szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Január elején derült ki, hogy megint az okirathamisításért elítélt Lóki családi cége nyerte el a washingtoni külképviselet felújítását. A Közbeszerzési Értesítőben most csak folyamatszervezési módosításokat közöltek, az összeg és a nyertes változatlan.

A külügyminisztérium 2011 decemberében öt céggel szerződött a külképviseletek felújítására 1,2 milliárd forint értékben. A hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzésnek nyertesei között ott volt a Mega-Logistic Zrt. is. A négy évre tervezett összeg nagy részét másfél év alatt elköltötték, az addig kiosztott 1 milliárd forint háromnegyedét a korábban az állammal üzletelve többször is gyanús ügyekbe keveredett családi vállalkozás, a Mega-Logistic Zrt. kapta – írta még 2013-ban az Átlátszó.hu.

A ljubljanai külképviselet felújításakor 155, Bukarestben 275, madridban 130, Moszkvában 165, Hágában 90, Berlinben 57, Szófiában 73, Londonban pedig 85 millió forintra szerződött a Külügyminisztérium, és az összesen 1 milliárd forintos megbízásból 725 millió a Mega-Logisticnál landolt.

A cég Lóki Gézáné, illetve lánya, Lóki Zita Ágnes tulajdonában van, a cégjegyzésre jogosultak között Lóki Géza is szerepel. A családi vállalkozás az annak az eredetileg terménykereskedelemmel foglalkozó Galla Invest Kft.-nek az átalakulásával jött létre, amelyik felbukkant a volt kisgazda államtitkár, Szabadi Béla büntetőügyében is. A Galla Invest ugyanis egyike volt azoknak a cégeknek, amelyek az első Orbán-kormány idején az akkor államtitkár Szabadi utasítására áron alul vásárolhattak a földművelési tárca tulajdonában lévő Tartalékgazdálkodási Kht. élelmiszerkészletéből több tízezer tonna lisztet és cukrot. Az akkori cégtulajdonos-ügyvezetőt, Lóki Gézát a perben okirathamisításért ítélte el a bíróság.

A Mega-Logistic Zrt. 2005-2010 között a Honvédelmi Minisztérium beszállítója volt, a Heti Válasz értesülése szerint akkoriban évi 4-5 milliárd forintos megrendeléseket kapott. 2008-ban az MVM azóta hűtlen kezelés gyanúja miatt bíróság elé állított menedzsmentje - élén Kocsis Istvánnal – az Index információi szerint versenyeztetés nélkül szerződött 1,5 milliárd forint értékben a Mega-Logistic Zrt.-vel a paksi Erzsébet Szálló felújítására.

Lókiék 2010-ben elnyerték a strasbourgi nagykövetség felújítását is 43 millió forint értékben. 2012-ben uniós támogatást nyertek el a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél, másik cégük, a Borostyán 95 Ingatlanközvetítő és Kereskedelmi Kft.  üzleti célú szálláshelyek fejlesztésére félmilliárd forintot.

Január 5-én a Közbeszerzési Értesítőből kiderült, hogy a Mega-Logistic Zrt. 3,8 milliárd forintért újíthatja fel az új washingtoni magyar nagykövetség épületét. A közbeszerzési értesítőben ma módosításokat közöltek a szerződésben, azonban a kivitelező személyes és az összeg nem változott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!