szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A magyarországi szállodák az idén októberben a közép-kelet-európai országhoz képest közepes teljesítményt nyújtottak.

A magyarországi szállodák az idén októberben a közép-kelet-európai országhoz képest közepes teljesítményt nyújtottak.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) - a turisztikai piackutatással foglalkozó STR Global társaság legfrissebb felmérésére hivatkozva - azt közölte, hogy a magyarországi szállodák a 67,6 százalékos szobafoglaltsággal a 3. helyet, a 60,3 euró nettó átlag szobaárral az 5. helyet, a 40,7 euró nettó egy kiadható szobára jutó nettó árbevétellel (revpar) a 4. helyet érték el a vizsgált 5 - Ausztria, Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia -  közép-kelet-európai ország között.Az STR riport szerint 2011 októberében Magyarországon a szállodák iránti külföldi kereslet lényegesen erősebb, a belföldi kereslet kissé gyengébb volt az év első 9 hónapjában jelentkezőhöz képest.

 

Megszűnt az üdülési csekk

 

 

Az üdülési csekk kiváltását célzó SZÉP kártya bevezetését az OTP mellett a K&H Bank és az MKB is megkezdte. A szövetség adatai szerint néhány ezerre tehető az eddig kibocsátott SZÉP kártyák száma, így az általuk generált forgalom egyelőre nem érzékelhető. A hazai szállodákban 2011 január-október között a vendégéjszakák számának 6 százalékos emelkedése, a szobafoglaltság kismértékű javulása ellenére a 14.228 forintos bruttó átlagár a tavalyi szinten maradt. Az ugyanebben az időszakban elért 6.795 forint bruttó revpar 3,4 százalékkal magasabb a múlt évinél.
A szövetség rámutat arra, hogy a belföldi kereslet alakulásában jelentős szerepet betöltő üdülési csekk 2011 szeptember 30-val megszüntették. Az idén január-szeptember hónapokban összesen 30 milliárd forint értékben adtak el üdülési csekket, ami 35 százalékkal kevesebb a bázisnál. Az értékesített üdülési csekkekből 11,34 milliárd forint értékben váltottak be szállodákban, ami 21 százalékos csökkenést jelent 2010 hasonló időszakához képest.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!