ami minimum 100 négyzetméteres, és teljesen fel van újítva. Fontos, hogy legyen a közelben bevásárlási lehetőség” mesélik Amy-ék, akik jelenleg 80 millióért árulják másfél éve még 60-ért vásárolt lakásukat. Ebből a pénzből szeretnék megvásárolni a vágyott házat, lehetőleg még azelőtt, hogy lányuk ősszel elkezdené a helyi iskolát. A kérdésre, hogy mennyire érzik magukat itthon, csak annyit feleltek, hogy bár a kerületi kínai közösség tagjai laza kapcsolatot ápolnak egymással, néhány barátjuk már akadt; múlt héten a kínai újévet is velük ünnepelték.

LAKÁSHITEL KALKULÁTOR

14 bank 500 lakáshitelének összehasonlítása

Mennyi hitelre van szüksége?

Ft

MUTASD AZ ÖSSSZES LAKÁSHITELT

LAKÁSTAKARÉK KALKULÁTOR

Mennyit szeretne havonta lakáscélra félretenni?

MUTASD AZ ÖSSSZES LAKÁSTAKARÉKOT

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Az emberiség hamarosan kiirthatja a cebu szigeti disznót, de program indult a megmentésére

Az emberiség hamarosan kiirthatja a cebu szigeti disznót, de program indult a megmentésére

Elrendelte a bíróság az emberöléssel gyanúsított pakisztáni letartóztatását

Elrendelte a bíróság az emberöléssel gyanúsított pakisztáni letartóztatását

Autó és motoros ütközött az M3-as bevezető szakaszán

Autó és motoros ütközött az M3-as bevezető szakaszán