szerző:
hvg.hu

A jegybankelnök nagyobbik fiának kft-.je évek óta veszteséges, mégis kapott 90 millió forint hitelt az NHB Növekedési Banktól, melyet Matolcsy György unokatestvére vezet.

Márciusban derült ki, hogy Matolcsy kisebbik fia, Ádám, egy 430 millió forint értékű luxusvillában (képünkön) lakik a Rózsadomb szélén, és vele együtt él a jegybankelnök, illetve annak felesége, Matolcsy Zita is. A 24.hu akkor azt írta, az 500 négyzetméteres házat Matolcsy Ádám cége, a Magyar Stratégiai Zrt. vásárolta meg, a hitelt Matolcsy György unokatestvérének, Szemerey Tamásnak az érdekeltsége, az NHB Növekedési Hitel Bank nyújtotta, mely jelzálogot is bejegyzett az ingatlanra 280 millió forint értékben.

Bár a jegybank nem adott ki információt arra vonatkozóan, valóban használja-e a jegybankelnök és felesége az ingatlant, Matolcsy Ádám viszont elismerte, hogy a ház egy részét bérbe adja édesapjának. A bérleti díjról nem beszélt. Matolcsy vagyonnyilatkozatában viszont az szerepel, hogy vele közös háztartásban csak a felesége, Matolcsy Zita él, gyerekei nem. A 24.hu szerint ebből az következik, hogy az ingatlan megvásárlása valójában Matolcsy lakáscélját szolgálta.

A jegybankelnök másik fia, Máté ettől az ingatlantól pár száz méterre vásárolt egy házat cégén keresztül, melyet szintén az NHB Növekedési Hitel Bank hitelezett. A 179 négyzetméteres házhoz egy csaknem 400 négyzetméteres wellnessrészleg tartozik. Matolcsy Máté azt írta: csak a tulajdonos cég, a Mém Műhely irodája van az ingatlanban, emellett ő, a felesége és a fia használják, és a hvg.hu kérdésére elárulta, hogy a vételár lényegesen alacsonyabb volt a 148 milliós hirdetési árnál.

A Mém Műhely napokban nyilvánosságra hozott beszámolója szerint azonban 141 millió forintot fizethetett a cég az ingatlanért – írta a 24.hu. A Mém Műhely bevétele viszont az elmúlt években 7 millió forint körül ingadozott, tavaly is 7,2 millió forintot tett ki, tavaly ráadásul a veszteség a megelőző évinek a két és félszeresére, bő 12 millióra duzzadt. A villába bejegyzett másik cég, az Amur Online Kft. 4 ezer forint forgalmat bonyolított, vesztesége 137 ezer forint volt.  A 90 milliós, nyáron felvett hitelből év végéig egy forintot sem törlesztettek, mely a bank példás türelmét bizonyítja.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!