szerző:
Bank360
Tetszett a cikk?

Átlépte a 100 milliárd forintos határt a havi lakáshitel-folyósítások összege 2021. márciusban, összesen 104,72 milliárd forintot helyeztek ki a hitelintézetek a lakossági ügyfeleknek. Bár a volumen jelentős részét még mindig használt lakás vásárlására fordítják az igénylők, márciusban látványosan megugrott az új építésű lakásokra és a korszerűsítésre felvett kölcsönök aránya is.

Rekordmennyiségű pénzt, 104,72 milliárd forintot vettek fel a magyarok lakáscélú hitel formájában 2021 márciusában - derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által közölt folyósítási statisztikákból. “Ez az eredmény rekordnak számít, ennyi lakáshitelt még soha nem helyeztek ki a hazai hitelintézetek. Az előző hónaphoz képest ez 52 százalékos emelkedést jelent, tavaly márciushoz képest pedig 20 százalékos volt a növekedés” – közölte Vrazsovits Rita, a Bank360 szakértője.

Mi okozhatta a drámai növekedést?

 

A felhasználást tekintve mindenhol dinamikus volt a növekedés, az arányokat tekintve azonban kiemelkedik a korszerűsítésre, valamint az új lakás vásárlására felvett lakáskölcsön iránti megnövekedett érdeklődés. Előbbi a lakásfelújítási hitel februári bevezetésével, utóbbi pedig az új lakásokra vonatkozó csökkentett áfával magyarázható. Ezek a változások a nagy egészhez képest nem okoztak jelentős többletet, ahhoz a használt lakások vásárlására fordított megnövekedett volumenre is szükség volt.

Használt lakásra 76,74 milliárd forint hitelt fordítottak a vevők, ami az előző hónaphoz képest 41 százalékos növekedés. Új építésű lakások finanszírozására 11,73 milliárd forintot vettek fel, ami 110 százalékos növekedést jelent. Korszerűsítésnél még ennél is szembetűnőbb a növekedés: a márciusi 6,69 milliárd forintos eredmény 134 százalékkal haladta meg a februári 2,86 milliárd forintot.

 

©

Szabad felhasználású jelzáloghitelből is több fogyott

 

Az arányokat tekintve a szabad felhasználású jelzáloghitelek iránt is jelentősen megnőtt az érdeklődés: a márciusi 6,77 milliárd forintos eredmény 57 százalékos növekedést mutat a februári 4,3 milliárd forinthoz képest.

A kamatoknál megmaradt az alacsony szint

 

Bár valamelyest emelkedett a lakáshitelek átlagos kamatlába februárhoz képest, az elmúlt évekkel összehasonlítva a 3,88 százalékos eredmény még mindig kedvezőnek mondható. Az átlagos hitelköltség mutató 4,21 százalékra emelkedett 4,19 százalékról. Ennél a Bank360 lakáshitel kalkulátora szerint elérhető kedvezőbb díjazású lakáshitel is: 10 millió forintot tízéves futamidőre és ötéves kamatperiódussal számolva 3,26 százalékos THM-mel is felvehetnek az igénylők. Ennél az ajánlatnál a havi törlesztőrészlet 97 458 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 11 701 560 forint.

©

Csökkent az átlagos kamatfixálás hossza: van-e ok az aggodalomra?

Az elmúlt évekre jellemző tendencia volt, hogy folyamatosan nőtt a lakáshitelek esetében az átlagos kamatfixálás hossza - vagyis az az időszak, amely alatt a hitel kamata a törlesztés során állandó marad. “Ez arra utalt, hogy az igénylők egyre nagyobb arányban törekedtek a biztonságos és kiszámítható törlesztésre, ezzel párhuzamosan pedig elkezdtek kiszorulni a piacról a rövid kamatperiódusú hitelek” – közölte Vrazsovits. A szakértő hozzátette: van olyan hitelintézet, ahol öt évnél rövidebb kamatperiódussal már nem is lehet jelzáloghitelt felvenni.

Ezzel a tendenciával ment szembe, hogy február után márciusban is csökkent az átlagos kamatfixálás hossza: a januári 117 hónaphoz képest februárban 109,8 hónap, márciusban pedig 107 hónap volt ez az érték. Két hónap alatt tehát közel egy évvel lett rövidebb az átlagos kamatfixálás, emellett pedig a kihelyezett volumen januárról márciusra 77 százalékkal bővült - vagyis a számok alapján egyre több igénylő van, aki rövidebb kamatperiódus mellett dönt, ami a kockázatosabb hitelekre jellemző.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a hitelfelvevő ügyfelek jelentős mértékben válsztanák az extrém rövid kamatperiódusú hiteleket, a legfeljebb egy évre fixált kamatozású kölcsönök aránya ugyanis továbbra is egy százalék alatt van, mindössze 880 millió forintot folyósítottak márciusban 12 hónapos vagy annál rövidebb kamatperiódussal.

* * * FÉLMILLIÓ FORINTOT IS MEGTAKARÍTHAT EGY KÉTMILLIÓ FORINTOS HITELEN

THM-plafon ide vagy oda, havonta több ezer forintot is spórolhat, ha megfontoltan választ személyi kölcsönt. A hvg.hu és a Bank360 Személy Kölcsön Kalkulátorával könnyedén, mindössze néhány kattintással összahasonlíthatja különböző bankok ajánlatait. Ha kétmillió forintot igényel 72 hónapra, akkor egy kedvező kölcsön kiválasztásával akár félmillió forintot is spórolhat a hitel teljes futamideje alatt. Ide kattintva szabadon kalkulálhat, akár magasabb összegre vagy rövidebb futamidőre is összehasonlíthatja az ajánlatokat. Ha meglévő hitelét rendezné egy adósságrendező személyi kölcsönnel, akkor kattintson ide, ha pedig autóvásáráshoz keres kölcsönt, akkor pedig ide!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!