szerző:
ingatlanmenedzser.hu

Fiatal kereszténydemokraták az energiatakarékosság jegyében korlátoznák az éjszakai kivilágítást.

Fiatal kereszténydemokraták az energiatakarékosság jegyében korlátoznák az éjszakai kivilágítást. A fővárosi üzletek és irodaépületek éjszakai kivilágításának korlátozását javasolja többek között az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) az energiatakarékosság érdekében.

Stágel Bence, az IKSZ elnöke
©

Stágel Bence az IKSZ elnöke, kereszténydemokrata országgyűlési képviselő és Azbej Tristan alelnök az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásában kiemelte: véleményük szerint jó irányba mutat a főváros Fenntartható Energia Akció-programja, ugyanakkor további intézkedéseket javasolnak az energiatakarékosság és a szemléletformálás területén.

Mint kifejtették, jónak tartják, hogy az akcióterv az egyedi és központi fűtéses rendszerek helyett a hatékonyabb és fokozottan környezetbarát távhő-ellátás kiterjesztését tűzi ki célul, ugyanakkor szeretnék arra a társadalmi tendenciára felhívni a figyelmet, amely szerint, ha az energiahatékonyság nem társul életmódváltással és takarékos tervezéssel, akkor összességében növekedhet a felhasznált energia mennyisége.

Ezért javasolják például az üzletek éjszakai kivilágításának korlátozását. Örömtelinek nevezik, hogy az önkormányzat kézzelfogható intézkedésekkel tervezi a megújuló energiaforrások kihasználását növelni és az épületállomány energiahatékonyságát javítani. Ezzel kapcsolatban javasolják az úgynevezett harmadik feles finanszírozási rendszerek kihasználását, aminek lényege, hogy az ESCO energiacég előfinanszírozza a teljes beruházást, amelynek költségei a működés során keletkező energia-megtakarításból térülnek meg.

Fontosnak tartjuk az ÖKO-Plusz program folytatását, amely bár viszonylag kis ráfordítással jár, de mégis sok lakást lehet ilyen módon korszerűsíteni - írták, és kitértek arra is, hogy a kerékpáros közlekedés elterjesztéséhez az is nagyban hozzájárulna, ha legalább az önkormányzati tulajdonú és fenntartású épületek esetében a kerékpár mindennapi használatának feltételei biztosítva lennének. Ehhez megfelelő minőségű, biztonságú utak mellett a megfelelő kerékpártározók kialakítása, valamint a munkahelyeken a kerékpározás utáni mosdási, átöltözési lehetőség biztosítása is fontos lenne - fejtették ki a kereszténydemokrata politikusok.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nem kapta meg fizetését, markolóval esett neki az éppen elkészült szállodának az építőmunkás - videó

Nem kapta meg fizetését, markolóval esett neki az éppen elkészült szállodának az építőmunkás - videó

Másképp fog a klímaváltozásra gondolni, ha felkeresi ezt az oldalt

Másképp fog a klímaváltozásra gondolni, ha felkeresi ezt az oldalt

Mi lesz most a TV2-vel? Vajna még a halála előtti napokban is tárgyalt a tévé sorsáról

Mi lesz most a TV2-vel? Vajna még a halála előtti napokban is tárgyalt a tévé sorsáról

Most már reklámfilmben is hallhatjuk Kulka Jánost

Most már reklámfilmben is hallhatjuk Kulka Jánost

Speciális szabályok szerint engedné a miniszter a föld öröklését

Speciális szabályok szerint engedné a miniszter a föld öröklését

David Attenborough: A következő pár év a következő pár ezer évet is meghatározhatja

David Attenborough: A következő pár év a következő pár ezer évet is meghatározhatja