szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kormány által biztosított egymilliárd forintot csak 2021-ben lehet felhasználni, a fővárosnak így nem marad sok mozgástere.

Nincs már elég idő a Blaha Lujza tér felújításával kapcsolatos tervek megváltoztatására, és a lakosság véleményét sem tudják meghallgatni, mivel az átalakításra szánt kormányzati támogatást 2021 végéig lehet csak felhasználni – közölte a Budapesti Közlekedési Központ.

A BKK ezzel Vitézy Dávid múlt héten megfogalmazott kritikáira is reagált, amely szerint hogy a felújítást semmilyen társadalmi vita és egyeztetés nem előzte meg. Az állami Budapest Fejlesztési Központ vezetője bejegyzésében azt is kifogásolta, hogy a tervek szerint nem helyeznék át a térre a 28-as, 37-es és 62-es villamosok végállomását a Népszínház utcából, a járatok ma is csak hosszú sétával érhető el a metró felől.

A BKK most azt írta, hogy a villamos átvezetésére szintén nem áll elég idő rendelkezése, és az anyagi keret sem fedezi azt.

"Ettől függetlenül a Rákóczi úti villamoshoz való csatlakozást a jelenlegi felújítási terv – minden ellenkező híresztelés ellenére – szem előtt tartja" – írta a BKK.

A vállalat közleményében megjegyzi, hogy a Blaha Lujza tér felújításához nyújtott egymilliárd forintos kormányzati támogatás csak 2021-ben használható fel, a projekt állami támogatásáról szóló szerződést nem hajlandók 2021. év végénél tovább hosszabbítani.

Ez nemcsak a már elfogadott tervek átrajzolására, de a lakosság véleményének meghallgatására, a velük folytatott párbeszédre sem nyújt kellő időt a főváros vezetésének"

– írták.

A Blaha Lujza tér felújítása a tervek szerint 2021-ben kezdődik, és körülbelül másfél évet vesz igénybe. A felújítás 2,67 milliárd forint összegű forrását a Fővárosi Önkormányzat és a kormány biztosítja. Az átépítés során többek között több kulturális célokat szolgáló épület és rendezvényhelyszín épülne meg, felújítanák a Színházi emlékkövet és a 60-as évek óta működő Gomba szökőkutat is. A tervek szerint új gyalogos-átkelőhelyek jönnek létre, és felújítják az aluljárót is, a jelenlegi értékes fák megtartása mellett pedig több mint 65 új fa kap helyet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Vállalkozás

A Blaha Lujza tér felújítása nem csak csúszik, drágult is

Annyira ramaty állapotban van a Blaha Lujza téri nyilvános illemhely, hogy felújítani sem lehet, kiderült, hogy a liftet nem lehet oda építeni, ahova akarták, és kiderült, hogy a Rákóczi úti árkádok magántulajdonban vannak. Mindezek miatt közel 10 millió forinttal drágult a tér felújításának tervezése.