szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nagyon kedvezők a feltételek.

A Nemzeti Eszközkezelő Zrt. csütörtökig 28 ezer 447 ügyfelének küldte meg azt a tájékoztató levelet, amely személyre szólóan tartalmazza az adott ingatlanra vonatkozó kedvezményes visszavásárlási feltételeket. A hónap végéig összesen 32 ezer 500 ügyfél kap levelet.

A bérlőknek a kézhezvételtől számított 60 napon belül kell nyilatkozniuk arról, hogy élnek-e a visszavásárlás lehetőségével.

Dönthetnek úgy, hogy

  • rendkívül kedvező feltételek mellett, vételár-kedvezménnyel, egy összegben,
  • vagy hosszú távú részletfizetéssel megvásárolják az ingatlant.

A vételár megegyezik az eszközkezelő által az ingatlanért fizetett korábbi vételárnak a bérlő által december 31-ig megfizetett lakbérrel csökkentett összegével.

Egyösszegű vásárlás esetén a vételár – jelzálogjog, elidegenítési és terhelési tilalom bejegyzése mellett – további kedvezménnyel csökkenthető. Budapesten, a főváros agglomerációjában vagy megyei jogú városban a kedvezmény mértéke tizenöt százalék, más vidéki városban huszonöt százalék, egyéb településen harmincöt százalék. Az egyösszegű kedvezményes ajánlattal a bérlők közeli hozzátartozói is élhetnek.

A közlemény szerint amennyiben az ügyfél él a visszavásárlási ajánlattal, a jelenlegi bérleti díjnak megfelelő összeg törlesztésére van lehetőség, ami átlagosan havi 11 ezer 160 forint. A részletek megfizetésének határideje azonban nem haladhatja meg a 360 hónapot.

A tulajdonszerzés miatt felmerülő anyagi és eljárási kötelezettségeket az állam viseli.

Szorult helyzetben

A hvg.hu birtokába került egy tájékoztató levél, amelyet az eszközkezelő egy mezőfalvi lakónak küldött. Eszerint az ingatlan vételára az eredeti forgalmi értékének 29 százaléka, azaz 2 millió 581 ezer forint. Az így kiszámított vételárból a címzett további 35 százalékos kedvezményt kap, ami esetében 903 ezer 350 forintot jelent. Ha a most még bérlő él ezzel a lehetőséggel, 5 évig nem adhatja el az ingatlant, csak akkor, ha a kedvezményt egy összegben visszafizeti. Az ingatlanra 5 évre az állam javára jelzálogjogot és elidegenítési, illetve terhelési tilalmat jegyeznek be.

A levélből kiderül, hogy

  • ha a bérlő kedvezménnyel és 5 éves jelzálogjoggal veszi meg az ingatlant, 1 millió 677 ezer 650 forintot kell fizetnie,
  • ha kedvezmény nélkül, 2 millió 581 ezret.

Dönthet úgy, hogy részletekben törleszt. Ennél a mezőfalvi ingatlannál 232 hónapon keresztül havi 11 ezer 125 forintot kellene utalni. Az utolsó részlet esedékessége: 2039 januárja. Ha a törlesztés 6 hónapot csúszik, a teljes vételárat egy összegben kéri az eszközkezelő.

A NET bérlői amennyiben úgy nyilatkoznak, hogy nem vásárolják vissza az ingatlant, és továbbra is bérlők maradnak, bérleti díjuk változatlan marad. Azok azonban, akik semmilyen nyilatkozatot nem küldenek vissza a megadott határidőig, a visszavásárlás lehetőségét elveszítik, és a jelenleg fizetett bérleti díjuk megemelkedik.

A témáról részletesen itt írtunk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pirlo lett a Juventus új vezetőedzője

Pirlo lett a Juventus új vezetőedzője

191 ezer foglalkoztatott után érvényesítettek adókedvezményt júniusban

191 ezer foglalkoztatott után érvényesítettek adókedvezményt júniusban

Meglepő területen tűnt fel az OTP-től váratlanul távozó felső vezető

Meglepő területen tűnt fel az OTP-től váratlanul távozó felső vezető