Tetszett a cikk?

Jogerősen megnyerte a Fidesz azt a személyiségi jogi pert, amelyet Kovács László külügyminiszter, az MSZP elnöke ellen indított a tavalyi országgyűlési választások két fordulója között tett nyilatkozatai miatt. Az ítélet szerint Kovács megsértette a párt jó hírnevét, amikor arról beszélt, hogy egy nagy magyar állami vállalat külföldön készíttet hamis MSZP-s röplapokat.

A Fővárosi Bíróság csütörtökön kihirdetett másodfokú ítélete szerint Kovács László megsértette a párt jó hírnevét, amikor tavaly április 18-19-i nyilatkozataiban arról beszélt, hogy egy nagy magyar állami vállalat külföldön készíttet hamis MSZP-s röplapokat, és azokat a kampánycsend idején akarják szétosztani. Kovács László akkori nyilatkozatai szerint a választások első fordulója után vesztésre álló pártnak állt érdekében, hogy egy számára kedvezőtlen választási eredmény esetén megpróbálja azt a látszatot kelteni, hogy a szocialisták választási csalást követtek el.
A Fővárosi Bíróság ítéletében megállapította: Kovács László nyilatkozataival hamis látszatot keltett, és megsértette a Fidesz jó hírnévhez fűződő jogát. Ezért a bíróság kötelezte a szocialista politikust arra, hogy három országos napilapban tegye közzé az ítélet rendelkező részét. Nem tényállítás történt - fejtette ki a bíróság - hanem nagyon ügyes körülírás, de mindezt a szövegkörnyezettel együtt kell értékelni.
Kovács László jogi képviselője az elsőfokú ítélet elleni fellebbezés során azzal érvelt: a szocialista politikus nyilatkozataiban nem említette név szerint a Fideszt, ez csupán a sajtó értelmezése. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!