szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elégedetlen a Blaha Lujza tér felújításával kapcsolatos tervekkel Vitézy Dávid, az állami Budapest Fejlesztési Központ vezetője. A Városháza már válaszolt is a felvetésekre.

Vitézy Dávid kifogásolja, hogy a Blaha Lujza tér átépítésekor a jelenlegi tervek szerint nem helyeznék át a térre a 28-as, 37-es és 62-es villamosok végállomását. „A villamosok végállomása ma hosszú sétával, kényelmetlenül érhető csak el a metró felől, ehelyett a téren új, akadálymentes villamosvégállomás jöhetne létre, a tér további része pedig bezöldíthető lenne. De nem ez történik, marad a térkő, funkcionális fejlesztések nélkül, átgondolatlanul, itt-ott megvagdosva a projekt műszaki tartalmát, például elhagyva az aluljáróba tervezett nyilvános WC-t is” – írta Facebook-oldalán a közlekedési szakember. Azt is kifogásolta, hogy szerinte a Blaha Lujza tér felújításának áttervezését semmilyen társadalmi vita és egyeztetés nem előzte meg, a kivitelezésre szóló tendert a BKK úgy írta ki, hogy az aktuális tervek még csak nem is nyilvánosak.

Az új Blaha - ehhez képest valamelyest áttervezték, de az új tervek nem nyilvánosak. Azt viszont tudjuk, hogy a villamos marad a Népszínházban, érdemi változás nem lesz.

Közzétette: Vitézy Dávid – 2021. január 23., szombat

A főváros részéről Balogh Samu várostervező reagált Vitézy kritikájára. Azt írja, „a most következő felújítás során a korábbi tervekkel ellentétben értékes fákat tartunk meg, valamint több mint 65 új fa kap majd helyet, és több mint 1000 négyzetméter új zöldfelület jön létre. Az új gyalogos-átkelőhelyek a felszínen teljes értékűen átjárhatókká teszik majd a csomópontot. Ötvenöt év után kap végre új, igényes karaktert Budapest egyik legforgalmasabb csomópontja, találkozóhelye”.

Azt is hangsúlyozta a kormány által szabott rendkívül szűk határidők nem adtak lehetőséget az egyeztetésekre. „Ráadásul, amiket Vitézy Dávid leír, az sok-sok plusz milliárd forintot jelentene, amire a fővárosnak a kormánynak hála most nincs pénze. Ha a kormány a Lánchíd 6 milliárdját se adta oda, hogyan számítanánk többre a Blaha Lujza tér felújításánál” – írta.

A Városháza egyben arra is felhívta a figyelmet, hogy Vitézy és a kormány másképpen beszél a budapesti dugódíjról. ”Sajnos úgy látszik, hogy a Budapesti Fejlesztési Központ vezetője dugódíj ügyben még mindig nem tudja egyértelműen tisztázni saját és a felettesei álláspontját. Hiszen a Galvani-híd megépülése után várható forgalmi hatásokat a dugódíj bevezetésével számították ki a Vitézy Dávid vezette a BFK-nál, Fürjes Balázs államtitkár most mégis úton-útfélen cáfolja beosztottját" - írják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!